Ezért lett színes a madarak tolla

A madarak az őseiknek, a dinoszauruszoknak köszönhetik színpompás tollazatukat – állítják tudósok.

A különböző madárfajok egyik legszembetűnőbb jellemzője a színes mintákban pompázó tollazat, melynek eredetéről új teóriával rukkoltak elő amerikai és kanadai kutatók. A szakemberek szerint a dinoszauruszoknál jelent meg először a színpompás tollkorona, melynek célja az ellenkező nem figyelmének felkeltése volt – számol be a friss kutatásról a New Scientist.

A párválasztásban segített a színes tollazat

Az őslénykutatók szerint számos dinoszauruszfaj testét borította bizonyos részeken tollazat, mely esetükben inkább kezdetleges, szőrzetre emlékeztető kültakaró lehetett, mintsem a mai madarakon található bonyolult tollszerkezet. A dinótollak elsődleges feladata a hőszigetelés volt, később azonban megjelentek olyan bonyolultabb, színesebb tollak, melyek nem szigeteltek jól, mégis fennmaradtak az evolúció során – magyarázza Scott Persons, az észak-karolinai Mace Brown Természettudományi Múzeum munkatársa, valamint kollégája, az Albertai Egyetemen dolgozó Philip Currie.

A színpompás tollazat vonzza a társakat
A színpompás tollazat vonzza a társakatLife On White / Getty Images Hungary

Csakúgy, mint a madaraknál, a dinoszauruszok esetében is elengedhetetlen volt a lehetséges partnerek figyelmének felkeltése a sikeres párválasztáshoz. A kutatók úgy gondolják, ezért alakult ki idővel és maradt fenn a kezdetleges tollborítástól eltérő, színes-mintás tollazat, mely, habár praktikus célokat nemigen szolgált, vonzotta az ellenkező nemű fajtársak tekintetét.

Talán ez lehet a hiányzó kapocs a madarak és prehisztorikus őseik között, hiszen mindkét esetben hasonló evolúciós célokat szolgál a színpompás tollazat. Persons megkockáztatja, hogy ez a jelenség más fajok esetében is – melyekről leletek hiányában jóval kevesebbet tudunk – fontos állomása lehetett a törzsfejlődésnek.

Steve Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusa egyetért kollégái véleményével. Brusatte szerint valószínűsíthető, hogy a ma ismert tollak nem repülés céljára, hanem a párválasztást segítendő alakultak ki, és csak később váltak az aerodinamika eszközévé. Az is valószínű, hogy – akárcsak a madaraknál – a dinók esetében is csak az egyik nem rendelkezett színpompás tollakkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek