Műanyaghulladékból üzemanyag? Simán!

Az Egyesült Nemzetek Szervezete becslése szerint évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Egy új kémiai eljárással a műanyaghulladék hasznos termékekké, például tiszta üzemanyaggá alakítható.

A Purdue Egyetem kutatócsoportja fejlesztette ki a módszert, amely segítségével a műanyaghulladék 90 százalékát olyan hasznos anyagokká lehet alakítani, mint például a benzin, a tiszta üzemanyag, és különböző kémiai vegyületek. A csapat több egyetem kutatóival is együttműködik, hogy optimalizálja az újrahasznosítás folyamatát.

Sokat segíthet az új technológia

„A mi stratégiánk, hogy új lehetőségeket teremtsünk a műanyag újrahasznosítására azzal, hogy a poliolefin-hulladékot értékes termékekké, például polimerekké, benzinné vagy tiszta üzemanyaggá alakítjuk át” – mondja Linda Wang, a Purdue Egyetem professzora, aki kiemeli: „az újrahasznosítási technikák fejlesztése növeli az ipar hatékonyságát, közben pedig csökken a világban a műanyaghulladék mennyisége”.

Az átalakítási eljárás magában foglalja a szelektív extrakciót, valamint a hidrotermikus cseppfolyósítást. Ha a műanyaghulladékot benzinné alakítjuk át, akkor más vegyi anyagok alapjaként vagy külön oldószerként is felhasználható. Az évente keletkező műanyaghulladék képes lenne a benzin vagy dízel üzemanyagok éves keresletének 4 százalékát kielégíteni.

Ideje lenne változtatni!
Ideje lenne változtatni!Shutterstock

Rengeteg takarítanivaló van

Wang a technológia kifejlesztését azután kezdte el, hogy szembesült a műanyaghulladék által keletkezett károkkal az óceánok, a talajvíz és a környezet más területein. Az elmúlt 65 év során előállított, 8,3 milliárd tonna műanyagnak csupán a 12 százalékát égették el, és 9 százalékát hasznosították újra. A fennmaradó 79 százalék a szeméttelepekre vagy az óceánokba került. A Világgazdasági Fórum szerint, ha a hulladék továbbra is az óceánokba kerül, 2050-re több műanyag lesz a vizeinkben, mint hal.

A szakember szerint az új technológia segítségével a poliolefin műanyag akár 90 százalékát is újra lehetne hasznosítani. Ám hozzáteszi: „a műanyaghulladék feldolgozásával, akár újrahasznosításával, akár megszüntetésével nem érünk a történet végére”. „Ezek a műanyagok lassan lebomlanak, ezzel mérgező agyagokat bocsátanak ki a földbe és a vízbe, ami komoly katasztrófához vezet” – figyelmeztet a professzor. A kutatás az egyetem 150. évfordulója ünneplésének részeként felhívja a figyelmet a fenntarthatóság globális fontosságára. Ez az egyik téma a négy közül, ami az egy éven keresztül tartó ünneplés során felmerül, ennek célja pedig, hogy bemutassák, az egyetem valós problémákra próbál megoldásokat találni.

A tudós reméli, hogy a technológia ösztönözni fogja az újrahasznosítás iparágát, hogy csökkentsék a növekvő mennyiségű műanyaghulladékot. A csapat jelenleg befektetőket és partnereket keres, hogy segítsenek az eljárás kereskedelmi szintű bevezetésében. Ha ebben segíteni nem is tudunk, a műanyaghulladék csökkentésére mindenképp megéri odafigyelnünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek