Oscarra jelölték a Saul fiát

GettyImages-504467582
Mark Davis / Europress / Getty

Miután vasárnap a Saul fia megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat újabb sikert könyvelhet el a rendező, filmjét ugyanis Oscar díjra is jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Nemes Jeles László rendező munkája az első magyar alkotás, mely elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének (HFPA) elismerését. A film 2015-ben a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját is elvitte a 68. Cannes-i Filmfesztiválon. 

Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó Saul fia című film főszerepét Röhrig Géza, a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán végzett, 15 éve New Yorkban élő költő, amatőr színész alakítja. A zsidók gázkamrákba terelésére és a holttestek eltakarításra kényszerített foglyokról, a Sonderkommando tagjairól szóló film végig a főhőst követi úgy, hogy az áldozatokat nem mutatja, s a hanghatásokkal, halálkiáltásokkal, lövésekkel, nyögésekkel a nézők képzeletére támaszkodva idézi meg a megmutathatatlant. A Saul fia forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta, a film producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt, a főszerepeket Röhrig Gézán kívül Molnár Levente, Urs Rechn és Zsótér Sándor alakította.

A Saul fia a kilencedik magyar film, amit Oscarra jelölnek legjobb idegen nyelvű filmként. Eddig egy magyar film nyert Oscart, Szabó István Mephistója 1982-ben. Nemes Jeles filmje a kolumbiai A kígyó ölelésével, a francia Mustanggal, a jordániai Theebbel és a dán A Warral áll versenyben. Az idei Oscar-gálát február 28-án rendezik meg Hollywoodban. Ha a többi kategória jelöltjeire is kíváncsi, ide kattintson!

Oszd meg másokkal is!
Mustra