A 13-as faktor alatti naptej nem véd

napozas_mA bőr az évek során összegyűjti, és megőrzi a káros hatásokat. Akár évtizedek is eltelhetnek egy komolyabb leégés és a rák megjelenése között.

Fényvédő nélkül a bőr tíz percig bírja a harcot a sugárzással, majd megkezdődik a károsodás. Egy bőrgyógyász segít felkészülni a napozásra, hisszük, hamarosan vége az esős évszaknak. Az egészséges barnaság múlt idő, jó ideje inkább az UV sugárzás elleni kíméletlen védekezés a cél. Bőrünk minden napégést memorizál, majd idővel reagál ezekre. Akár melanomával, még a gyermekeket sem kímélve. Dr. Buczkó Mónika bőrgyógyász szakorvos segít felkészülni a nyári szezonra.

Foltok a bőrön

Minél többet napozunk, annál gyorsabban öregszik bőrünk. Persze nem csak ez a probléma. A hirtelen napozás hatására fokozott pigmentképződés indul meg, s még annak is előjönnek a szeplői, akinek soha nem voltak. Sőt, az arcon, homlokon, dekoltázson akár nagyobb barna májfoltok is megjelenhetnek.

Fényérzékenységet okozó gyógyszer szedésekor ne menjünk napra! Életre szóló pigment-foltosodást okozhat. Ez a gyógyszer tájékoztatóján szerepel, ne vegyük félvállról!

A parfümökben és krémekben lévő fényérzékenyítő hatású illatanyagok is előhívhatnak barna foltokat a bőrön. Ezért fontos, hogy csak tiszta, fényvédőszerrel védett bőrrel napozzunk.

A bőr nem felejt

Az évekig tartó, ésszerűtlen napozási szokások miatt a késői kockázatokkal is számolnunk kell. Ezek a bőrdaganatok. Kialakulásukban egyértelmű az UV fény károsító hatása, méghozzá kumulatív jelleggel. A bőr az évek során összegyűjti, s megőrzi ezeket a káros hatásokat. Akár 10-40 év is eltelhet egy komolyabb leégés és a rák megjelenése között.

A legveszélyeztetettebbek a világos haj, szem-, és bőrszínű emberek. Nekik ugyanis az átlagosnál kevesebb pigmentjük van. Pedig a pigmentek szerepe, hogy körbevegyék és védjék a sejtmagban lévő DNS-t, amit az UV-B sugarak roncsolnak, ezáltal okozva bőrrákot. Bőrük kb. 10 percig bírja a harcot a sugárzással, majd megkezdődik a károsodás.

Fokozott védelem

Az sem mindegy, hol nyaralunk. Minél közelebb vagyunk az Egyenlítőhöz, annál veszélyesebb a sugárzás mértéke. Az ilyen országokban még borult időben is a legerősebb tartományban mérik az UV sugárzás indexét. Az UVA és UVB sugarak a tiszta vízben 30 cm mélységig is lehatolnak, ráadásul a víztükör és a homok visszaveri a napsugarakat, ezzel többszörözi a bőrt érő sugárzás mennyiségét.

Ha pedig magasabban fekvő területen nyaralunk, gyorsabban égünk le. A vékonyabb levegőréteg itt ugyanis egyre kevésbé tudja megakadályozni az égető UV sugarakat, hogy elérjék a bőrfelszínt.

A 30-as faktor feletti védelem

Ellenőrizd, hogy fényvédőkrémed ne csak UVB, de a bőrdaganatokért felelős UVA sugarak ellen is hatásos legyen. 13-as faktorszám alatt teljesen felesleges fényvédőt vásárolni. A világos bőrűeknek csak a 30 feletti faktorszámok jelenthetnek védelmet. Bármilyen fényvédőt is használsz, felkenése után várd meg a 30-45 perces hatóidőt, s csak utána indulj a vízbe.

Ne bízd bőröd a csomagoláson feltüntettet vízálló kifejezésre. Strandolás közben nem csak a víz, de a fokozott izzadás miatt is többször kell bekenni a bőrt.

Az UV-sugárzás lokálisan sem válogat. A szabadban mindenhol ott van. Bárhova vezet utunk napközben, fényvédőszerrel induljunk.

Ma már alapkövetelmény UV-védelemmel ellátott napszemüveget gyártani. Ezért nagyon akkor sem nyúlhatunk mellé, ha csak az olcsó párszáz forintosra futja. A lényeg, hogy viseljük. Hiányában szemünk szaruhártyája bánhatja, akár egy szürkehályog kíséretében.

A gyerekek pillanatok alatt leégnek

Sokunknak megvan a kép: csupasz kisgyerek, fürdőruhaként egy szál kalapban kóricál a vízparton. Nem más ez, mint a szülők őrült felelőtlensége.

A gyerekek bőre sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a miénk. Pillanatok alatt leégnek. A bőr színéért felelős pigmentek még csak ekkor kezdenek képződni, s csak 12 éves korukra alakul ki az a biokémiai védelem, amely korrigálhatja a napkárosodott sejteket.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a gyerekkori leégések és a felnőttkori melanoma között szoros összefüggések vannak. Ezért fontos, hogy 3 éves kor alatti gyermeket lehetőleg ne érjen közvetlen napsütés. A 11 és 15 órai napmentes időszakot vegyük komolyan, ne menjünk velük napra. A sapka, a napszemüveg és kisruha, akár a strandon is, egyáltalán nem túlzás, védjük vele bőrüket! Szabadon maradó kezüket, lábukat és arcukat pedig, kenjük óránként 50+ faktorszámú gyermek-napozószerrel.

Ma már akár féléves korú babákra is kaphatunk pamut baba fürdőruhát, fürdő-boxert, úszó pólót kisnadrággal, vagy nadrágpelenkára húzható vízlepergető fürdőbugyit. Ha pedig nem akarunk a vízben meglepetést, használhatunk belül biztonsági hálós, tépőzáras vagy pamutbélésű, vízálló, szivárgásmentes úszó-pelenkát is.

cikk-tipus-linkek

Idén ne égj le a nyaralástól(X)

Mustra