Tapasztó @nemakarokbeleszólni Orsi nyíltan beszél arról, hogy ő örökbe fogadott kisfiú anyukája

Kofrán Eszter

Tapasztó Orsi, a @nemakarokbeleszólni lányok egyike nyílt őszinteséggel mesél arról, milyen élményt jelentett számára az örökbefogadás procedúrája, az örömökről és a nehézségekről.

Tapasztó Orsi, a @nemakarokbeleszolni lányok egyike, fizikus, az MTA kutatója Köböl Anita #nofilter – Nők, filter nélkül című műsorában beszélt saját élményéről kisfia örökbefogadásáról november 12-én. A @nemakarokbeleszólni kreatívan kerek perec szókimondó stílusát hozva érzékenyen beszélt arról, mivel járt az örökbefogadás, illetve hogyan élte meg ezt az időszakot.

Az örökbefogadási procedúra, mint „utazás”

Orsi röviden beszámolt arról, hogyan néz ki az örökbefogadási procedúra. Pszichológiai vizsgálat és környezettanulmány kiállítása is szükséges ahhoz, hogy valakiből örökbe fogadó szülő válhasson. Bár kívülről borzasztónak tűnhet ez a menet, hiszen gyakorlatilag „átvilágítják” az embert, belülről mégsem megalázó, hanem inkább egy utazás, kaland – meséli Orsi.

Hangsúlyozta, hogy annyira zseniálisnak tartotta a pszichológiai vizsgálatot, hogy szíve szerint minden szülőség előtt álló embernek javasolná. Azért volt rendkívül hasznos számára ez, mert a pszichológus fel tudta hívni a figyelmét arra, mit lenne érdemes terápián átdolgoznia saját életélményei közül, mielőtt belevág a szülőségbe.

GettyImages-1207169165
ThitareeSarmkasat / Getty Images Hungary

Orsi és férje örökbefogadásra felkészítő tanfolyamon is részt vettek, amely Pálinkás Éva, a Várva Várt Alapítvány egyik dolgozója szerint már nem kötelező lépcsőfoka az örökbefogadásnak. Orsi többször is visszaidézi azt a fontos üzenetet, amit innen magával hozott: fontos, hogy az örökbe fogadó szülők és a leendő örökbe fogadott gyermek között „meglegyen a kémia”.

Saját tapasztalatát is megosztotta a kémia fontosságáról. Kiderült, kisfiuk, Csabi megérkezése előtt másfél évvel férjével lehetőségük lett volna örökbe fogadni egy kislányt, akit végül nem fogadtak el. Orsi elmesélte, olyan komoly egészségügyi problémái voltak a gyermeknek, amelyek meghaladták volna a képességeiket.

Ezt a döntést nehezen hozták meg. A felkészítő tanfolyamon tanultak visszaidézése segítette őket ebben a helyzetben is: hosszú távon jobb mindenkinek, ha a leendő szülők nem erőszakolnak magukra a képességeiket felülmúló esetet, helyzetet. Az idő Orsiék döntésének helyességét igazolta: másfél évvel később megérkezett életükbe az akkor 3 éves Csabi, akivel rögtön érezhető volt a kémia mindhármuk számára.

Az összeszokási időszak – az anyaság érzetének kialakulása

Minden örökbe fogadó család megtapasztalja az összecsiszolódás szakaszát, amikor a friss családtagok egységgé kovácsolódnak össze. Orsi férje számára az apa szerepébe való beleszokás simán ment, nem voltak kérdései. Orsi és Csabi mellett ő volt a szikla, akire támaszkodhattak ebben az érzékeny időszakban.

Orsi is az első pillanattól kezdve szívébe zárta Csabit, de a szeretet megléte nem hozta rögtön magával az anyaság érzetét. Saját bevallása szerint az anyaság csak lassan kúszott be az identitásába, körülbelül egy terhesség idejébe telt, mire megszületett benne az anya Csabi érkezése után. Kellett számára idő, hogy örömmel fogadja el a szülőséggel járó önfeladást, a karrier második helyre kerülését, hogy mindig a gyerek az első. Mostanra már olyannyira természetessé vált számára az anyaság szerepe, hogy azt nyilatkozta, „azt szoktam elfelejteni, hogy nem én szültem”.

GettyImages-1217368728
Gajus / Getty Images Hungary

Köböl Anita és Lukács Réka, a Várva Várt Alapítvány egy másik dolgozója szintén megerősítették saját és nekik mesélt tapasztalatok alapján: anyává válni nem mindenki számára automatikus, villámcsapásra bekövetkező dolog, vannak, akiknek több időre van szükségük ennek a kialakulásához, akár örökbe fogadó, akár hagyományos szülőről van szó.

Orsi és férje Csabi nevelésében kiemelten fontosnak tartják, hogy ne legyen tabutéma az örökbefogadás. Bár Csabi hajlik afelé, hogy ne beszéljen az Orsiék előtti 3 évének emlékéről, Orsiék nem hagyják neki. Attól tartanak, az válna később traumává, ha Csabi elfelejtené az örökbefogadást, és később másoktól tudná meg. Így hát mesélnek Csabinak az örökbefogadásáról, kisfiuk leginkább az Orsi saját szavaival mesélt történetet szereti hallani.

Gyönyörű élmény hallani Orsi történetét az örökbefogadásról, amit laza őszinteséggel és mély érzelmekkel, gondolatokkal mesél Köböl Anitának. Saját élménye nyomán belekezdett egy mentálhigiénés képzésbe, hogy szakértelemmel tudjon segíteni elsődlegesen az örökbe fogadó családok összeszokási időszakán, másrészt, hogy saját, nem mindennapi tapasztalatait gyermeke nevelésében kamatoztatni tudja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra