Van, aki a jobb szex reményében császármetszésre küldte a várandós párját

GettyImages-475870737

Mítoszok és legendák keringenek a természetes szülésről, ezek közül egy, hogy a szex már soha nem lesz ugyanolyan jó. Tényleg így van?

A várandósság, a szülés nyomot hagy egy nő testén, és természetesen kihat a szexuális életre is. Ennek sok összetevője van, kezdve a hormonális változásoktól, az elvékonyodott hüvelyen át a belső szervek visszarendeződéséig – hogy csak felszínesen átfussunk az összetett rendszeren. A szoptatás idején sok nőnek csökken a libidója, és az első hetekben jellemző alváshiány megfejeli mindezt. A nő testének szülés után regenerálódnia kell, de a lelkileg is megterhelő időszak több újdonsült szülőnek okoz párkapcsolati gondokat is. 

Arról rémtörténetek keringenek, hogyan vezet mindez szélsőséges esetben váláshoz, és sokszor visszatérő okként az egyre ritkuló, vagy a szülés után megváltozott szexuális együttléteket hozzák fel. Kisszámú valós kutatást lehet széles körben megtalálni azzal kapcsolatban, mennyire változtatja meg a természetes szülés a szexuális életet hosszabb távon, de a fent leírt fizikai regenerálódás hetei, hónapjai alatt valóban a nők 83 százaléka tapasztalt valamilyen szexuális problémát, amelyeknek jellemzően a szülés utáni negyedik hónapban már nyoma sincs, a szüléskor meglazult izmok is regenerálódnak. Mégis makacsul tartja magát a hiedelem, hogy a természetes szüléssel ellentétben a császármetszés nincs hatással a szexuális életre.

Császármetszés vagy természetes szülés? 

Olyannyira, hogy nemrégiben a Redditen megosztotta egy várandós nő a saját keserű tapasztalatát ezzel kapcsolatban. Az elkatiuskas álnéven közzétette, hogyan sokkolta az akkori párja határozott tiltakozása, amikor a természetes szülés szóba került. 

„Erősködött, hogy az utolsó dolog, amit akar, hogy tönkremenjen a szexuális életünk, csak azért, mert már nem leszek soha többet olyan szűk, mint most vagyok. Majd tartott egy kiselőadást arról, hogy a kapcsolatért áldozatokat kell hoznom. Először azt hittem, viccel, de nem, szó szerint sokkolt ez az egész.”

A férfi félt, hogy a szülés után már nem lesz olyan szűk a párja – a várandós nő először azt hitte, rosszul hall
A férfi félt, hogy a szülés után már nem lesz olyan szűk a párja – a várandós nő először azt hitte, rosszul hallFeverpitched / Getty Images Hungary

A nő végül törölte a bejegyzést, de addigra többtucatnyi felháborodott Reddit-felhasználó írt arról, mit gondolnak a császármetszést erőltető férfi kéréséről, és leírták a saját történetüket is. Íme néhány példa, amelyet kicsit megszépítettünk, hogy ne kelljen kicsillagozni az idézeteket a csúnya szavak miatt:

  • „Neked jobb lesz nélküle. Természetes úton szültem, az akkori férjem megkérte az orvost, hogy tegyen be egy extra öltést, amikor összevarrnak ott lent. Férfi volt az orvos, és megtette. Ezután fájdalmas volt minden együttlét, és mindez a második szülésem után szűnt meg, amikor a női orvosom látott el.”
  • "Érdekes gondolat. Szerintem meg nem császármetszés kellene, inkább ő műtse magát nagyobbra, van arra is mód.”
  • „Jézusom! Azért teszi ki a párját egy súlyos műtétnek, mert TALÁN nem lesz ugyanolyan a szex, mint korábban? Jó, hogy lapátra tetted.”
  • „A férjem még nem panaszkodott, pedig mindhárom gyerekünk természetesen úton született.”
  • „Talán inkább az orvos döntsön, ő meg eszével gondolkodjon.”

A császármetszés és a szex

Valóban legyen ez orvosi kérdés, hiszen a császár utáni hat hétben ugyanolyan óvatosságra intenek a szakemberek, mint a természetes szülés után. A healthcare oldalán külön kitérnek arra, hogy a természetes szülés utáni regenerálódás alapvetően gyorsabb, hiszen a császármetszés egy nagyon komoly hasi műtét, amelynek a lábadozási ideje ennek elvárhatóan több hét.  A szexuális élet tekintetében pedig az orvosok nem látnak szignifikáns különbséget a természetes úton szülő és a császáros kismamák között. 

A császármetszés–természetes szülés kérdése orvosi kérdés
A császármetszés–természetes szülés kérdése orvosi kérdéspraetorianphoto / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra