Rákbetegség után is biztonságos lehet a gyermekvállalás

GettyImages-1304430127

A rákkezelés utáni családalapítás férfiak és nők esetében is gyakran biztonságos. Onkológusok szerint a nők esetében a terhesség nem növeli a rák kiújulásának kockázatát, és a rákkezelésen átesett férfiak is vállalhatnak gyermeket. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a szakorvosok a rák típusa, stádiuma, a kezelés típusa és a kezelésen átesett páciens életkora függvényében a kezelés befejezése és a gyermekvállalás kezdete között bizonyos mennyiségű idő elteltét javasolják. Ugyanakkor ma már mindkét nem esetében vannak hatékony módszerek, amelyekkel a kezelés megkezdése előtt is gondoskodhatunk nemzőképességünk fenntartásáról.

Nők

Egyes egészségügyi szolgáltatók a nők esetében azt javasolják, hogy a kemoterápia befejezését követő első 6 hónapban ne essenek teherbe, mások 2-5 évet tanácsolnak szülés előtt, a rák ugyanis nagyobb valószínűséggel tér vissza a korábbi években, kezelése a terhesség alatt pedig bonyolultabb. 

Arra nincs bizonyíték, hogy a terhesség idézné elő a betegség kiújulását,

nem önmagában a terhesség tehát az, ami előhozhatja a rákos megbetegedést, hanem a betegség természeténél fogva hajlamos rövid idő elteltével visszatérni, ezért int az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO)kis türelemre a kezelés után. Ráadásul a kemoterápiát gyakran a felső has vagy a mellkas sugárterápiájával együtt alkalmazzák, amely kombináció növeli a szívproblémák kockázatát. Kimutatható kapcsolat van viszont a terhesség alatt felszaporodó egyes hormonok és a mellráksejtek növekedése között, ami szintén amellett szól, hogy érdemes várni és meggyőződni a betegség elmúltáról. Annál is inkább, mert az ASCO szerint egyes tanulmányok még azt is sugallják, hogy a mellrák kiújulásának kockázata a későbbiekben kisebb a terhességet követően.

Férfiak

A férfiak esetében nincsenek határozott szabályok arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell várniuk a kezelés után, de az ASCO és egyes egészségügyi szolgáltatók náluk is általában 2-5 évet javasolnak.

A férfiaknak is érdemes várni a kezelések után
A férfiaknak is érdemes várni a kezelések utánFabrizio Villa / Getty Images Hungary

A kemo- vagy a sugárterápia károsíthatja a spermiumot, ugyanakkor, ha egy gyermek a kezelés befejezése után hamarosan meg is fogan, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság szerint kutatással egyelőre nem bizonyított, hogy így nagyobb lenne a súlyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázata.

Félelmek

Sok rákos beteg aggodalma, hogy gyermekeik is rákbetegséggel küzdhetnek majd, ugyanakkor a kutatások azt mutatják, hogy a rákos betegek és a rákot túlélők gyermekeinél nincs feltétlenül nagyobb kockázata a betegség kialakulásának, noha vannak olyan speciális rákos megbetegedések, amelyek a géneken keresztül öröklődhetnek, így érdemes szakorvossal konzultálni a felelős döntés meghozatalához. 

Jogos félelem lehet az ASCO szakorvosai szerint is, hogy a teherbe eséshez szükség lehet bizonyos gyógyszerek leállítására, ami viszont növelheti a rák visszatérésének kockázatát. Ezért aztán minden egyedi esetben azt tanácsolják, hogy mind onkológiai, mint termékenységi téren fontos személyes konzultációt folytatni a kezelőorvosokkal.

Lehet megoldás

A jó hír az, hogy nők és férfiak esetében is többféle lehetőség is létezik a termékenység védelmére, melyről a rákkezelés megkezdése előtt érdemes gondoskodni. Ezek részben életkortól, valamint fizikai, lelki, családi és anyagi állapottól függő kérdések is, így sok tényező mérlegelésére int az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság, ugyanakkor sok esetben megoldást jelenthetnek.

Lehetőségek leendő édesanyák számára

  • Lombik vagy in vitro megtermékenyítés: rövid, termékenységi gyógyszer szedését követő időszak után a petesejt megtermékenyítésre kerül laboratóriumi körülmények között. Az így megtermékenyített petesejtet lefagyasztják.
  • Petesejtek fagyasztása megtermékenyítés előtt. Ebben az esetben a petesejtek a spermával történő megtermékenyítés előtt kerülnek fagyasztásra, amely elsősorban azoknak a hölgyeknek lehet opció, akik férfi partner nélküli vágnak bele az eljárásba, ugyanakkor ez a metódus valamivel kevésbé sikeres, mint a már megtermékenyítve történő fagyasztás, jegyzi meg az ASCO. 
  • Léteznek termékenységmegőrző műtétek: a méhnyak- vagy petefészek-műtétek bizonyos típusai megőrizhetik a termékenységet.
Minden eset egyedi, a konzultáció létfontosságú
Minden eset egyedi, a konzultáció létfontosságúbogdankosanovic / Getty Images Hungary

 Lehetőségek leendő édesapák számára

  • Spermabank: a sperma fagyasztását és tárolását legjobb a kezelés megkezdése előtt elindítani, hiszen a kezeléssel nőhet a genetikai károsodás kockázata. A spermium későbbi felhasználhatósága többféle megoldást is lehetővé tesz. 
  • A kutatók még tanulmányozzák a hereszövet lefagyasztásának hatékonyságát. Ez a módszer is a rákkezelés előtt esedékes azoknál a rosszindulatú daganattal diagnosztizált fiatal fiúknál, akik még nem élték át a pubertás kort. A később spermiumokká válni képes őssejteket tartalmazó hereszövet eltávolítását, lefagyasztását és tárolását jelentő eljárás kapcsán a kutatók azt vizsgálják, hogyan lehet visszaállítani a spermatermelő képességet a felolvasztott hereszövetnél.
  • Hormonterápiák férfiak termékenységének megőrzésében nem bizonyulnak hatékonynak.

 Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) a lehetőségek felelős mérlegelése érdekében az alapos tájékozódást, az orvosi, jogi és anyagi lehetőségek körültekintő megvizsgálása utáni döntés meghozatalára bíztatnak minden érintettet a reménykeltő eljárásokkal kapcsolatban.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra