Országszerte ismertté vált az anyuka, aki szokatlan módszerrel gyógyítja beteg gyermekeit

Drazsé-és-meseszoknya1
Vermes Nikolett

Egyik helyről a másikra vitte gyermekét a gyógyulás reményében, a kromoszómabetegséggel született kicsin csak a lovas terápia segített. Majd megszületett Andi második gyermeke ugyanezzel a kórképpel, és az anya már tudta, hogy van megoldás. Végül lovas fejlesztő központot alapított.

Hok Andrea is megtapasztalta azt a tortúrát, amit a kromoszómabetegséggel diagnosztizált gyermekek szülei. Amikor kislánya születési rendellenessége miatt fejlesztő foglalkozásokra kezdett járni, az anya végignézte, hogy valójában egyik módszer sem használ. Számos helyen jártak, hogy megtalálják a legjobb eszközt, így jutottak el egy lovas foglalkozásra is, ahol a gyermek gyorsabban fejlődött, mint bárhol máshol. Az egyszeri alkalomból rendszer lett, és Andi örült, hogy rátaláltak az ideális képességfejlesztésre. Nem sokkal később megszületett második gyermeke, akit szintén kromoszómabetegséggel diagnosztizáltak. A szülői teher megnőtt, viszont már volt megoldás! 

Az anya döntés elé került

„Elsőszülött gyermekemmel a közelbe jártunk lovagolni, mindenki élvezte ezt a programot, ekkor jött egy váratlan fordulat, a lovasterapeuta külföldre költözött, csakhogy nekem ezalatt megszületett a második sérült gyermekem,

tudtam, hogy a lovas foglalkozásokra most nagyobb szükségünk van, mint bármi másra.”

Andi előtt két út állt: vagy keres egy újabb lovas fejlesztőt, vállalva, hogy nagy távolságokat kell ezért utazni, vagy inkább saját maga tartja a foglalkozásokat. Utóbbi mellett döntött, és egy pedagógus diplomával lóasszisztált specifikációt kezdett tanulni, majd lovardát nyitott, és megalapította a SzárnyaLó Fejlesztést. Ennek 8 éve, azóta ő foglalkozik gyermekei fejlesztésével, sőt, már több száz szülő járt nála a megoldás reményében.

Andi saját lovakkal végzi a foglalkozásokat
Andi saját lovakkal végzi a foglalkozásokat

Nem csak gyerekeknek 

Hamar elterjedt, hogy a lovas fejlesztő foglalkozások hatékonyak, és a családok egymás után érkeztek Andi Miskolc melletti, sályi családi lovas udvarába. Ma finommotorika-fejlesztő programot, komplex mozgásterápiát és lovas foglalkozásokat tart gyerekeknek, illetve felnőtteknek egyaránt. Ugyanis a ló mindenki számára tökéletes terápiás eszköz. „Azok a nők, akik rendszeresen járnak a foglalkozásokra, jobb önbecsülésről és nagyobb nyugalomról számolnak be. Ennek hátterében a ló tulajdonságai állnak. Etológiai kutatások igazolják, hogy a lovak sokkal empatikusabbak, mint a többi állat, hiszen életfeltételük, hogy beilleszkedjenek a ménesbe, és később is csoportban maradjanak. Ehhez hozzátartozik, hogy

évmilliókon keresztül zsákmányállatnak számítottak, ezért nagyon érzékeny a figyelmük, és finom a kommunikációjuk.

Ezek a tulajdonságok segítenek abban, hogy lovaglás közben megtapasztaljuk a teljes elfogadást, hiszen az emberekkel ellentétben nekik nem számít, hogy nézünk ki, vagy éppen milyen állásunk van. Aki lóháton ül, azonnal megérzi, hogy az állat feltétel nélkül elfogadja” – magyarázza Andi.

Andi mindennapjai már a lovas fejlesztésekről szólnak
Andi mindennapjai már a lovas fejlesztésekről szólnak

Megoldás a betegségre

A SzárnyaLó Fejlesztés által több pedagógus számára elérhetővé vált a lóasszisztált módszer elsajátítása, az édesanya ezt szakkönyvekkel is segíti. Idén két könyve jelenik meg a témában, ezáltal a szakma számára elérhetőbbé teszi az eljárást. Egyre több pedagógus csatlakozik a programhoz, így még több érintett gyermek és családja remélhet biztos megoldást a születési rendellenesség kezelésére. Andi a módszer mentén idén nyárra családi lovas élménytábort szervez SNI-s gyermekeknek és szüleiknek. Lesz lovas fejlesztés, egyéni gyógypedagógiai fejlesztés az SNI-s gyermekeknek, mentálhigiénés segítő foglalkozás a szülőknek és a tesóknak, lóasszisztált interaktív mesefoglalkozás, szenzoros élményprogram, éjszakai bátorságpróba, és még sorolhatnánk. Közben pedig reméli, hogy gyermekei új barátokat találnak, és még hozzáteszi, hogy akkor lenne a legboldogabb, ha néhány év múlva arról beszélgetnénk, hogyan illeszthető be a lovas fejlesztés az oktatásba. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra