Elszánt magyar szülők fogtak össze: így előzik meg fogyatékossággal élő gyerekeik bántalmazását

GettyImages-1271658861
Vermes Nikolett

Mire képes egy anya gyereke védelmében? Bármire! De mire képes együtt három elszánt anya rendellenességgel született gyerekeik érdekében? Fanni, Dóra és Dea minden követ megmozgat, hogy egy egész ország gondolkodása változzon.

Ez a történet nem egy szülő küzdelméről szól, hanem számos nőről, férfiról és gyerekről, akiket mindenki megbélyegez, akiket megnéznek az utcán, akikről összesúgnak az étteremben. Pedig nem tehetnek arról, hogy vannak betegségek, amelyek a születés pillanatától megnehezítik az életüket. Ezt hirdeti három édesanya, hiszen már olyan sokszor megkapták a nem kívánt kérdést: milyen így élni?

Kik a bátor szülők?

Kreizinger-Panák Fanni, a Lélekvirágok alapítója a művészet oldaláról közelíti meg a kívülállókat, évek óta érzékenyítő programokat szervez, hogy egyre több ember számára adjon választ: igenis együtt lehet élni a testi vagy szellemi fogyatékossággal. Fanninak két lánya van, személyesen érintett a sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekek esetében. Közössége fogyatékkal élő emberekből és az őket gondozó, nevelő családokból áll, velük együtt harcol a rendellenességgel született gyerekek elfogadásáért. 

Lugosi Dóra négygyerekes, érintett anya, kisfia, Zoárd 3 évvel ezelőtt Down-szindrómával született. Azóta a közösségi médiában kommunikál arról, hogy milyen az élet plusz egy kromoszómával. Fontos számára az érzékenyítés, és az emberek tájékoztatása arról, hogy nem jelenti a világ végét, ha egy SNI-s gyerek születik. 

Mayer Dea a Mosoly Fejlesztőház vezetője, érintett szülő. Eredetileg pedagógus, de dolgozott projektmenedzserként is. Pár éve a családjával együtt indult el a gyermekfejlesztés rögös útján, viszont néhány hónappal ezelőtt már saját fejlesztőházban kínált segítséget további társainak. Dea támogatásának középpontjában az integráció, valamint a fogyatékkal élő emberek és családjaik sikerei állnak.

Fanni, Dóra és Dea
Fanni, Dóra és DeaÉrtékes vagy társadalmi összefogás

A megelőzés kulcsa a kapcsolódás 

Az édesanyák véletlen találkozása nem merült ki egy délután alatt, szó szót követett, majd elindították az ÉRTÉKES VAGY! társadalmi összefogást a fogyatékossággal élő emberekért. Az élet minden nehézsége mellett és minden feladat ellenére megoldásközpontú érzékenyítő rendezvénysorozatot is szerveztek. Hisznek abban, hogy a személyes párbeszéd képes hatékonyan felhívni az emberek figyelmét a fogyatékossággal élő gyerekek szüleire. Programjaikkal kiállnak a Down-szindrómás, autista spektrumzavarral élő, értelmileg akadályozott, mozgáskorlátozott, hallássérült, látássérült, egyéb fogyatékossággal élő emberek és nevelőik mellett.

Segítség a fogyatékkal élőknek

Legutóbb április 15-én tartottak érzékenyítő napot, ahol a bölcsődei és óvodai integrációról, a szűrés és fejlesztés fontosságáról, valamint terápiás foglalkozásokról osztották meg tapasztalataikat. A következő alkalommal a fogyatékkal élő személyek munkalehetőségeiről tartanak jogi előadást, szakemberek bevonásával. Ezzel egyszerre érzékenyítik a közönséget, és gyakorlati tanácsokat, konkrét válaszokat adnak az érintettek számára. A példaértékű összefogás által eddig több száz szülő és SNI-s gyerek, illetve felnőtt kapott érdemi segítséget. Fanni, Dóra és Dea pedig újabb eseményeket szervez, hogy még többekhez eljusson a hír: minden ember értékes! 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra