A belgák királyi botránya felülmúlja az angolokét

Miközben szinte minden szem az angol királyi családra tapad, szinte elfeledkezünk azokról a családokról, amelyek más országokban uralkodnak. Pedig az ő életük legalább olyan fordulatos, botrányos és fenséges egyben, mint II. Erzsébet családjáé.

Másodszorra a belgák királyi családja kerül terítékre. Az országban – legalábbis formálisan – Fülöp király uralkodik. Philippe Léopold Louis Marie áprilisban kereken 60 éves lesz, és 2013 óta foglalja el a trónt. Felesége, Matild királyné kifejezetten népszerű az országban, már csak azért is, mert ő az első olyan belga királyné, aki az országban született. Fülöp nagyon jól választott, ugyanis egyedülállóként nagyon sokan bírálták konzervatív nézetei miatt. Ám amióta megnősült és gyerekei születtek, mérhetően jobban kedvelik az emberek.

Uralkodónak és katonának született

Fülöp, azaz hivatalosan ő királyi felsége Fülöp belga herceg II. Albert belga király és Paula belga királyné legidősebb fiaként látta meg a napvilágot. A belga királyi katonai akadémián tanult, ezután a rangos Oxfordi Egyetemen, a Trinity College-ben, illetve a kaliforniai Stanford Egyetemen diplomázott. Művelt férfiúról van hát szó, aki nagyon is ért a politikához, és teljes mértékben felkészült az uralkodásra. Ahogy az férfiaknál szinte kötelező, katonaként is megmutatta, hogy nem fél semmitől: képzett pilóta, ezredesi rendfokozatot szerzett, de a hadsereg ejtőernyős és kommandós kiképzését is elvégezte. A belgák Chuck Norrisa 2001-ben vezérőrnaggyá lépett elő, miközben a haditengerészetnél az ellentengernagyi rendfokozatot mondhatja magáénak.

Fülöp és Matild a luxemburgi előkelőségekkel pózol
Fülöp és Matild a luxemburgi előkelőségekkel pózolOlivier Matthys / Getty Images Hungary

A szürke herceg

Ugyanakkor ez nem volt elég ahhoz, hogy Fülöp népszerű legyen saját országában. Apja, II. Albert mindig is hangot adott véleményének, mélyen elítélte a rasszizmust, az országán belüli megosztottságot is igyekezett csökkenteni. Fülöp ezzel szemben nem tett határozott nyilatkozatokat, nem élt vidám és kalandokban bővelkedő agglegényéletet, nem járt szórakozni (legalábbis nem olyan helyekre, ahol megörökíthették volna), inkább katonai feladataival és a repüléssel foglalta el magát. Katolikus vallását is szigorúan tartotta, a sajtó pedig már attól tartott, hogy egy csepp liberális vér sem folyik az ereiben. Sótlan, unalmas alaknak tartották, szürke hercegnek kezdték hívni, s azt sem rejtették véka alá, hogy húga, Astrid hercegnő mennyivel vidámabb, megengedőbb. Astrid a trónra ettől még természetesen nem került, nem is kerülhetett, Fülöp népszerűségét pedig végül megmentette a házassága.

Fülöp és Matild Vilmos herceggel és Katalin hercegnővel 2014-ben
Fülöp és Matild Vilmos herceggel és Katalin hercegnővel 2014-benSamir Hussein / Getty Images Hungary

Nősülni tudni kell

Fülöp még hercegként vette feleségül Mathilde d’Udekem d’Acoz grófnőt 1999-ben. Matild hercegnő nagy népszerűségnek örvend, nemcsak kedvessége miatt, de azért is, mert négy gyereket szült: 2001-ben Erzsébetet, a trón jövőbeli örökösét (ő lesz majd Belgium első királynője), majd Gábort, Emánuelt és végül 2008-ban Eleonórát. 2013-ban aztán minden szem a családra szegeződött, ugyanis II. Albert meggyengült egészsége és magas kora miatt hivatalosan is lemondott a trónról fia, Fülöp javára. Így Fülöp lett Belgium hetedik királya, miután három nyelven is letette az esküt. Belgium nem egyszerű ország, a francia nyelvű vallonok, a holland nyelvű flamandok mellett a német nyelvhez ragaszkodók is államalkotó nyelvközösségnek számítanak, azaz joggal várják el, hogy uralkodójuk számukra is érthetően beszéljen.

Erzsébet hercegnő, Belgium leendő királynője
Erzsébet hercegnő, Belgium leendő királynőjeOlivier Matthys / Getty Images Hungary

Összetartani mindenáron

Fülöpöt azon a napon koronázták királlyá, amikor egyébként is fergeteges volt a hangulat: 1831-ben július 21-én koronázták meg I. Lipótot, a belgák első királyát (az ország 1830-ban vívta ki függetlenségét Hollandiától, bár ezt I. Vilmos holland király csak 1839-ben ismerte be hivatalosan), így ez a nap belga nemzeti ünnep, amit 2013-ban duplán ünnepelhettek bállal, katonai parádéval, tűzijátékkal. 

II. Albert egykori király
II. Albert egykori királyDean Mouhtaropoulos / Getty Images Hungary

A botrányos zabigyerek

Fülöp és Matild házassága mentes a botrányoktól, tavaly ünnepelték a huszadik házassági évfordulójukat. Nagylányuk már 19 éves, Walesben tanul az UWC Atlantic College iskolában, de körülötte sem történik semmi botrányos. Érdekes módon aki a bulvárlapok címoldalára repítette a családot, az nem más volt, mint a 86 éves II. Albert exkirály. A férfi fiatalkorában kicsapongó életet élt – legalábbis fiához viszonyítva –, szerette a sebességet és a nőket. 1959-ben vette feleségül Donna Paola Margherita Maria Antonia Consiglia Ruffo di Calabria olasz hercegnőt, házasságuk azonban a három gyerek születése után megromlott. A válás szóba sem jöhetett, ám II. Albert bizonyítottan kikacsintott a házasságból. 1968-ban Sibylle de Selys Longchamps-mal folytatott viszonyából gyermek született, aki a Delphine Boël nevet kapta. II. Albert nem ismerte el az apaságot egészen addig, amíg Delphine pár éve DNS-tesztet nem követelt. Az azóta felnőtt nővé érett kislány sikeresen bizonyította be, hogy az idős exkirály gyereke, addig pedig egyik botrányt szolgáltatta a sajtónak a másik után. Egyik legfőbb csínytevése volt, amikor egy tengerparti üdülővárosban koronát viselő disznót és tehenet ábrázoló szobrot alkotott és állított ki mindenki szeme láttára. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra