Fiú vagy lány: attól függ, milyen gyors a ondósejt?

Tényleg a X- és Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek eltérő gyorsaságától függ, hogy fiú- vagy lánygyerek születik? Japán tudósok ennek jártak utána.

Létezik egy elmélet, amely szerint a fogamzás időpontja befolyásolja a születendő gyerek nemét. Minél közelebb esik időben a szexuális együttlét az ovulációhoz, annál valószínűbb, hogy kisfiú lesz az eredmény. Kutatók most bizonyították a teória igazát – számol be a Science.

Kiválogatták a leggyorsabb és leglassabb spermiumot

Az X-kromoszómát hordozó hímivarsejtek feje lapos, az Y-kromoszómát tartalmazóké kerekdedebb, utóbbiak emiatt gyorsabban mozognak. Ezért ha az együttlét idején már ott várakozik a petesejt, hamarabb el is érik, így nagy eséllyel fiú utód születik. Ha azonban a tüszőrepedés még nem történt meg az együttlét időpontjában, vagyis a petesejt még nincs jelen, a lassabb, X-ivarsejteknek is esélyük van célba érni, így ugyanolyan eséllyel születhet lány- és fiúgyermek. A Hirosimai Egyetem munkatársai egereken tesztelték, igaz-e ez az elmélet.

Az Y-ivarsejtek gyorsabbak
Az Y-ivarsejtek gyorsabbakRaycat / Getty Images Hungary

A tudósoknak sikerült mesterségesen lelassítani és szétválogatni a különböző sebességgel úszó ivarsejteket. Amikor kizárólag a leggyorsabb Y-ivarsejteket használták fel a mesterséges megtermékenyítés során, 90 százalékban hím utódok születtek, míg amikor a kiválogatott leglassabb ivarsejteket vetették be, 81 százalékban nőstény egerek jöttek világra.

A kutatók úgy vélik, hasonló módszerekkel egyszerűen és biztonságosan befolyásolni lehet majd a jövőben a születendő állatok nemét. Ez hasznos lehet például a szarvasmarha-tenyésztésben, ahol minél több nőstény példány születése a preferált. Az azonban nem túl valószínű, hogy mi is hasonlóképp megválaszthatjuk majd a gyerekünk nemét, ugyanis semmi sem bizonyítja, hogy emberek esetében is működik a módszer (melynek etikusságát ne is firtassuk).

Oszd meg másokkal is!
Mustra