Vekerdy: beszélj a gyerekkel mindig, mindenről!

Hisztiről, testvérféltékenységről, kütyüző gyerekekről és a belső szabadságról is beszélt első élő, online előadásában Vekerdy Tamás gyermekpszichológus. Azt is megkérdeztük, mit gondol a szurikátaügyről.

Rendhagyó módon, egyórás online előadást tartott csütörtök délután a Nyitott Akadémia Facebook-oldalán Vekerdy Tamás. Az ismert gyermek-szakpszichológus előadása első felében a Belső szabadság című könyvének mentén beszélt arról, hogyan nevelhetünk belsőleg szabad gyermeket, majd az előadás követői kommentben konkrét kérdéseket is feltehettek neki. Szó volt a testvérféltékenységről, a szorongó gyerekekről és az okostelefon használatáról is. Azt is megkérdeztem, hogy mit gondol a kecskeméti vadasparkban történt szurikátaügyről

Mikor vagy belsőleg szabad?

Ezzel a kérdéssel kezdte online előadását Vekerdy Tamás, majd meg is válaszolta: "ha jól érzed magad, ha az lehetsz, aki vagy". Példaként azt említette, hogy több anya feltette már a kérdést, hogy szabad-e sírni a gyerek előtt. Vekerdy szerint a válasz egyértelműen igen, sőt, azzal kell valamit kezdeni, aki nem zokog, amikor fájdalom éri. "Éld meg a pillanatodat és önmagadat és akkor közel jutsz a belső szabadságodhoz" - mondta. 

Szard le!

Belsőleg szabad gyerekeket  belsőleg szabad szülők tudnak nevelni - állapította meg a pszichológus, aki azt tanácsolja, ne foglalkozzunk a különböző divatokkal, ha valami nem kényelmes, ne erőltessük rá se magunkra, se a gyerekre.

"Ha nem hordozod, nem vagy jó anya - ezt egy pillanatig ne hidd el. Van, aki majd azt mondja, hogy attól vagy jó anya, ha babakocsiban tolod a gyerekedet. Úgy csináld, ahogy kedved van, ne engedj a divatoknak, ez a fontos a belső szabadság állapotának megszerzésében" - mondta Vekerdy Tamás. "Szard le! Nem érdekes, hogy a többiek mit szólnak be, egy pici idő után jól fogod érezni magad tőle, ha nem foglalkozol mindenki véleményével."   

03-vekerdy tamas-160518-A40A8969
Szécsi István / Dívány

Agresszió és gyűlölet

Az előadás második felében a pszichológus a kommentelők kérdéseire válaszolt, így szóba került a testvérféltékenység, a gyermekkori szorongás és félelem, és az édesanyáról való leválás kérdése is. Arra kérdésre, hogy mi a véleménye a kecskeméti vadasparkban történt esetről, azt válaszolta, hogy mind az állat, mind pedig a gyerek szempontjából nagyon sajnálatosnak és szerencsétlennek tartja, de azt még inkább, hogy folyamatosan felheccelt állapotunkban most az állatvédelem - máskor pedig más - örvén öntjük rá a gyűlöletünket és agressziónkat embertársainkra.

Féltékeny a tesójára?  

"Pont az a baja a nagyobbnak, hogy ő a nagyobb. Tudnunk kell, ha testvér születik, hogy mindig a nagy van rosszabb helyzetben. Amikor megszületik a kistestvér, ne vidd óvodába a nagyot. A testvérérzés mindig ambivalens, nagy teher a gyereknek, amikor testvére születik, nehéz neki megemészteni, és jobb neki otthon. Igen, teher, de ha megoldható és van segítségem, akkor hadd maradjon otthon" - javasolta a szakember.

Itt Vekerdy Tamás megjegyezte, hogy a világon eddig nem volt olyan civilizáció, ami arra épült, hogy az anya egyedül küzdjön otthon a gyerekeivel, századokon át ott volt a sok segítség, szoptatós dajkák, nörszök, nagymamák, dédik. A dacos gyerekek mögött manapság a végkimerült anyát találjuk, ezért a pszichológus szerint fontos, hogy az anya segítséget kapjon. 

Szorong a gyereked? 

"Adj neki feladatokat! Küldd le kenyérért!" - minél több dologra jön rá a gyerek, hogy ő meg tudja csinálni, annál jobban csökken a szorongása - hangzott el a pszichológus tanácsa válaszul egy körömrágással és szorongással kapcsolatos kérdése válaszul. Szerinte az is nagyon fontos, hogy 

beszéljetek a gyerekkel mindig, mindenről, mert a gyerekek úgy is azt veszik le, amit gondoltok, amit éreztek.

Ha te nem vagy függő, a gyereked sem lesz az!

Az előadás végén Vekerdy kitért az okostelefon használat kérdésére is. "Okostelefont vettél a gyerekednek? Miért nem vettél hozzá egy gramm kokaint is" - tette fel egy tanulmányra hivatkozva a kérdést a pszichológus, majd arról is beszélt, hogy a Szilícium-völgy nagyjai sem engedik képernyő elé a gyerekeiket. Szerinte, ha már telefonozik a gyerek, akkor limitált időben tegye. "Iskolás korig 3-5 perc, iskolás korban maximum 10 perc, és a jelenlétemben, kontrolláltan nézzen tévét vagy telefonozzon a gyerekem. Ha én szülő nem vagyok kütyüfüggő, akkor a gyerek sem lesz az" - zárta az előadást Vekerdy Tamás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra