Magukra sem ártana odafigyelniük az anyáknak

Ne érezz lelkiismeretfurdalást amiatt, ha időt szakítasz magadra, elvégre a gyerekeknek is jobb, ha egy elégedett és kipihent anyával, nem pedig egy házsártos boszorkánnyal van dolguk.

A Parents.com hat olyan aspektusát emelte ki a gyerekeiket mindig, minden szituációban maguk elé helyező anyák életének, amelyet bizony gyakran teljesen elhanyagolnak. Ők Julie Burton könyve alapján gyűjtötték össze, mi az, ami segíthet abban, hogy valahogy a saját szükségleteik is felkerüljenek az elfoglalt anyák tennivalóit részletező listákra.

A több mint 400 anya meglátásait összegző könyv szerzője szerint egyáltalán nem kell egyébként önzőnek éreznie magukat azoknak, akik tudatosan keresik a magukra fordítható perceket. Minél boldogabb és elégedettebb valaki, annál könnyebb lesz mások szükségleteivel is foglalkoznia, arról nem is beszélve, hogy egy egészséges és boldog anya látványa a gyerekek számára is követendő példaként szolgálhat.

Mozdulj meg!

Tulajdonképpen tök mindegy, mit választasz, csak fogj hozzá. Függetlenül attól, hogy egészségügyi okokból van szükséged több mozgásra, vagy csak változtatni szeretnél a rutinodon, testmozgásra mindenképp szükség van. Nem muszáj egyedül, a gyerekeket is be lehet vonni. A lényeg, hogy élvezd!

shutterstock 343179281

Egyél jobban!

Nem árt az sem, ha nem csak üzemanyagként gondolsz az ételekre, hanem valóban jó minőségű dolgokat töltesz nem csak a gyerekbe, hanem magadba is. Ez nem csak azzal jár majd együtt, hogy egészségesebb leszel és több energiád lesz a gyerekekre és magadra: ha azt látják a csemeték, hogy nem cukorral és mindenféle nukleáris hulladékkal töltött üdítőket iszik az anyjuk, ők is egészségesebben táplálkoznak majd.

Ne mondj le a barátokról!

Érthető persze, ha megritkulnak egy kicsit a közös kávézások, sokat segíthet ugyanakkor a helyzeten, ha rendszeresíti valaki a találkozókat. Sokkal egyszerűbb a szervezés, ha nem kell kapkodni, mert mindenki tudja, hogy szombatonként együtt reggeliztek.

Te is lehetsz beteg!

Az ignorált tünetek könnyen hosszadalmas betegeskedésekhez és gyengeséghez vezethetnek, mindenkinek jobb lesz tehát, ha nem vársz a dologgal és a szűréseket/ellenőrzéseket se hagyod ki. Elvégre a gyerek bajaival sem játszol orosz rulettet.

Aludd ki magad!

Nem érdemes korán kelni, hogy még a gyerekek ébredése előtt befejezhess ezt-azt, legalábbis nem úgy, ha az az alvásra szánt időből vesz el. Azok, akik rendszeresen hat óránál kevesebbet alszanak, többször lesznek éhesek, ami elhízáshoz és szívbetegségekhez vezethet, és gyakoribb náluk a depresszió is.

shutterstock 472129582

Ne veszítsd el magad!

A sokgyerekes, dolgozó anyák hajlamosak rá Julie szerint, hogy elvesszenek a rengeteg teendő tengerében, és teljesen feladják régi önmagukat. A hobbik, a meditáció és a naplóvezetés is segíthet abban, hogy ne változzon valaki reflektálatlan húsrobottá, ahogy az is, ha annak ellenére lépést tart valaki a korábbi foglalkozását érintő trendekkel, hogy teljes munkaidős anyaként tevékenykedik épp.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek