Házi kedvencet? Oké, de milyet?

Tombol a mozikban, és persze az összes papír írószer boltban is a Házi kedvencek titkos élete című film utáni őrület. Egyre csak azt hallom a környék kisgyerekes anyukáitól, hogy háziállatra vágyik a gyerkőc. Sokféle kedvtelésből tartott kedvenc közül választhatunk, mielőtt azonban elrohannánk a legközelebbi állatkereskedésbe érdemes átgondolni pár dolgot. Melyik házi cukiság passzol leginkább a mi családunkhoz? Segítünk választani!

Tisztázzunk pár kérdést

Mielőtt belekezdenék a felsorolásba, hogy melyik állat miért klassz választás, vagy felejtős tipp, érdemes átgondolni azt, hogy az állattartás komoly elköteleződést jelent, akár egy évet él, akár 20 évet, mi gazdák felelősséget vállalunk az életéért, és ezt illik komolyan venni.

Éppen ezért nem árt az állatvásárlás előtt tisztázni pár kérdést, és a legjobb, ha az egész család együtt keresi meg a saját válaszait az olyan kérdésekre, mint például, hogy mennyi időt tudnak a kedvenccel foglalkozni, vagy belefér-e a családi költségvetésbe a táp, az oltások, a féregtelenítés, az esetleges betegségek esetén való ellátásból adódó költségek. Vagy mi lesz a kedvenccel, ha elutazunk, ki fog rá vigyázni, gondját viselni?

shutterstock 86400940
Shutterstock

Azt is érdemes átrágni mennyi ideig él az adott állat, hiszen nem biztos, hogy jó választás egy bő két évet élő hörcsögöt választani egy kisgyerek mellé, aki majd nehezen tud megbirkózni annak elvesztésével. (Csak zárójelben, ha már rágcsáló, akkor inkább tengerimalac, mely könnyebben tartható, és sokáig él.) Nem utolsó sorban azt is mérlegelni kell, hogy van-e a családban allergiás. 

Felelősség minden szinten

Ne engedjünk rögtön az első könyörgésnek, inkább próbáljunk meg utánajárni, hagyjunk rá időt, hogy kiderüljön, mennyire komoly a gyerkőc szándéka és vágya. Érdemes az adott állatról szóló könyveket, internetes oldalakat nézegetni a választás előtt, hogy megismerkedjünk az adott állat mindennapjaival, igényeivel, tartásának bonyolultságával. Egy törpe kaméleont például bármennyire is édibédi, nagyon nehéz megfelelően tartani.

shutterstock 116421169
Shutterstock

A minap hallottam egy fergeteges tesztről a rádióban, amikor is egy apuka, akinek a lányai kiskutyát szerettek volna, letesztelte a gyerekeit egy plüsskutyával. Vett egy igazi pórázt, majd közölte a lányokkal, hogy ha fél éven keresztül minden nap suli előtt és suli után leviszik sétálni a plüsskutyát a vadi új pórázzal – csak az érzés miatt -, akkor szó nélkül dalolva fogja megvenni nekik azt a blökit, ami a szívük vágya. A lányok két és fél hónapig bírták, aztán alábbhagyott a lelkesedés.

Így mindenki „boldog” volt, a lányoknak nem kellett azt hallgatniuk, hogy bezzeg én nem akartam kutyát, az apukának nem kell kutyát sétáltatni, a kutyus pedig nem lett depressziós, hogy nem foglalkoznak vele. Minden jó, ha jó a vége. Tehát lényeges elmagyarázni a gyerkőcnek, hogy az állat nem játék, annak nevelése, tartása felelősségteljes feladat.

A kutyák társas lények

A kutya az ember igazi jó barátja, hű társa, aki aktív mindennapokat, valódi törődést kíván, és nem mindig elégszik meg a napi rövid sétákkal. Lényeges mérlegelni, hogy lesz-e elég idő törődni vele, játszani, az energiáit levezetni, tanítani, vagy csak egyszerűen vele lenni, hiszen a kutya tartásában a szülőnek muszáj szerepet vállalnia.

Az a tapasztalat, hogy akármennyit is fogadkozik a gyerek, hogy majd ő sétáltatja, a lelkesedés legtöbbször nagyon hamar alábbhagy, és akkor nem marad más, mint, hogy a szülő intézze ezt is. Ez nem baj, ha az egész család közösen szeretne kutyát, ha a szülő úgy érzi, az ő életébe is belefér - esetleg direkt jól eső - napi egy óra séta. Napi egy óra séta akkor is, ha hideg van, ha esik, ha fúj, ha nagy a hőség.

Népszerű tévhit, hogy kertes házban jobb kutyát tartani, mert "majd ellesz a kertben", de ez sajnos nem teljesen igaz. A kutya tényleg elvan a kertben - vagyis mondjuk inkább azt, hogy ha nincs más lehetősége, akkor végül is elvegetál ott is. De ez nem jó neki. Szüksége van ingerekre, közös élményekre, lehetőségre, hogy levezesse az energiát, hogy új élmények érjék. A tanított, és rendszeresen lemozgatott, élményekben részesülő kutya jó eséllyel nem fog szétrágni semmit, nem lóg meg, nem okoz károkat.

Amelyik csak van, mint a dudva, az nagyobb eséllyel vezeti le frusztrációját kártékonyságban, szökdödésben, esetleg agresszióval.

A kutya igazi társ egy kisgyerek mellé, főleg akkor, ha a megfelelő fajtát részesítjük előnyben. Válasszunk nyugodt természetű, közepes méretű masszív kutyát a nagyon mozgékony kisgyerek mellé, mint amilyen a golden retriever, a labrador, vagy a magyar pásztorkutya a mudi, mely nem csak igen intelligens, alkalmazkodó, de a szőre is könnyen tisztán tartható. A félénk kisgyerekhez a kisméretű, babusgatható kutyusok illenek, mint amilyen a shihtzu, a máltai selyemszőrű, a bichon havanese, vagy a lhassa apso.

Jó tipp kutya beszerzés előtt, amit egyik ismerősünk csinált a saját, kutyáért kuncsorgó lányával. Megbeszélte a kutyás nagyszülőkkel, hogy a következő egy hónapban minden délután ők mennek át kutyát sétáltatni. Majd minden délután így is tettek, és az anya ragaszkodott is hozzá, hogy a gyerek minden egyes alkalommal vele tartson. Nem kellett hozzá az egész hónap, hogy a kislány inkább maga döntsön úgy, hogy valójában nem annyira fontos számára a kutya.

Öntörvényű macsekok

A kisgyerekekkel nagyon is jól kijönnek a cicák, melyeket lehet simogatni is akár, ha az állatnak úgy tartja kedve. Szívesen játszanak is, még felnőtt korukban is.

shutterstock 307361843
Shutterstock

A macskák azonban igen öntörvényű állatok. Nagy előnyük, hogy sokkal jobban bírják az egyedüllétet, mint a kutyák. Ha a kutyatartással járó elkötelezettség túl soknak tűnik, egy macska jó választás lehet, hiszen nem kell sétáltatni, könnyen szobatisztaságra szoktatható, és egy-két napra akár egyedül is lehet hagyni.

Tévhit, hogy a cicák nem kötődnek az emberhez, sok cica nagyon is ragaszkodik a gazdájához, de ez elég kiszámíthatatlan, van, amelyik tényleg kizárólag kiszolgáló személyzetként tekint a gazdákra.

A gyerekek pont olyan erős kötődést képesek kialakítani egy macskával, mint egy kutyával, viszont a cicák általában tisztábbak, és egy átlagos macska mindent összevetve gusztusosabb teremtmény, mint egy átlagos kutya. Hátrányuk, hogy ha kijárnak, általában vadásznak is, a családnak pedig döglött rágcsálókkal, madarakkal, gyíkokkal kedveskednek.

Nyuszik és malacok

Mind a nyulak, mind a tengerimalacok kívánják a törődést, az ember közelségét. Szeretik, ha simogatják, ölbe veszik őket, előfordul, hogy néha félénkek, ilyenkor türelemre van szükség, hogy megszokják közelségünket. A legnagyobb gondot általában a takarmányozásuk okozza, habár mindkét állat növényevő.

Sokakban él a tévhit, miszerint a nyulak káposztán, és répán kell, hogy éljenek, pedig elsősorban szárított füvet, azaz szénát kell, hogy egyenek. Nem csak a nyúlra, de a tengerimalacra is igaz, hogy helytelenül tartott állatok gyorsan és könnyen megbetegszenek, mely akár visszafordíthatatlanná is válhat.

A megállíthatatlan

A hörcsögök rendkívül aktív, energikus kis állatok, aludni mellettük képtelenség, hiszen éjszakai állat révén fordított üzemmódban működnek, mint mi emberek. Relatíve rövid ideig, csupán 2-3 évig élnek, az emberrel ritkán létesítenek kapcsolatot.

Egerek és patkányok: a rosszhírűek

Sajnos a megítélésük nem túl jó, pedig az egerek és a patkányok a legtisztább állatok közé tartoznak, folyamatosan tisztogatják magukat, ezen túlmenően pedig nagyon aktívak, kommunikatívak, igen intelligensek és igénylik a törődést. A patkányok taníthatóak is, nevükre akár oda is jönnek, kötődnek az emberhez.

Vadászgörény a magának való kedvenc

Habár igencsak divatos házi kedvenc, mégsem igazán való kisgyerekeknek. A vadászgörény önfejű, makacs, magának való állat, mely gyakran harap. Mindamellett okos, és szép kedvenc akit inkább a nagyobb gyerekek tudnak értékelni.

Tüskés kedvencek

A legtöbben a mesékből emlékeznek a sünikre, és azt gondolják, igazi főnyeremények lehetnek háziállatként. A valóságban azonban kicsit sem kedves, inkább undok kis állatról van szó, mely gyakran harap. Azt is érdemes tudni, hogy a sünök éjszakai állatok, tehát pont akkor élnek aktív életet, igényelnék a törődést amikor a gazdi alszik.

Csicsergős madárkák, papagájok

A kis hullámos papagájok, pintyek nagyon jó választást jelentenek a kisiskolásoknak. Akár kézbe is vehetőek a kis papagájok, taníthatóak, tisztán tartásukat, etetésüket a kisgyerek is el tudja látni. A nagyobb papagájok, mint az ara, vagy a jákó azonban több törődést igényelnek, így azok inkább a felnőtt kedvencek közé tartoznak.

Akváriumi kedvencek

A díszhalak tartása felnőtt hobbi, mégis majdnem minden kisgyerek szívesen nézegeti az úszkáló színes kopoltyúsokat. Az igénytelen, könnyen tartható, mégis látványos halak, mint amilyen a guppi, a szifó vagy a gurámi jó választás lehet egy kisebb akváriumba is. Érdemes átgondolni mégis, hogy az akvárium tisztításához, a szűrők kicseréléséhez és az etetéshez szükséges a szülői segítség.

Hüllők és kétéltűek minden mennyiségben

Inkább az iskolás korú gyerekeknek valóak a hüllők és a kétéltűek, akik számára nem probléma, hogy nem igazán simogatható állatok, ha szívesen elnézi hosszú perceken keresztül, amíg az vedlik, vagy türelmesen kivárja, hogy elkapja a csipesz végéről a vacsora gyanánt felkínált tücsköt. Könnyen tartható állat a szakállas agáma, a leopárd gekkó, a gabonasikló, a pézsmateknős, vagy a szivárványos boa is, mely állatok nem nőnek túlságosan nagyra, így a terráriumot sem kell lecserélni.

További előnyük, hogy nem szőrösek, így az allergiások is gyönyörködhetnek bennük, terráriumuk a szoba díszévé is válhat, nem utolsó sorban pedig nem kell minden nap etetni, itatni őket, ha kimarad pár nap, az sem probléma, ami egy kisgyerekes családban könnyedén megeshet.

Achát csiga

Az egyik nagy terráriumi kedvencek ezek a nagy csigák. Igazán gyerek és családbarát állatok, hiszen könnyen tarthatóak, kis igényűek, akár kézbe is vehetőek, és igazán impozáns megjelenésűek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra