Nem is kell csillapítani a gyerek lázát

A tél valószínűleg nem a kisgyerekes anyukák kedvenc időszaka, hiszen ha a gyermek közösségbe jár, jó eséllyel egyik vírusfertőzést a másik után szenvedi el ilyenkor. Előfordul, hogy a fertőzés lázzal is jár, a láz elviselésében pedig mind a gyerekek, mind a szülők elég nagy változatosságot mutatnak.

Míg az egyik barátnőm kislánya már 37.8 C⁰-nál kókadozik, addig a másik kétéves kisfiú 40 fokos testhő felett is vígan szaladgálna. Az anyák idegrendszere is különbözik abban a tekintetben, hogy mikor kezdik el telenyomni a gyereket lázcsillapítókkal vagy betekerni a vizeslepedőbe – nálam valahol 39 fok körül van a lélektani határ, de ismerek olyan anyukát, aki még sosem adott lázcsillapítót ma ötéves gyerekének. De hogyan kell lázat csillapítani a korszerű orvosi ajánlások szerint? Meglepő, de valójában nem muszáj sehogy sem.

Nem a láz a betegség

A láz a fennálló betegség egy tünete, illetve még ez sem pontosan igaz, hiszen a láz annak a tünete, hogy a gyerek immunrendszere épp működésbe lépett a fennálló betegséggel szemben. Mivel a láz nem egyenlő a betegséggel, így attól, hogy a lázat csillapítjuk, a gyerek nem gyógyul meg, csak épp kevésbé lesz lázas. Amikor meg meggyógyul, akkor a láz is el fog múlni teljesen magától. A láz magassága és a betegség súlyossága sem mindig függ össze, vagyis jelentéktelen, három nap alatt elmúló vírusfertőzés is okozhat ijesztően magas testhőmérsékletet, míg számtalan súlyos kórkép csupán hőemelkedéssel vagy még azzal sem jár.

shutterstock 322032914

A csecsemők ritkán lázasodnak be, viszont esetükben ezt tényleg komolyan kell venni. Azaz orvoshoz kell fordulni, ha a 3 hónaposnál fiatalabb baba láza 38 fok felett van, vagy ha a 3-6 hónapos baba láza 39 fok felett van. Kivétel, ha mindez a védőoltásokat követően jelenik meg, hiszen ilyenkor némi átmeneti láz normál reakciónak tekinthető. Ez még mindig nem azt jelenti, hogy a csecsemő lázát azonnal csillapítani kell, hanem azt, hogy ha ilyen lázat észlelünk, akkor fontos megkeresni, mi lehet a láz hátterében – például tünetszegény tüdőgyulladás - és utána azt a betegséget célzottan meggyógyítani.

Ha az ember egy olyan rendszerben nőtt fel, ahol a lázat csillapítani szokás, és emellett naponta egynél több lázcsillapító-reklámmal találkozik a tévében, plakátokon és online, akkor nagyon nehéz magunkévá tenni azt a szemléletet, hogy a láz nem is olyan nagy baj. Azért igyekezzünk: nagyon rosszat nem teszünk a lázcsillapítással sem, de ha túl sok gyógyszert adunk túl gyakran, azzal feleslegesen terheljük meg a gyerek szervezetét.

Mindenki nyugodjon meg

A lázcsillapító gyógyszerek tehát elsősorban a gyermek (és a szülők) komfortérzetének, közérzetének javítására alkalmasak: megkönnyítik a lázas betegség elviselését. Ez azt jelenti, hogy ha a beteg gyermek lázas állapotban tökéletes közérzetnek örvend, akkor semmi ok nincs a lázcsillapító adására. Nincs a jelenlegi magyar és nemzetközi ajánlásokban olyan határ, amit ha meghalad a gyerek hője, akkor lázcsillapítani szükséges, ugyanakkor (természetesen a gyógyszerallergiát kivéve) nem is tilos.

Ha a gyógyszer mellett döntünk, érdemes arra figyelni, hogy ne adagoljuk túl, és egyszerre csak egyfélét adjunk (ha az nem használ, természetesen áttérhetünk másik szerre, csak a kombinációknak nincs értelme). A gyerekeknek ibuprofen és paracetamol tartalmú készítményeket szokás adni, szalicilátot (aszpirin) viszont tíz éves kor alatt tilos!

A lázcsillapító nem előzi meg a lázgörcsöt

A közhiedelemmel ellentétben a lázgörcs kivédésére a lázcsillapítók nem alkalmasak. A lázgörcs epilepsziás rohamra hasonlító, igen ijesztőnek tűnő állapot, amely a fél és hat éves közötti gyerekek 3 százalékánál előfordul.

Lázgörcs esetén fontos, hogy a görcs lezajlása alatt fordítsuk oldalra a gyereket, és távolítsunk el a közeléből minden olyasmit, amibe beütheti a fejét, de ezen kívül ne csináljunk semmit: semmiképp ne fogjuk le, és nagyon fontos, hogy ne akarjunk szájon át sem gyógyszert, sem vizet beleerőltetni!

A lázgörcs pár perc alatt lezajlik, ezután konzultáljunk orvossal – azaz hívjuk fel gyerekorvosunkat vagy az ügyeletet, és ők el fogják mondani, kell-e orvoshoz vinni a gyereket. Ha a lázgörcs nem múlik, a gyerek nem nyeri vissza eszméletét vagy a görcs után is kékek maradnak az ajkai, akkor ne csak telefonon kérjünk tanácsot, hanem a gyereket is vigyük az ügyeletre vagy hívjunk mentőt.

Így prizniceljen helyesen

A mai szülők gyermekkorában nagy népszerűségnek örvendett a priznic, azaz a fizikális lázcsillapítás: jelen cikk szerzőjét is betekerték párszor ovis korában a hideg vizes lepedőbe. A gyerekek nem igazán élvezik ezt a módszert, beteg gyereket meg minek kínozni, ezért az utóbbi időben kevésbé ajánlják. A jeges fürdő és a jéghideg lepedőbe csavarás valóban kerülendő, ugyanakkor a helyes hűtőfürdőzést nyugodtan meg lehet próbálni: vannak gyerekek, akik kifejezetten szeretik, kiválthatjuk vele a gyógyszer is, illetve magas láz esetén gyógyszerrel együtt alkalmazhatjuk.

Alapelv, hogy a gyereket nem kell kínozni, a didergést pedig el kell kerülni, mivel az már kifejezetten akadályozza a hőleadást. A helyes hűtőfürdőzés menete a következő: a gyereket nagyjából aktuális testhőmérsékletű vízbe tesszük – a normál fürdővíz 36-37 fokos, tehát körülbelül olyan vizet kell készíteni, mint egy normál fürdetéshez. A gyerek mellkasáig érjen a víz, ne a nyakáig. Ezután fokozatosan hideg vizet folyatunk a kádba és lassan, óvatosan hűtjük a vizet maximum 31 fokig. 31 fok alá nem hűtjük. Összehasonlításképpen: a hideg csapvíz lakástól és évszaktól függően 10 és 20 fok között van – ezt meg sem kell közelítenünk. Kékülés, didergés, vacogás esetén a gyereket vegyük ki a kádból, meg akkor is, ha a gyerek 38 fok alá hűlt, vagy ha ki akar jönni. Hűtőfürdő után sokan betakarják a gyerekeket, ez mindenképp kerülendő, különösen a vastag takarók, hiszen kifejezetten akadályozzák a hőleadást.

shutterstock 223730920

Mire figyeljünk a lázas gyereknél?

Arra, hogy sokat pihenjen és sok folyadékot igyon a gyerek! Láz esetén pici gyerekek esetében gyakori szövődmény a kiszáradás. Ezt elkerülendő, itassuk a gyereket rengeteg folyadékkal, ha szoptatott csecsemő, akkor pedig szoptassuk bátran a szokásosnál gyakrabban is. A kiszáradás tünetei - a száraz száj, cserepes nyelv, karikás szemek mellett - csecsemő esetében a besüppedt kutacs is.

A kiszáradás megbecsülhető a kapilláris újratelődés mérésével: ezt úgy kell, hogy megnyomjuk a baba körmét valamelyik kézujján annyira, hogy az elfehéredjen, majd megnézzük, mennyi idő alatt lesz újra rózsaszín. Normál esetben azonnal, kiszáradás esetén viszont 2-3 másodpercnél több idő is szükséges lehet hozzá. A kiszáradás nagyon veszélyes, ugyanakkor kórházban elképesztően könnyen kezelhető infúziós folyadék adásával, így ilyen esetben ne késlekedjünk, hanem forduljunk orvoshoz.

Emellett láz esetén orvoshoz kell fordulni, ha a lázas gyerek testén bőrvérzéseket látunk, ha görcsöl, aluszékony, nehezen ébreszthető. Szintén felkeresendő az orvos, ha a lázas állapot három napnál tovább tart, és természetesen akkor is, ha a gyerek állapota egyre rosszabbodik vagy ha a láz mellett egyéb, súlyos betegségre utaló tünetek – légszomj, tarkókötöttség - indokolják ezt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra