Nem kell gyámhatósági engedély, ha gyerekkel emigrálunk

Újra és újra felbukkant a Facebookon az a tavalyi HVG cikk, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy gyámhatósági jóváhagyásra van szükség ahhoz, ha a gyereket szülei tartósan külföldre szeretnék vinni.

Nem csoda hát, hogy amikor ismeretségi körünkben kiderült, a gyerekek jövője érdekében inkább Németországban folytatjuk közös életünket, sorra kaptuk a figyelmeztetést, hogy baj lehet abból, ha az emigrálást nem jelentjük. 

Bár nonszensznek tűnt, hogy a magyar gyámhatóság részletesen átvilágítsa anyagi helyzetünket (állítólag olyan szinten, hogy még arra is kíváncsiak voltak, van-e a kivándorolni akaró családnak automata mosógépe), okosabb megoldásnak tűnt a "hagyd magad, hamarabb szabadulsz" elv, úgyhogy telefonon érdeklődtem a helyi gyámügyesektől.

Mint kiderült, aggodalomra már semmi ok: 2014. március 15. óta nem kell az engedély - már ha a szülők közt nincs erre vonatkozóan vita. 

Az új szabályozás az új PTK szerint 2014.03.15-től:

4:160 § [A gyermek gondozása, lakóhelyének és tartózkodási helyének meghatározása]

 (5) A gyermek huzamos időn át– így tanulmányok folytatása, munkavállalás vagy más hasonló célból – önállóan vagy egyik szülőjével mindkét szülő egyetértésével tartózkodhat külföldön.

 (6) A gyermek letelepedés céljából történő külföldre távozásához erre vonatkozó szülői engedély szükséges.

gyerekkel emigral shutterstock 42973840 2

Tehát mivel a három idősebb gyerekem a korábbi házasságomból származnak, nekem egyedül a volt férjem beleegyezésére van szükség, a gyámhatóságnak már semmi köze nincsen ahhoz, hová és mennyi ideig viszem a gyerekeket. Abban az esetben viszont, ha az információt a volt férjemtől visszatartom, engedélye vagy tudta nélkül tartózkodunk másik országban huzamosabb időn át, a gyerekek jogellenes elvitelének megállapítását és visszavételét rendelheti el a hatóság. 

A "huzamosabb idő" kifejezésre állítólag azért volt szükség az új jogszabályban, mert az 1 éves határidő korábban nagyon sok gondot okozott, és szülői visszaélésre adott lehetőséget. 

Távozásunkat természetesen így is be kell jelenteni: a jegyzőnél, és az iskolában is közölni kell, hogy a tanköteles gyerek külföldön folytatja a tanulmányait, illetve a lakcímváltozással járó ügyeket is el kell intézni. De erre ráérünk majd közvetlenül az elutazásunk előtt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra