Gyógyszerszedés mellett teherbe esni? Simán

A nemrég szült anyák sokszor abban a hitben élnek, hogy amíg szoptatnak, védettek a teherbeesésétől, s ezért csodálkoznak, ha kiderül - sokszor már a többedik hónapban -, hogy megint várandósok lettek. Hasonlóan sokkolóként élhetik meg azok a nők a terhesség megállapításának tényét, akik fogamzásgátló tablettát szednek, s ezzel úgy gondolják, le van tudva a nem kívánt terhesség körüli teendő.

stockfresh 355653 pregnancy-test sizeM

Részletes cikkeink a fogamzásgátlásról: elsô, második, harmadik rész

Én akkor szembesültem ezzel a létező jelenséggel, amikor az orvosom által felírt tablettára kerestem rá a neten, mielőtt kiváltottam volna. Kiderült, hogy hiába a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta korunk egyik legbiztonságosabb és legkedveltebb eszköze a nem kívánt terhesség ellen, a nagyfokú hatékonyság ellenére mégis előfordulnak esetek - nem is olyan ritkán -, hogy valaki mégis teherbe esik. Mi állhat ennek hátterében?

Alapból a tabletta a leghatékonyabb, de tudni kell használni

Hogy mennyire hatékony a védekezés, azt az ún. Pearl-index mutatja meg. A legbiztonságosabb tabletták 0,1-0,2 értékkel bírnak. Összehasonlításként: ha nem védekezünk semmivel a közösülés során, a Pearl-index 80-85, a megszakításos módszer esetén 35, óvszerrel 3-4. Az index azt a számot jelöli, amely megmutatja, hogy száz nőből az adott módszerrel egy év alatt hány eshet teherbe.

A gyógyszeripar többféle fogamzásgátló tablettát kínál. Vannak például egyfázisú, többfázisú vagy kombinált tabletták. Az egyfázisúak mindegyike azonos hormontartalommal bír, a többfázisú a nő hormonháztartásához igazodva mindig annyit, amennyi éppen kell. Mindegyikben közös, hogy szedésükkel megakadályozzák a megtermékenyíthető petesejt érését. A tablettafajták válogatják, hogy két tabletta bevétele között mennyi időnek kell eltelnie, csak az ún. mini tablettáknál van ez másként: ezeket ugyanis mindig ugyanabban az időpontban kell bevenni, hogy óvjanak a terhesség ellen. Aki ezt nem tartja be, máris csökkenti a tabletta hatékonyságát.

Tényezők, amelyek a hatékonyság ellen vannak

A fogamzásgátló tabletta szedése melletti teherbeesésnek gyakran az az oka, hogy nem követik kellőképpen a gyógyszerszedési utasításokat. A mini tablettáknál már pár órányi késés is nagyban növeli a kockázatot. Ezért mindenképpen szánjunk arra időt, hogy részletesen elolvassuk a mellékelt betegtájékoztatót, s tegyük el, mert szükség lehet rá. (Ha mégis elveszik, az interneten is megtalálható elég sok készítmény eredeti betegtájékoztatója, keressünk rá).

Számos orvosi tanulmány is igazolja, hogy a dohányzás során a szervezetbe került nikotin is felgyorsítja a hormonok lebontását, amely szintén a hatékonyság rovására megy. Ráadásul a dohányzás a fogamzásgátló szerekkel kombinálva megemeli a trombózis kialakulásának veszélyét elsősorban akkor, ha 30 évnél idősebb és rendszeres dohányzóról van szó.

És természetesen még akkor is előfordulhatnak egyszeri, véletlen esetek, ha rendre betartják a gyógyszerszedés szabályait, s így csökkenhet a tabletta hatékonysága. Ilyen például a hasmenés és a hányás, vagyis, amikor a hatás előtt kiürül a szervezetből a tabletta. Vagy az az eset, amikor más gyógykészítmény szedéséből fakad a baj, mivel vannak olyan hatóanyagok, amelyek gyorsan lebontják a fogamzásgátló tablettákat, így olyan, mintha be sem vettük volna. Ide tartozik például a hashajtó, az antibiotikum, a fájdalomcsillapító, az epilepszia elleni gyógyszerek és a nyugtató. De a lista nem teljes, gondosan olvassuk át a betegtájékoztatót, és egyeztessünk orvosunkkal, mert fogamzásgátló tablettánkét más és más lehet a nem összeegyeztethető gyógyszerek listája. Előfordulhat, hogy a teherbeesett nő csak később jön rá, hogy várandós, és közben szedte a fogamzásgátlót. A mai ismeretek szerint nem igazolható magzatkárosító hatása a fogamzásgátló tablettáknak, de mindenesetre, amint kiderült a terhesség ténye, abba kell hagyni a szedését. Szoptatáskor a tabletta kimutatható az anyatejben, ezért csak abban az esetben kezdjük újraszedését szülés után, amikor a babát teljesen elválasztjuk (illetve kérhetünk a nőgyógyásztól ilyenkor szedhető, bazi drága gyógyszert is).

Szabályok, amiket a hatékonyság érdekében be kell tartani

- Tabletta csak nőgyógyász szakorvossal való egyeztetéssel szedhető. Ragaszkodjunk az orvosi konzultációhoz (saját érdekünk), ne írassunk fel bemondásra semmilyen általunk még nem használt tablettát, csak mert más is azt szedi.

- Rendszeres orvosi kontroll szükséges szedésekor

- A tablettákat naponta kell beszedni, nem szabad kihagyni egyetlen napot sem.

- Ha mégis kimarad egy tabletta beszedése, 12 órán belül pótolni kell.

- Ha két tabletta bevétele között több mint 36 óra telt el, folytatni kell a szedését, de
ebben a ciklusban már más módszerrel is védekezni kell.

- Ha több napos hányás, hasmenés vagy lázas betegség jelentkezik, a ciklusban más
módszerrel is védekezni kell.

Érdemes az interneten, fórumokon rákeresni arra a tablettára, amit szednénk vagy már
szedünk, mert megtudhatjuk, mások hogyan reagálnak rá. Ami nem jelenti azt, hogy nálunk is
így fog hatni, de a sok negatívum legyen gyanús.

Oszd meg másokkal is!
Mustra