Budán lesz az ideiglenes Örökmozgó

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) honlapján arról tájékoztatta filmbarát nézőit, hogy addig is, amíg nem találnak új otthont az Örökmozgó Filmmúzeum számára, filmklubjaikkal a Budakeszi úton és a Barabás villában várnak mindenkit. A MaNDÁ-t is csak augusztus 7-én értesítették, hogy Óvári Gyula, a Budapest Film Zrt. vezetője nem a MaNDA végső ajánlatát terjesztette cégük igazgatótanácsa elé, így a mozi a továbbiakban nem működhet az eredeti helyszínen. 

A MaNDA egyelőre nem találta meg az Örökmozgó Filmmúzeum végleges helyszínét, de szerencsére a filmrajongóknak nem kell a továbbiakban sem nélkülözniük a jó magyar filmeket, mivel a mozit üzemeltető Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet számára különösen fontos, hogy a magyar filmkultúra kiemelkedő alkotásai a nyári műsorszünet után továbbra is nyilvánosan elérhetőek legyenek. Így úgy döntöttek, hogy szeptembertől ideiglenesen két helyszínen is vetítéseket rendeznek, napi rendszerességgel.

Segítségükre a XII. kerületi önkormányzat sietett, így az egyik helyszín a Városmajor utcai Barabás Villa, ahol heti 2-3 alkalommal jelentkezik az Örökmozgó Filmklub. A kedvezményesen látogatható vetítések a két világháború közötti közönségfilmekből és a ‘45 utáni, főként irodalmi adaptáción alapuló népszerű alkotásokból adnak ízelítőt. A filmklub programjaira havi bérlet váltható, amelyre – a jegyvásárláshoz hasonlóan – diák- és nyugdíjas kedvezmény vehető igénybe.

Megnézhetik például Bereményi Géza Eldorádó című filmjét (A Barabás Villában vetítésre kerülő filmek listájáért pedig kattintson a képre)
Megnézhetik például Bereményi Géza Eldorádó című filmjét (A Barabás Villában vetítésre kerülő filmek listájáért pedig kattintson a képre)

A másik helyszín a Filmarchívum Budakeszi úti nagyvetítője, ahol MaNDA Filmklub címmel hétfőtől péntekig este 6-kor ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket, akiknek az intézet által restaurált vagy digitálisan felújított filmkincsek megnézése mellett ezúttal a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek magyar filmtörténetének átfogó megismerésére is lehetőség nyílik, akár oktatási keretekben – méghozzá eredeti, 35 mm-es filmkópiák megtekintésével.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek