Kitegyem? Ne tegyem?

Szeptember és október azok a hónapok, amikor a hagymás növényeket ki kell ültetni a kertbe, hogy tavasszal szépen virítsanak majd. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden olyan növényt ki kell ültetni, aminek hagymája van.

Tulipánok, nárciszok, krókuszok

A kertek nagy kedvencei, nem is csoda, hogy nagyon sokan ültetik őket. Azonban tartsa szem előtt, hogy a mélység, illetve a vízáteresztő közeg nem mindegy ezeknek a növények az esetében.

509494631
Photos From Japan Asia And Othe Of The World / Europress / Getty

„Jó vízáteresztő képességű talajba - mely sem túl laza sem túl kötött kb. – 15-20 cm távolságra egymástól, 8-10cm mélységre ültesse a tulipán- illetve nárciszhagymákat (ilyen talajt virágföld és perlit, vagy tőzeg keverékével állíthat elő. A perlit nagyjából 20%-át tegye ki a keveréknek, míg a tőzegből lehet kicsit több is - a szerk.). A nárcisz- és krókusz hagymák a tulipánéval ellentétben évről évre nagyobb számban lesznek a talajban. Mivel a krókuszok apróbbak, így sűrűbben kell ültetni azokat, miközben ügyeljen a talaj rögmentességére. A hagymákat szeptembertől decemberig ültesse, és az elvirágzás és a levelek elsárgulása után szedje ki” – mondja Zakar András, a Kertépítés-solymár.hu okleveles kertészmérnöke.

Van, ami marad

Hiába talál a raktár vagy a pince mélyén egy sor szép hagymás növényt, mielőtt kiteszi azokat, mindenképpen utána kell néznie, hogy egyáltalán el lehet-e ültetni őket az őszi hónapokban. Hiszen egy sor olyan hagymással is találkozhat, melyek megsínylik a fagyokat, így mindenképpen zárt, fagymentes helyen kell őket teleltetni.

187144212
Rikuo Natsuume/aflo / Europress / Getty

„Az amarillisz a fagyokat nem viseli el, de a nyarat a szabadban töltheti. A kardvirág hagymákat április közepétől július elejéig ültetheti ki. Október végén azonban ki kell szedni őket a földből, mivel a fagyokat már nem bírnák ki. Hogy következő évben is kivirágozzanak, át kell teleltetni 5-10°C-os helységben”- mondja a szakértő.

A teleltetést szellős, hűvös és sötét helyen érdemes végezni. a hagymákat tekerheti újságpapírba is, de egy hálóban fellógatva is tökéletesen áttelelnek. A lényeg, hogy a nedvességtől óvja őket, nehogy megpenészedjenek. Ha mégis ez történne, akkor a gombás hagymákat mindenképpen válogassa ki a többi közül és dobja ki, mert menthetetlenek, viszont továbbfertőzhetik az egészségeseket!

Nem csak a földbe

Tulipánt, nárciszt és krókuszt akkor is ültethet, ha történetesen nincsen kertje. Akkor természetesen a cserepes megoldás adódik, amiben azonban szem előtt kell tartania, hogy ilyen kis mennyiségű föld nagy hideg esetén átfagyhat. Ez ellen szalmába vagy nejlonba csomagolással védekezhet, de a szellőzést biztosítania kell ekkor is.

491442479
Katrin Ray Shumakov / Europress / Getty

„Ha cserépben szeretne hagymás növényt nevelni, válasszon egészen nagy hagymákat. Novemberben ültesse a talajba úgy, hogy a hagyma félig legyen a földben, és mérsékelten öntözze. Tartsa 8-12°C-on. A tavasz eljöttével március elején a hőmérsékletet növelje 14-16°C-ra” – tanácsolja a kertészmérnök.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek