Így lesz egy unalmas asztalból vidám bútor a gyerekklinikán

Szeretjük az átalakítós dolgokat, de mi csak olyanokat tudtunk eddig alkotni, melyek nem nagyon kerültek volna fel a menő DIY (Do It Yourself) oldalakra, legfeljebb csak a „hogyan bénázzunk, egy csomó pénzt beleölve a projektbe" jellegű gyűjteményekbe.

Így kerestünk három blogot, melyek örömmel vágtak bele a nagy feladatba, hogy az Ikea legújabb, Nornäs névre hallgató kollekciójának egy asztalát – vagyis összesen hármat – átalakítsanak. A kollekcióban található összes bútor natúr fenyőből készült, amiket használat előtt érdemes olajjal, lakkal vagy festékkel bevonni, hogy ne menjenek tönkre túl hamar. A favédők pedig megnyugodhatnak, a cég újratelepíti a kivágott fákat.

Lett tehát a cég jóvoltából három asztalunk, melynek Zai Viktória (dizain), Hujber-Nagy Aletta (hna design), Gerlai Tibor és Gyarmati László (Manzárd Café), a Dekooder blog alapító tagjai estek neki.

Mivel az asztalokat a Tűzoltó utcai gyerekklinikának szántuk, ezért sok-sok festék és szín bevetésével készült el a három színes kis asztal, melyek akár külön-külön is jól mutatnak, összetolva pedig a szivárványt adják ki.

Hogyan készültek az asztalok?

Kellékek

Takarófólia

Ecset

Kesztyű

Szivacshenger

Akrilfesték

 Az asztalok alapszíne natúr, és mivel nem voltak semmilyen módon felületkezelve, nem kellett hozzájuk nyúlni a festés előtt.

TIpp: ha a bútor még nincs összeszerelve, ajánlott a szerelés előtt nekiállni az alapszínnek, úgy elkerülhető, hogy az összeszerelt állapotban már nem elég jól hozzáférhető sarkok vagy élek kimaradjanak. Persze akkor sincs dráma, ha utána esünk neki.

Először ecsettel vagy hengerrel fessük le, legalább két rétegben. Az alapszín bármilyen lehet, az pedig, hogy selyemfényű, fényes vagy matt festéket választunk, teljesen tőlünk függ.

Ha megszáradt mindkét réteg, akkor jöhet színkeverés és a csöpögtetés à la Jackson Pollock (ehhez ecset a legjobb, de akár egy fadarab is megteszi). Ha kevernénk a színeket, akkor érdemes nem túl sokat kikeverni, egyrészt mert az eredmény nem mindig olyan lesz, mint ahogy gondoljuk, másrészt nem biztos, hogy érdemes pocsékolni a festékeket.

A csöpögtetés után jó sokat kell várni, mert a vastagabb réteg festék lassan szárad. Biztos ami biztos, várjon egy napot a használatbavétel előtt.

Mindössze ennyi a titka a szivárványos asztalkáknak, de ha úgy érzi, ez távol áll az ízlésétől, akkor Szentgyörgyi Kata blogjából tudunk ajánlani két másik variációt ugyanerre az asztalra. Az egyik asztalból elég menő zsúrkocsi lett, a másikat pedig geometrikus formákkal dobta fel.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek