Ezekre a tengerpartokra soha ne menj, ha kedves az életed

GettyImages-1492577065

Simogató napfény, türkizkékség és nyugalom – a legtöbbünknek ilyenben van része egy-egy tengerparti nyaralás alkalmával. A világ jó néhány strandja viszont egyáltalán nem ilyen: paradicsomi állapotok helyett életveszélyes „meglepetések” várják az odatévedőket. Ezeket jobb is jó messziről elkerülni.

Vannak olyan tengerpartok, amelyek hiába a világ legszebbjei, veszélyességük miatt érdemes inkább meg sem közelíteni. Ilyen a leginkább mesevilágba illő Haiti is, amely a legkegyetlenebb bűnözők találkozóhelye, meg aztán még kilenc különösen veszélyes strand, amelyről készült egy figyelemre méltó lista is.

1. Cape Tribulation, Ausztrália: félelmetes lények otthona

Az ausztráliai Queensland északi részén található Cape Tribulation varázslatos szépsége csak álca. A terület ugyanis medúzák, mérges kígyók, krokodilok és a világ talán legfélelmetesebb madarai, a kazuárok otthona. A röpképtelen emukkal rokonságban álló szárnyasok az Australian Geographic szerint akár több mint 160 kilósra is megnőhetnek, ám nem emiatt kell távol tartanunk magunkat tőlük: a cseppet sem barátságos kazuárok, ha fenyegetve érzik magukat, meglehetősen agresszívak, és óriási sérüléseket tudnak okozni.

A hívogató tengerpart tele van veszélyes élőlényekkel
A hívogató tengerpart tele van veszélyes élőlényekkelMerr Watson/Women Who Drone / Getty Images Hungary

2. Hanakapiai Beach, Hawaii: ahol a hullámok elragadnak

A Kauai Napali partján fekvő és csak a Kalalau-ösvényen keresztül megközelíthető Hanakapiai Beachet a világ egyik legveszélyesebb fürdőhelyeként tartják számon: aki itt a vízbe merészkedik, korántsem biztos, hogy élve megússza.

Az itt mozgó áramlatok és a hullámok semmihez sem hasonlító ereje ugyanis még a legharcedzettebb embereket is elragadja, amelyek elől megmenekülni szinte semmi esély.

A veszélyes körülmények miatt már legalább harminc ember veszett oda, de a pontosabb számokat senki sem ismeri, csupán egy közelben felállított táblán látszik, hány haláleset történt már.

Tábla figyelmeztet a veszélyre, és mutatja, hány emberéletet követelt már a tenger ereje
Tábla figyelmeztet a veszélyre, és mutatja, hány emberéletet követelt már a tenger erejemaximkabb / Getty Images Hungary

3. Gansbaai, Dél-Afrika: ahol az óriási fehér cápák támadnak

Nem véletlenül nevezik Gansbaait a világ nagy fehércápa-fővárosának: ezeknél a partoknál ugyanis tucatnyi veszélyes tengeri ragadozó leselkedik áldozatára várva.

A cápákat nem más, mint a Dyer-sziget és a Geyser-szikla közötti, a cápák sikátorának is nevezett kis csatornában élő 60 ezer medvefóka-kolónia vonzza a területre.

Aki úgy dönt, hogy veszély ide vagy oda, ezeket az élőlényeket közelről is szeretné megfigyelni, az egy helyi túracsapatnak köszönhetően félelmetes, de biztonságos közelségbe kerülhet a tengeri ragadozóval. 

A fehér cápák közelről is megfigyelhetők a dél-afrikai Gansbaai területén
A fehér cápák közelről is megfigyelhetők a dél-afrikai Gansbaai területénSinghaphanAllB / Getty Images Hungary

4. Chowpatty Beach, Mumbai: szennyezett part és víz

A mumbai Chowpatty Beach nem félelmetes vadállatok, hanem a mértéktelen környezetszennyezés miatt a világ egyik legveszélyesebbje.

Az itt található strand teljesen alkalmatlan a fürdőzésre, a víz és a tenger homokja ugyanis tele van az indiai városból származó lerakott hulladékkal és szeméttel.

Noha az elmúlt években önkéntesek sok-sok energiát fektettek abba, hogy megtisztítsák a partot, a mumbai szennyvízkibocsátás miatt a vizek továbbra is erősen szennyezettek. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala arra figyelmeztet, hogy aki ennek ellenére is úszik a tengerben, számolnia kell hasmenéssel és torokfájással járó megbetegedésekkel, amelyek a gyermekek, az idősek, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében akár súlyos lefolyásúak is lehetnek.

A strandon akkora a szennyezés, hogy senkinek sem ajánlják, hogy megmártózzon a tengerben
A strandon akkora a szennyezés, hogy senkinek sem ajánlják, hogy megmártózzon a tengerbenTkKurikawa / Getty Images Hungary

5. Kilauea strandjai, Hawaii: ahol a vulkán az úr

A hawaii Vulkáni Nemzeti Parkban található Kilauea fekete homokos partjai hívogatónak tűnhetnek, ugyanakkor rendkívül veszélyesek is.

A strandok a világ egyik legaktívabb vulkánja, az 1983 óta folyamatosan aktív Kilauea mellett helyezkednek el, amely forró lávát okád az óceánba.

Az Egyesült Államok tájaival kapcsolatos, hiteles információkkal rendelkező USGS szerint a víz hőmérséklete itt elérheti a 68, egyes zónákban pedig akár a 90 Celsius-fokot is.

Az óceánba ömlő tűzforró láva miatt szinte perzsel a víz
Az óceánba ömlő tűzforró láva miatt szinte perzsel a vízArt Wolfe / Getty Images Hungary

6. New Smyrna Beach, Florida: a cápatámadások fővárosa

A floridai New Smyrna Beachről, bár gyönyörű, a cápák miatt mégis ijesztő híreket hallani. A Volusia megyei strandon 2010 óta 32 cápatámadást jegyeztek fel, ami egyébként kétszer annyi, mint bármely más amerikai strandon, így nem is csoda, hogy a Guinness-rekordok Könyve szerint ez a cápatámadások fővárosa. De hogy miért hallani ennyi esetről? A strand közelében található egy népszerű szörfözőhely attól az öböltől kissé délre, amelyet a cápák termékeny vadászterületének tartanak. 

A New Smyrna Beach a cápatámadások fővárosa
A New Smyrna Beach a cápatámadások fővárosaJavier_Art_Photography / Getty Images Hungary

7. Playa Zipolite, Mexikó: a halottak strandja

Playa de los Muertos, vagyis a halottak strandja – a mexikói Oaxaca állam déli partjainál található Playa Zipolite neve mindent elárul arról, hogy milyen hely. A hátizsákos turisták és a nudisták körében oly népszerű Playa Zipoliténál festőibbet el sem lehet képzelni, ám a fulladások 60 százalékáért felelős behúzó áramlatok miatt a híre igencsak sötét.

Noha az 1995-ben létrehozott önkéntes életmentő csapatnak hála mára sikerült lecsökkenteni a fulladások számát, arra figyelmeztetnek: itt inkább jobb elkerülni a Csendes-óceán vizét.

Csábító az óceán a Playa Zipolite-nál, de jobb inkább csak a homokban sétálni
Csábító az óceán a Playa Zipolite-nál, de jobb inkább csak a homokban sétálnijavarman3 / Getty Images Hungary

8. Az ausztráliai Északi terület strandjai: mérges medúzák ölnek

A kockamedúza a világ legveszélyesebb és legmérgezőbb medúzája, amely akár 27-30 centiméter szélesre is megnő, 60 csápja pedig több mint másfél méter hosszúra is nyúlhat.

Ezek a vízben majdhogynem láthatatlan, átlátszó medúzák nagy rajokban fordulnak elő Ausztrália Északi területének partjai mentén.

Védőöltözet nélkül ezen a területen tehát nem is szabad bemenni a vízbe, a medúzák csalánmérgei által okozott mérgezés ugyanis súlyos fájdalmakat, hányingert és tüdőödémát okozhat. A The Independent egy korábbi cikke szerint a feljegyzések kezdete óta közel 80 ember halt meg Ausztráliában kockamedúza csípése miatt. 

A kockamedúzákra tábla figyelmeztet Ausztrália Északi területének partjain
A kockamedúzákra tábla figyelmeztet Ausztrália Északi területének partjainAndrew Merry / Getty Images Hungary

+1. Amazonas partjai, Dél-Amerika: veszélyes lények

Bár nem tengerről van szó, de a folyó méretei miatt idekívánkozik a listára az Amazonas. Piranhák, anakondák és elektromos angolnák – ez csak néhány azok közül a lények közül, amelyekkel az Amazonas veszélyes strandjain tett kirándulások során találkozni lehet. A világ legbővizűbb folyója gazdag biológiai sokféleségnek ad otthont. És bár a legismertebb lakója a vöröshasú piranha, rajta kívül még 2500 különböző halfaj él az Amazonasban, és egyes tudósok szerint még sokkal több olyan is van, amelyeket ez idáig nem sikerült azonosítani.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra