Így él a világ legöregebb macskája, aki egyidős gazdájával

GettyImages-1438972728
Olvasási idő kb. 5 perc

A rekorder macska nemrég töltötte be 28. életévét – gazdája először azt hitte, rosszul tüntette fel életkorát a szervezet, melytől örökbe fogadta.

Vicki Green gyerekkorának meghatározó élménye volt, hogy családi kedvencükkel, egy magas életkort megélt cicával tölthette el annak jelentős részét – olyannyira, hogy elhatározta, ha megengedheti magának, hogy saját lakásba költözzön, idős macskákat fog befogadni, hogy utolsó éveiket szebbé tegye. Arra azonban ekkor még biztosan nem gondolt, hogy lesz olyan állata, akivel egyezik a születési éve.

28 éves a cica és gazdája is

Flossie, a rekorder macska
Flossie, a rekorder macskaCats Protection

A nő 1995-ben született, akárcsak Flossie, a cica. A Cats Adoption szervezet weblapján talált rá Vicki a macskára még 2022-ben: feketén-fehéren feltüntették, hogy az állat 27 éves, ám ő azt hitte, ez csak elírás.

Amikor azonban felhívta őket, felvilágosították, hogy erről szó sincs, a cica tényleg abban az évben tölti be 27. életévét, és még mindig befogadóra vár.

A nő nem tétovázott, londoni lakásába vitte a teknőcmintás macskát, de egyáltalán nem azért, hogy a Guinness-rekordok Könyvébe kerüljön vele – ez eszébe sem jutott akkoriban, inkább annak örült, hogy a macska sokkal fiatalosabb, mint amire a kora alapján számítana.

 A rekorder macska kórházban született

Flossie története 1995 decemberében indult: pontos születésnapja nem ismert, mivel egy kórház kóbor macskáinak egyike adott életet a cicának, aki élete első pár hónapját itt töltötte el, mígnem az egyik kórházi dolgozó megsajnálta az apró állatot, és otthonába fogadta. Tíz boldog éven át, egészen gazdája haláláig élt vele, ezt követően pedig korábbi tulajdonosának testvéréhez került.

Itt tizennégy évet töltött el, ám ekkor második gazdája is elhunyt, és az ő fia vette gondozásába a családi macskát.

Három év után ugyanakkor úgy látta, nem tudja kielégíteni az emberévekben már 120 esztendőnél is többet megélt Flossie speciális igényeit, és ekkor kereste meg a Cats Adoptiont.

Életkorára való tekintettel nem tűnt egyszerű vállalkozásnak, hogy ismét gazdát találjanak neki, hatalmas szerencséje volt, hogy Vicki, akinek előző cicája 21 évig élt, nemcsak hajlandó volt őt befogadni, hanem rendelkezett azokkal a tapasztalatokkal is, amelyek alapján képes volt a lehető leghozzáértőbb gondoskodással gondozni őt a kezdetektől fogva.

Sok figyelemre van szüksége

Nemrég a The Guardiannek nyilatkozott arról, hogyan telnek a világ legidősebb élő cicájának napjai. A kis termetű jószág Vicki elmondása szerint nagyon sok figyelmet szeretne kapni, amint ő leül, már ott is terem az ölében.

„Az erkély a kedvenc helye, különösen akkor, amikor süt a nap. Nagyon barátságos, következetes napi rutin szerint él:

hajnalban hatkor kel, és hangos nyávogással követeli a reggelijét, utána visszafekszik egy kicsit aludni.

Délután újra enni kér, aztán megint alszik. Van néhány játéka, amit nagyon szeret, esténként pedig, amikor lefekszem, azonnal a mellkasomra kucorodik. Ott alszik először egy kicsit, aztán mellém fekszik az ágyban” – mesélte el.

Ha érdekel, miért szeretik a cicák annyira a napos helyeket, ezt a cikkünket olvasd el!

Vicki Green a cicával, aki egyidős vele
Vicki Green a cicával, aki egyidős veleCats Protection

Flossie éjjel nem zavarja Vickit: igaz, ez nem mindig volt így, adoptálása után közvetlenül ugyanis gyakran nyávogott éjjel, de ennek csak az volt az oka, hogy sötétben már nem lát jól, így megzavarta az idegen környezet.

Az előfordul ugyan, hogy segítségre van szüksége bundája megtisztításában, vagy az alomtálcája mellé piszkít, de ezeket nem érzi problémának gazdája – inkább annak örül, hogy hiába vette meg azt a kis lépcsőt a cicának, amely a kanapéra feljutását könnyítené meg, Flossie nem használja, inkább felugrik oda.

Alig lát, és nem is hall már

A macska élete tehát idilli körülmények közt zajlik, Vickinek az az egyetlen dolog árnyékolja be időnként napjait, amikor eszébe jut, hogy Flossie életkora révén tulajdonképpen már bármikor meghalhat. Tavaly decemberben 28 éves lett a cica: a magas életkort mostani gazdája szerint annak köszönheti, hogy mindenki, aki korábban gondját viselte, nagyon szerette őt, illetve megfelelően táplálta.

Mostanra speciális étrendet kell követnie, de ez is megoldható, és az sem okoz problémát, hogy nemcsak látása rossz, hanem hallását is elvesztette már.

A macskából élete alkonyán valódi sztár lett: a Cats Adoption hívta fel Vicki figyelmét arra, hogy valószínűleg rekorderrel él együtt, ezt pedig később a Guinness meg is erősítette. A cicát és gazdáját fel is keresték otthonukban, ahol Vicki megkapta a rekordról szóló tanúsítványt, kisvártatva pedig már a tévében láthatták viszont magukat. Ha Flossie még igen sokáig él, még komolyabb rekordot állíthat be vagy dönthet meg: a világ valaha élt legidősebb macskája ugyanis nem kevesebb mint 38 esztendőn át dorombolt gazdái mellett.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek