Pihenni mész, de még fáradtabban jössz haza? Ha ezt eszed, elkerülheted az érzést

GettyImages-910214486
Olvasási idő kb. 5 perc

Biztosan előfordult már mindannyiunkkal, hogy egy meleg nyári napon a strandon vagy vízparton enyhülve a legkevésbé sem a feltöltődés tüneteit tapasztaltuk magunkon. A strandolás utáni ólmos fáradtságérzetnek tudományos oka van, ám jól megválasztott ételekkel mérsékelhetjük a tüneteket.

Bár egész évben várjuk a nyári vakációt, sokszor még fáradtabban érünk haza a végén, mint ha el sem mentünk volna. Vajon mi az oka ennek, és hogyan tehetünk ellene?

Általában nyáron nyaralunk – és ez a tény önmagában megmagyarázza a pihenés közben ránk törő fáradtságot. Persze a vakáció formája is hozzájárulhat ehhez, legyen szó egy intenzív mozgással járó városnéző túráról, életünkben először kipróbált extrém sportokról, vagy arról, ha több gyermek után szaladgálunk a strandon, de a napozás már önmagában is fárasztó lehet. Elmondjuk, miért. 

Nyaralás közben is elfáradhatunk, még akkor is, ha csak napozni készülünk
Nyaralás közben is elfáradhatunk, még akkor is, ha csak napozni készülünkPatchareeporn Sakoolchai / Getty Images Hungary

Ezért fáradunk bele a nyaralásba

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogyan lehet elkerülni a rákos kezelések során fellépő krónikus fáradtságérzetet. Ugyan a téma látszólag távol áll a nyári kikapcsolódástól, de mégis ezek a vizsgálatok vezettek odáig, hogy összefüggésekre bukkanjanak a szinte mindenkit érintő „holiday time fatigue”, azaz a nyaralás közbeni fáradtság jelenségével kapcsolatban is.

Ugyan létezik egy nyilvánvalóan lelki oldala is, hiszen a szabadság kezdetével könnyen feltorlódhat a munkánk, határidőre kell befejeznünk bizonyos feladatokat, aggódhatunk a biztonságos utazás, a balesetmentes nyaralás és még számtalan apróság miatt is.

Mariah Gallager pszichológus megfogalmazása szerint „a nyaralást megelőző fáradtság normális jelenség, hiszen szinte közvetlenül a nyári időszámítás kezdete után kezdjük meg szabadságunkat, ez pedig felboríthatja a cirkadián ritmusunkat, és megzavarhatja a melatonintermelést.

A pihenés közbeni könnyebb kimerülés fizikai okaira egy hazai kutatócsoport derített fényt. A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) csoportvezetője által irányított, húsz szakemberből álló nemzetközi kutatócsoport a daganatos betegek kemoterápia utáni fáradékonyságának okait kereste, és meglepő felfedezésre jutott. A Hermann L. Andrea, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza és Kemény Lajos Vince, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének tudományos főmunkatársa vezette vizsgálat ugyanis megerősítette, hogy az ultraviola sugárzás hatására a bőr pigmenttermelése mellett a szervezet sérülésre, stresszre adott válaszát szabályozó, fájdalomérzetet csökkentő hormonja is felszabadul, és ennek köszönhető az, hogy a sugárkezeléseket követően a páciensek irreális fáradtságot éreznek.

Kemény Lajos Vince tanulmányuk prezentációjában kiemelte, hogy

ehhez hasonló reakció megy végbe a bőrben is az UV-sugárzást követően, ami magyarázatként szolgál arra is, hogy a napozás – és a nyári napon hosszan szabadban töltött idő – után miért érezhetik egyesek fáradtnak magukat

annak ellenére, hogy nem végeztek annyi fizikai aktivitást, ami ezt indokolná.

Így tehetsz ellene

A kimerültség megelőzésére azonban kiváló praktikák vannak, s érdekes módon a strandokon kapható, tipikus nyári ételek kifejezetten alkalmasak arra, hogy kicsit mérsékeljék a kellemetlenségeket. De miket érdemes enni ennek érdekében?

A strandbüfék kínálatában is találhatunk a fáradtság tüneteit enyhítő fogásokat
A strandbüfék kínálatában is találhatunk a fáradtság tüneteit enyhítő fogásokatFluxFactory / Getty Images Hungary

Görögdinnye

A lédús és édes görögdinnye már magas víztartalmának köszönhetően is jó választás lehet egy meleg nyári napon. Bár folyadékpótló hatása sem utolsó, a benne található likopin is segítségünkre lehet a regenerálódásban. C-, B1-, B5- és B6-vitaminban, káliumban és magnéziumban is bővelkedik, s ezek közül kettő biztosan ismerős a kimerültség elleni szerek összetevői közül. Mind a B6-vitamin, mind a magnézium fogyasztása elősegítheti az izmok és idegek regenerálódását.

Kukorica

A csöves zöldség vitamintartalmának jelentős részét szintén a B6-vitamin teszi ki, de emellett C-vitaminban, kalciumban és magnéziumban is gazdag. A kisebb-nagyobb nyári balesetekre, rovarcsípések enyhítésére is alkalmas népi orvosság külsőleg is használható. 

Hekk

Érdekes módon vált a hazánkban egyáltalán nem élő hekk a hazai strandok slágerételévé a múlt század során. Az ómega-3 zsírsavban is bővelkedő uszonyos először a hatvanas években került a vízparti kifőzdék étlapjára. Magas vastartalma élénkítő hatású. 

Sült krumpli

Bár első hangzásra egészségtelennek tűnik, ha megfelelően készítik el, bátran fogyaszthatjuk alkalmanként. Magas zsír- és kalóriatartalma miatt érdemes mérsékelni a mennyiséget, de nem mehetünk el az ómega-6 és egyéb, telítetlen zsírsavtartalma mellett, mely szintén értékes összetevő lehet szervezetünk számára. C- és B6-vitaminban is bővelkedik, magas magnéziumtartalmát a forró olajból kiemelve is megtartja, az ideális napi mennyiség közel negyedét fedezheti egy adag hasábkrumpli. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek