Furcsa vizsgálat a jogosítvány hosszabbításakor: ezért van rá szükség

GettyImages-901653808

Régebben nemhogy nem hosszabbították meg a vezetői engedély érvényességét, de jogosítványt sem kaphatott, ha valaki összetévesztette a piros és a zöld színt. A korábbi gyakorlattal ellentétben azonban ma már nem kizáró ok a színtévesztés abban az esetben, ha valaki B kategóriás jogosítványt szeretne kapni.

Többféle színtévesztés létezik, de a leggyakoribb a vörös-zöld színtévesztés. Lényege, hogy az érintettek rosszabbul vagy egyáltalán nem látják a piros vagy a zöld színt. A kettő közül az utóbbi gyakoribb. Mivel nemhez kötötten öröklődik, a férfiaknál sokkal gyakoribb, mint a nőknél. A színtévesztés fajtája és fokozata függ attól, hogy a szem retináján milyen mértékben károsodtak vagy keveredtek össze a színlátó sejtek.

Nem jár mindenfajta jogosítvány

„A piros-zöld színtévesztés ma már nem akadály, ha valaki személygépkocsit szeretne vezetni, hiszen a látásprobléma ellenére adható B kategóriás jogosítvány. De elég sok olyan szakma van, ami nem tölthető be színtévesztéssel. Az, aki összekeveri a színeket, nem kaphat C vagy D kategóriás jogosítványt, így nem vezethet tömegközlekedési eszközt, kamiont, vonatot, metrót, de nem lehet földmunka-, emelőgép-kezelő vagy targoncavezető sem” – mondja dr. Mangó Gabriella háziorvos, aki a törvényi előírásoknak megfelelően a jogosítvány meghosszabbítását kérő pácienseknek nemcsak a látásvizsgálatát végzi el, hanem egy színtáblás könyvet is lapoztat velük, ahol számokat, betűket kell olvasniuk.

A jogosítvány meghosszabbítása előtt az éleslátást és a színlátást is ellenőrzi az orvos
A jogosítvány meghosszabbítása előtt az éleslátást és a színlátást is ellenőrzi az orvosAzmanJaka / Getty Images Hungary

Akár egy jó játék is lehet a gyerekkel

A doktornő azonban nem csak ebben az esetben tartja hasznosnak a színlátásvizsgáló teszteket tartalmazó könyv forgatását.
„A könyv, amit a munkánk során mi is használunk, bármelyik könyvesboltban megkapható. Érdemes beszerezni, mert a nézegetése akár egy jó játék is lehet, ha egy olvasni, számolni tudó gyerekekkel végignézzük. Így menet közben kiderülhet, hogy rendben van-e minden a gyerek színlátásával, vagy sem. Ha nem lát minden színt, nem biztos, hogy nagy baj van, de ebben az esetben jobb, ha kikérjük egy orvos tanácsát. Semmiképpen sem kell megijedni, mert egyáltalán nem biztos, hogy ez az anomália olyan fokú, hogy bármiféle módon befolyásolja majd a gyerek életminőségét, vagy az egyéb tevékenységeit” – tette hozzá a háziorvos, aki orvosi praxisa alatt mindössze két olyan pácienssel találkozott, akit színtévesztés miatt szakorvoshoz kellett küldeni további kivizsgálásra.

A színlátást ellenőrző tesztkönyv könyvesboltokban megvásárolható
A színlátást ellenőrző tesztkönyv könyvesboltokban megvásárolható

Balesetet okozhat, ha felületes a vizsgálat

Dr. Mangó Gabriella kiemelte: a 2017 januárjában, az olaszországi Veronában történt autóbusz-baleset óta nagyon komolyan megszigorították a jogosítvány meghosszabbításához szükséges, háziorvos által elvégeztetett tesztek kiértékelését. Legyen az labor- vagy EKG-vizsgálat, vérnyomásmérés vagy az alvási apnoe szindróma felmérése. 

A doktornő hangsúlyozta: a több diák életét követelő szerencsétlenségben nem a színlátásprobléma okozta a tragédiát, hanem az alvási apnoe, ami egy potenciálisan súlyos alvászavar, melynek során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul. Ez a probléma vezetés közben is előfordulhat oly módon, hogy az illető vezetés közben elalszik, és ilyenkor balesetet okozhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra