Százezreket bukhatsz a nyugdíjadból, ha erre nem figyelsz

nyugdij-feltetelei
Olvasási idő kb. 2 perc

A nyugdíj- és egészségpénztári tagok jelentős adó-visszatérítéshez juthatnak, ehhez azonban teljesíteni kell bizonyos feltételeket.

Egyre nagyobb az ügyfelek igénye a pénzügyi biztonságra, valamint egyre inkább felismerik és kihasználják a nyugdíj- és egészségpénztárak előnyeit is – derül ki az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár és Egészségpénztár friss kutatásából.

A biztonságérzet és az adókedvezmény lehetősége a legfőbb oka annak, hogy az emberek nyugdíj- és egészségpénztári számlát nyitnak. 

Százezrek járnak vissza az nyugdíj- és egészségpénztári tagoknak
Százezrek járnak vissza az nyugdíj- és egészségpénztári tagoknakDobrila Vignjevic / Getty Images Hungary

Sok pénzt kaphatnak vissza adójukból a nyugdíjra takarékoskodók

Nyugdíjcélú megtakarításokkal összesen 280 ezer forintnyi adókedvezményt lehet igénybe venni. Az Economx korábbi összesítése szerint ehhez a következő feltételeket kell teljesíteni: 

  1. Egy év alatt 750 ezer forintot kell befizetni az önkéntes nyugdíjpénztárba, így ugyanis annak 20 százalékát, tehát 150 ezer forintot vissza tudunk igényelni a befizetett szja-ból.
  2. Emellett, ha valakinek van nyugdíjbiztosítása is, és legalább 650 ezer forintot befizet egy év alatt, akkor további 130 ezer forintos visszatérítés is érkezni fog a számlára a következő adóévben.
  3. Ha valaki nyugdíjbiztosítás helyett inkább nyugdíj-előtakarékossági számlát nyitna, akkor is van lehetőség adó-visszatérítésre, ugyanakkor a maximum itt 130 ezerről 100 ezer forintra csökken.

A kutatásból az is kiderült, hogy a megtakarítási számlával rendelkezők eltérő összegeket fordítanak minden hónapban nyugdíjcélra: a kitöltők fele havi 8 és 30 ezer forint között áldoz erre, ugyanakkor nagy részük egyetértett abban, hogy az időskori anyagi biztonság eléréséhez ennél jóval magasabb, havi 50 ezer forint körüli összegre volna szükség. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek