Ezzel a szemtelen csalással minden pénzed és adatod elvehetik

GettyImages-1202073954
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy újabb pofátlan internetes csalással fosztottak ki egy füzesabonyi nőt: kétmillió forintja bánja.

Ezzel a trükkel nemcsak az adataidtól, hanem a pénzedtől is elbúcsúzhatsz.

Kétmillió forinttal rövidített meg egy internetes csaló egy füzesabonyi nőt – tájékoztatott a Police.hu. Mint írták, a férfi magát banki ügyintézőnek kiadva hívta fel az asszonyt azzal, hogy a számláján gyanús tranzakció történt. A későbbi áldozat akkor még nem sejtette, hogy a hívást hamarosan minden vagyona bánhatja: a nő ugyanis azzal, hogy letöltötte a férfi által ajánlott AnyDesk alkalmazást, teljes hozzáférést adott a telefonjához és a bankszámlájához. Innentől pedig már csak egy mozdulat volt a férfi számára átutalni kétmillió forintot a saját számlájára.

A 22 éves csaló azonban nem sokáig örülhetett a zsákmányának, a rendőrök ugyanis nem sokkal később a ceglédi otthonának ajtaján kopogtattak.

Egy káros alkalmazás letöltésével könnyen kerülhetünk internetes csalók hálójába
Egy káros alkalmazás letöltésével könnyen kerülhetünk internetes csalók hálójábafiladendron / Getty Images Hungary

A rendőrség azt tanácsolja, hogy „telefonos ügyintéző tanácsára” sose töltsünk le semmilyen alkalmazást, és ne is adjuk meg a bankkártya- vagy online banki adatainkat, továbbá semmilyen okmányunkról ne küldjünk másolatot! Ha rosszat sejtünk, kérdezzünk rá a hívónál egy korábbi tranzakcióra:

ha igazi banki ügyintézővel van dolgunk, akkor semmi kétség, hogy ő minden adatunkkal tisztában van.

A rendőrök szerint már a legkisebb kétség esetén is szakítsuk meg a hívást, majd a bankkártya hátoldalán található hivatalos telefonszámon ellenőrizzük, hogy valós volt-e a hívás – itt akár azonnal le is tilthatjuk a számlánkhoz és a bankkártyánkhoz kapcsolódó tranzakciókat. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek