Lakásfelújítás: milyen állami támogatásokat vehetünk igénybe?

Egy DIY-megoldásnál komolyabb átalakítás már nemcsak az idegeinket, de a pénztárcánkat is próbára teheti. A világ minden pénzét el lehet költeni lakásfelújításra, ha pedig szakember nélkül nem megy a meló, a költségek tényleg az egekbe szöknek. Szerencsére akkor sincs minden veszve, ha a járvány miatt elmaradt utazások árát nem a felújítási költségekre szánjuk.

„Lakásfelújítási céljainkhoz ugyanis nem csak piaci termékekkel szerezhetünk finanszírozást, hiszen január óta állami támogatás is segíti a gyereket nevelő ingatlantulajdonosokat, illetve olyan hiteltermékek is elérhetők, amik bizonyos feltételek teljesítésével vissza nem térítendő támogatássá alakíthatók” – kezdi Veres Patrik, a Bank360 pénzügyi szakértője. Segítségével összeszedtük, hogy milyen támogatásokat igényelhetünk lakásfelújítás esetén.

Otthonfelújítási támogatás

Népszerű az állami otthonfelújítási támogatás, amivel az állam a felújítási költségek 50 százalékát, de legfeljebb 3 millió forintot átvállal. A felújítási munkálatok nagy többsége támogatható, de érdemes a listát átböngészni, mielőtt belevágunk az igénylésbe. A támogatást olyan egyedülállók vagy élettársi, illetve házastársi kapcsolatban élők vehetik igénybe, akik legalább 12 hetes magzattal várandósak vagy nevelnek egy 25 évnél fiatalabb, vagy 25 évnél idősebb, de megváltozott munkaképességű gyermeket a felújítandó ingatlanban, és rendelkeznek legalább egyéves folyamatos tb-jogviszonnyal (jellemzően valamilyen munkaviszonyból), valamint köztartozásmentesek.

A támogatás igénybevételéhez a támogatási kérelemmel együtt kivitelezővel vagy kivitelezőkkel kötött szerződést és a 2021. január 1. után kiállított számlákat és számlaösszesítőt kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz az igénylő és az ingatlanban élő gyermek személyes okiratainak másolatával együtt.

Babaváró hitel

Szintén használható felújításhoz a babaváró hitel, ami egy legfeljebb 10 millió forintos kölcsön maximum 20 éves futamidővel. Fontos viszont, hogy ennek az igényléséhez házasságban kell élni. Ha egy gyerek születik a családba, a hitel kamatmentes marad és 3 évig szüneteltethető a törlesztése, a második gyereknél a fennálló tőketartozás 30 százalékát átvállalja az állam és ismét szüneteltethető a kölcsön visszafizetése, a harmadik gyereknél pedig a teljes tartozást átvállalja az állam. Gyermekvállalásra az igényléstől számított 5 évünk van.

Mielőtt belevágtok, érdemes felmérni a lehetőségeiteket
Mielőtt belevágtok, érdemes felmérni a lehetőségeiteketCharday Penn / Getty Images Hungary

A hitel igénylésének feltétele a házasság, amelyben a feleség 18 évnél idősebb, de 41 évnél fiatalabb legyen, ne legyenek büntetett előéletűek, ne legyen köztartozásuk, ne szerepeljenek a Központi Hitelinformációs Rendszerben, és legalább az egyik félnek rendelkeznie kell hároméves folyamatos tb-jogviszonnyal, ami legfeljebb 30 napra volt megszakítva (vészhelyzet ideje alatt és az azt követő 90 napig nem baj, ha ez több mint 30 nap). Mindezek mellett a hitelező bank hitelbírálatán is át kell menni, azaz hitelképesnek kell lenni.

A babaváró hitelt a bankoknál tudjuk igényelni, ehhez pedig csak a pár okirataira, tb-jogviszony igazolására és munkáltatói jövedelemigazolásra van szükség.

Falusi csok

Nemcsak hogy használható, hanem kötelezően bővítésre és korszerűsítésre kell fordítani a falusi csok összegének a felét. Egy meglévő vagy vállalt gyereknél 600 ezer, két gyereknél 2,6 millió, három gyerek esetén pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatunk a 2679 preferált kistelepülés valamelyikén történő ingatlanvásárlásra vagy meglévő ingatlan felújítására. Ha meglévő lakást újítunk fel, csak a támogatás felét használhatjuk: egy gyerek esetén 300 ezer, két gyereknél 1,3 millió forintot, három vagy több gyereknél 5 millió forintot. Ha például lakást vásárolunk három gyerekkel, 5 millió forintot vásárlásra fordíthatunk, 5 milliót pedig bővítésre és korszerűsítésre. Ha meglévő ingatlanunk van három gyerekkel, akkor legfeljebb 5 millió forintot kaphatunk felújításra és bővítésre.

Meglévő gyerekkel a csokot egyedülállóként is igényelhetjük, ha azonban későbbre tervezzük a gyerekvállalást, akkor csak házastársként (ez a megelőlegező csok). Az igénybevétel feltétele legalább egyéves folyamatos tb-jogviszony egy vagy két gyerek után igényelt falusi csoknál, három gyerek után pedig legalább 2 év az egyik félnek. Megelőlegező csok esetében legfeljebb 40 éves életkor mindkét igénylőnek és bentlakási kötelezettség, azaz életvitelszerűen kell az ingatlanban lakni. Az ingatlan minimális hasznos alapterülete egy gyerek esetén 40 négyzetméter, két gyerek esetén 50 négyzetméter, három gyerek esetén 60 négyzetméter, négy gyerek esetén 70 négyzetméter. Csokból történő vásárlásnál kizárólag a támogatott személyek szerezhetnek tulajdont, meglévő ingatlan korszerűsítésénél pedig az igénylőnek legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkeznie. A korszerűsítési munkákat a szerződéstől számított három éven belül teljesíteni kell.

A falusi csok igénylését szintén a bankokban kezdhetjük meg. A bank megvizsgálja az ingatlant, a korszerűsítésre szánt támogatást pedig a korszerűsítés készültségi foka alapján, lépcsőzetesen folyósítja.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek