Teszt: ilyen porszívót vegyél, ha olcsón akarsz takarítani

GettyImages-948440344

Tényleg olyan tuti a robotporszívó? És ha jó a vezetékes is, milyen összegből lehet megúszni a vásárlást, hogy ne menjen rá az ember gatyája? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz a Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb tesztjéből.

A szakemberek a teszt során összesen 161 hagyományos, vezetékes, 117 vezeték nélküli és 58 robotporszívót vizsgáltak meg a tisztítási hatékonyság, az általános használhatóság, a zajosság és a valós energiafogyasztás tekintetében. A robotporszívók esetében egy szobaszimuláció segítségével azt is ellenőrizték, hogy képesek-e kikerülni a szobában lévő tárgyakat, a vezeték nélküli modelleknél pedig megnézték, hogy egy töltéssel mennyi ideig működnek. Lássuk, mi lett az eredmény.

Hagyományos porszívók

A hagyományos porszívóknál nagy különbségek lehetnek a termékek tisztítási hatékonysága, zajszintje és energiahatékonysága között – derül ki az összesítésből.

16 termék megbukott a porkibocsátás vizsgálata során.

Ilyen volt például a SAMSUNG VC07M3179VD és a Philips XB2122/09 modellje, amelyek lényegében egyszerre szívták és fújták a port. Ez azért is meglepő, mert az előbbi 46 ezer forintba, míg az utóbbi 63 ezer forintba kerül, vagyis nem mondhatók kimondottan olcsónak.

A hagyományos porszívóknál állandóan bajlódni kell a zsinórral
A hagyományos porszívóknál állandóan bajlódni kell a zsinórralJohner Images / Getty Images Hungary

„Aktuális kérdés szokott még lenni, hogy porzsákos vagy porzsák nélküli porszívót vegyünk-e. A porzsák nélküli modellek esetében pénzt takaríthatunk meg, de a szűrő rendszeres tisztítást igényel, sőt, a HEPA-szűrőt cserélni kell. A porgyűjtő tartály ürítése pedig gondot jelenthet asztmások és allergiások számára. A tesztelt termékek között találunk bőven jól teljesítő terméket mindkét fajtából” – közölte az egyesület.

A porzsákosok közül a Philips FC8578/09 Performer Active terméke például a zajosságot leszámítva minden vizsgált szempontból jól teljesített, miközben ugyanúgy 63 ezer forintos átlagáron kapható, mint a fentebb említett porfújó modell. Itt is bebizonyosodott tehát, hogy nem érdemes csupán a márka vagy az ár alapján dönteni.

A porzsák nélküli porszívók közül ár-érték arányban a Rowenta RO4855EA Compact Power XXL lett az egyik legjobb készülék a maga 45 ezer forintos árával, csupán a használhatósági teszten vizsgázott gyengébben. Ha a porszívóvásárlást ennél olcsóbban akarod megúszni, akkor a 31 ezer forintos átlagárú Rowenta RO3927 EA Compact Power termék is jó alternatíva lehet, mivel hasonló a tisztítóereje, noha más szempontokból elmarad márkatársa mögött.

Vezeték nélküli porszívók

A vezeték nélküli porszívók könnyűek, ezért gyorsan kitakarítható velük a lakás, és közben még a vezetéket sem kell kerülgetni. Tartályuk viszont kisebb, és mivel akkumulátorról működnek, a hosszabb igénybevételt nem bírják.

Ha túl gyakran vagy nagy területen tervezzük használni a porszívót, nem biztos, hogy ez lesz a kényelmes megoldás, főleg, ha akár 10 órát kell várnunk a feltöltésre. Sőt, a legtöbbjük az allergéneket sem tartja vissza kellőképpen.

Ebben a kategóriában egy Dyson termék állt az élre, amiért mélyen zsebbe kell nyúlni: 188 ezer forintot kérnek érte. Jó hír lehet viszont, hogy a Samsung, a Bosch, az AEG és az Electrolux több modellje is felveszi vele a versenyt, úgy, hogy kedvezőbb áron kaphatók. A Samsung Jet 60 Turbo VS15A6031R1 például „csak” 85 ezer forintba kerül.

A vezeték nélküli porszívókkal könnyű a takarítás, de az üzemidejük véges
A vezeték nélküli porszívókkal könnyű a takarítás, de az üzemidejük végesbedya / Getty Images Hungary

Robotporszívók

Bár valószínűleg csábító számodra az elképzelés, hogy egy robotporszívó kitakarítja helyetted a lakást, miközben mással vagy elfoglalva, a teszt azt mutatja, hogy ez a típus közel sem végez tökéletes munkát.

A legjobb robotporszívók tisztítási hatékonysága sem olyan jó, mint a hagyományos porszívóké.

Keménypadlón ugyan nem vallanak szégyent, de mivel szívóteljesítményük gyenge, szőnyegen nem teljesítenek ilyen jól. Míg a minőségi vezetékes porszívók a szőnyegből is eltávolítják a por csaknem 90 százalékát, addig a robotporszívók esetében ugyanez az érték maximum 50 százalék.

Segítenek tehát fenntartani egy általános tisztasági szintet, de a vezetékes porszívóval végzett alapos takarítást nem váltják ki. Ráadásul a teszteredmények alapján a robotporszívók nem is túlzottan energiatakarékosak. Ezalól csak egy-két kivétel akad, mint például a Severin RB 7025 Chill, amely takarékossági szempontból nagyon jó eredményt ért el, de cserében porszívózási hatékonysága nem hozta az elvárt szintet.

A teszt szerint a robotporszívók inkább csak kiegészítő megoldásnak jók
A teszt szerint a robotporszívók inkább csak kiegészítő megoldásnak jókArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

Kiderült az is, hogy egy olyan lakásban, ahol könyvkupacokat, játékhalmokat kell kerülgetni, a robotporszívó kevésbé tudnak boldogulni, és számolni kell azzal, hogy portartályukat is gyakrabban kell üríteni. Némelyik készülék egy töltéssel mindössze 25 percet bír, míg mások majdnem 4 órát, így nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a kiszemelt modell képes-e önállóan csatlakozni a dokkolóállomásra.

Mondanunk sem kell, a robotporszívók nem kimondottan pénztárcabarát megoldások, hiszen akár több százezer forintba is kerülhetnek. Ár-érték arányban itt talán az Ariete 2718/1 modellje az, amit ki lehet emelni. Ez 90 ezer forintos áráért cserében közepes tisztítási hatékonysággal rendelkezik.

A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) kategóriákba bontva a következő linkeken olvasható:

Miért fizetős a teszt eredménye?

„Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön.

A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A Tudatos Vásárlók tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket” – áll az egyesület indoklásában.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra