Így távolítsd el az elszíneződéseket a műanyag dobozokról

GettyImages-148198988

Az ételtároló műanyag dobozokat elcsúfító foltok eltávolítása komoly kihívások elé állíthat.

Ha az ételek tárolására műanyag dobozokat használsz, akkor már bizonyára te is tapasztaltad, hogy milyen könnyen el tudnak színeződni. És valószínűleg már arra is rájöttél, hogy az így képződő foltokat szinte lehetetlen eltávolítani – legalábbis a megszokott forró víz és mosogatószer kombó mit sem ér ellenük. Aggodalomra azonban semmi ok: létezik egy trükk, ami sikálás nélkül is kiváló eredménnyel kecsegtet.

Miért színeződnek el a műanyag dobozok?

A műanyag dobozok elszíneződésért a legtöbb esetben a savas, paradicsomtartalmú ételek felelősek. „Ha az ételt forrón öntöd bele a dobozba, vagy a mikrohullámú sütőben melegíted meg, akkor a porózus szerkezetű műanyag magába szívhatja a paradicsomszószt” – figyelmeztetnek a szakértők.

Ezt a legkönnyebben úgy tudod elkerülni, ha a paradicsomos fogásokat eleve üveg- vagy kerámiaedényekben tárolod.

A foltok mélyen beivódhatnak a műanyag dobozokba, ezért a mosogatás nem segít
A foltok mélyen beivódhatnak a műanyag dobozokba, ezért a mosogatás nem segítdebbiehelbing / Getty Images Hungary

Hogyan lehet kiszedni a foltokat?

Ha már megtörtént a baj, akkor sincs minden veszve. A szódabikarbóna kivételes tisztítóereje a műanyag dobozokon lévő elszíneződésekkel is képes elbánni.

Keverj össze két evőkanálnyi szódabikarbónát egy evőkanálnyi vízzel és negyed evőkanálnyi mosogatószerrel, a kapott pasztát vidd fel a megtisztítani kívánt ételtárolóra, majd hagyd legalább 15 percig hatni. Ezután dörzsöld le a pasztát a dobozról, és alaposan öblítsd le.

Amennyiben szükséges, ismételd meg újra a folyamatot.

Ha szódabikarbóna nincs kéznél, van néhány további alternatíva is. Jó eredményt érhetsz el denaturált szesszel, kézfertőtlenítővel, vízzel hígított fehérítővel, ecetes oldattal, a citrom levével vagy sóval is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra