Tudod, miért van az autóban a kapaszkodó? Nem azért, amire először gondolnál...

Az ajtó feletti kapaszkodó gyakorlati szerepe általában abban merül ki, hogy az utasok belecsimpaszkodnak az éles kanyarokban, pedig ennek semmi köze nincs eredeti funkciójához.

A kapaszkodó, amely a vezetőoldali kivételével az összes ajtó felett megtalálható, a mai napig ott van a legtöbb autóban, mégis nagyon kevesen tudják, hogy valójában mire való. Hogy a gyártók eredetileg milyen célra szánták, annak a Mental Floss járt utána.

Kényelmi szempontok szülték

A technology.org szerint a fogantyú eredetileg azért került az ajtó fölé, hogy megkönnyítse a ki- és beszállást, ami nemcsak a magas járműveknél lehet hasznos, hanem például az ülésre való leereszkedéskor is – különösen a fogyatékkal élők, idősek és várandósok számára, akik korlátozva vannak a mozgásukban.

A Ford egyik mérnöke, Jared Glaspell 2003-ban a Detroit News kérdésére idézte fel, hogy a Mercury Monterey modell tervezése közben terhesnek öltözve végzett szimulációkkal tesztelte, miként lehetne kényelmesebbé tenni a járművet a kismamák utazásához. Így hasított bele a felismerés, hogy a ki- és beszálláshoz több kapaszkodóra lenne szükség.

Sokan csak fogasnak használják
Sokan csak fogasnak használjákrawintanpin / Getty Images Hungary

Arra, hogy a vezetőoldalon miért nincs kapaszkodó, többféle magyarázat is van. A nodum.org kiemeli, hogy a kormánykerék egyfajta rögtönzött kapaszkodóként is működhet, és az amúgy is csak útban lenne, ha az ajtó feletti fogantyút megmarkolva emelkednél ki az autóból, vagy süllyednél bele az ülésbe. A sofőrök ráadásul késztetést érezhetnének, hogy útközben is megfogják, így csak egy kézzel tudnának vezetni, ami biztonsági kockázatot jelentene.

Röviden tehát a kapaszkodó elsődlegesen kényelmi funkciót tölt be, és nem arra szolgál, hogy elfehéredő ujjakkal csüngj rajta, amikor eluralkodik rajtad a félelem egy éles kanyarban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra