Miért ásítoznak állandóan a kutyák? Az állatorvos válaszol

GettyImages-1307238086 (1)

Ha van kutyád, akkor biztosan láttad már ásítozni, és valószínűleg nem is keveset. De vajon miért csinálja? Ugyanazért, amiért az emberek is? Az állatorvos válaszol.

Az ásítás szerepe még az embernél sem teljesen tisztázott. Egyes feltevések szerint az lehet a célja, hogy felgyorsítja a véráramlást, vagy hogy a nyújtózás révén ellazítsa az izmokat, míg más magyarázatok alapján az agy lehűtését szolgálja. Ez vélhetően a kutyák esetében is fennáll.

Ezért ásítoznak állandóan a kutyák

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, az ásítás az emberhez hasonlóan a kutyáknál is a fáradtságot jelezhet. Főleg, ha lapos pillantások és vackoló manőverek kísérik. „A kutyák között az ásítás egyúttal nyugtató jelként működik, amivel azt üzenik egymásnak, hogy „minden rendben, béke van”. Különös módon azonban izgalomra is utalhat. Ha nyújtózással párosul, akkor arról tanúskodik, hogy a kutya fejben és testben is felkészül valamilyen feladatra – például a póráz láttán a sétára. Sokszor megfigyelhető stresszhelyzetben is, ami egyfajta pótcselekvés a feszültség oldására. Ilyenkor a kutya teste feszes, farkát behúzza” magyarázta a szakember.

Nyugi, kutya baja!
Nyugi, kutya baja!PrzemysÅaw Iciak / Getty Images Hungary

Hasonló okokat lát a háttérben a Reader’s Digest által megszólaltatott dr. Katy Nelson állatorvos is, aki úgy vélte, az ásítás a kutyáknál szorongást, bizonytalanságot, izgalmat és közömbösséget fejezhet ki, illetve – ahogy fentebb is szerepel – a békés üdvözlés eszköze lehet a fajtársak felé, csakúgy, mint nálunk egy kézfogás. „Az ásítással, a szemkontaktus kerülésével, szájuk nyalogatásával, környezetük szimatolásával és lelassított lépteikkel mind azt akarják kifejezni, hogy nem jelentenek fenyegetést.”

De vajon van ok aggódni az ásítozás miatt? Dr. Nelson szerint legfeljebb akkor, ha kedvenced az átlagosnál többször csinálja. Ilyenkor a biztonság kedvéért érdemes lehet állatorvoshoz fordulni. „Egy kölyökkutya például stresszt vagy szorongást tapasztalhat a környezete változásai miatt, vagy egyszerűen csak bizonytalannak érezheti magát. Az állatorvos ezért olyan megoldásokat javasolhat, melyek csökkentik a stresszt és segíthetnek a jobb közérzet kialakításában.”

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra