2 függő szobanövény, amit nyaralás alatt is magára hagyhatsz

A függő szobanövényekkel okosan kihasználható a tér, ráadásul nagyon egyszerű a tartásuk, ezért kezdők számára is megfelelőek lehetnek. Olyan fajokat mutatunk, amiket akár a nyaralás idejére is magukra hagyhatsz.

A száruk és leveleik nem nőnek igazán nagyra, indáikkal azonban széles területeket képesek behálózni – mutatta be a függő fajtákat Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője, aki cikksorozatunkban hasznos tudnivalókat oszt meg a szobanövények gondozásáról. Lássuk, hogy szerinte melyek azok a felakasztva nevelhető fajok, amelyekkel nem lőhetsz mellé.

Ezek a legkönnyebben tartható függő szobanövények

Balázs egyik javaslata a viaszvirág (Hoya), vagy más néven porcelánvirág, ami valójában nem egy növényt, hanem egy több száz fajból álló nemzetséget jelöl. Tagjai leginkább a virágok színében és formájában, illetve a levelek alakjában, mintázatában különböznek egymástól, így többféle textúrában is beszerezhetők, ami segíthet változatosabbá tenni a lakóteret. „A viaszvirágok rendkívül könnyen tartható növények. Szeretik a világosságot, elviselik a közvetlen napsütést és nem túl nagy a vízigényük: a cserép méretétől függően elegendő hetente, kéthetente locsolni őket. Csak arra kell ügyelni, hogy ilyenkor ne maradjon alattuk pangó víz” – figyelmeztet Balázs.

A viaszvirág többféle színvariációban is kapható
A viaszvirág többféle színvariációban is kaphatópandpstock001 / Getty Images Hungary

Szintén a viaszvirág mellett szól, hogy könnyen hoz virágot. Ha a téli tápanyagszegény időszak után tavasszal tápoldatos vízzel kezded locsolni, akkor az őszig tartó időszakban többször is virágozhat. Ahhoz, hogy egészségesen tudjon fejlődni, kerülni kell a növény felesleges bolygatását, vagyis csak akkor szabad átültetni, amikor feltétlenül szükséges (például ha a gyökerek sűrűn átszövik a cserepet és kevés föld marad benne). Mivel indái többméteres nőhetnek, célszerű elrendezni őket, ami történhet a polcról lelógatva, vagy valamilyen felületre felfuttatva is. „Ha különleges levélformákra vágysz, akkor keresd a Hoya Mathilde és a Hoya carnosa compacta fajtákat” – mondta el tippként Balázs.

A futóka a legkönnyebben tartható szobanövények közé tartozik
A futóka a legkönnyebben tartható szobanövények közé tartozikBrendan Maher / Getty Images Hungary

Itthon közismert és gyakori függő szobanövény a futóka is, ami alatt általában a szobai futóka (Epipremnum aureum) értendő. Balázs szerint ezt a növényt is ajánlott az ablak közelébe, de a direkt napsütéstől védett helyre tenni, locsolásával pedig érdemes megvárni, hogy valamelyest kiszáradjon a földje. „Nyáron jobban oda kell figyelni rá, mert ha a cserepét éri a nap, akkor a növény gyorsabban kiszáradhat. Ugyanilyen fontos, hogy minél kisebb a cserép, a növényt annál gyakrabban kell öntözni, de kerülni kell, hogy megálljon alatta a víz, mert az nem tesz jót neki” – tette hozzá.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra