Milyen sűrűn mosod ki az ágyneműdet? Asztmát okozhat, ha ennél ritkábban csinálod

GettyImages-649672190

A kelleténél ritkábban, nem megfelelően mosott ágynemű komoly egészségügyi kockázatokat rejthet magában.

Ha már az idejét sem tudod, hogy mikor mostad ki utoljára az ágyneműdet, akkor anélkül, hogy bármit is észrevennél belőle, baktériumok, poratkák és elhalt bőrsejtek tömegeivel osztozhatsz az ágyadon, ami sok kellemetlenség forrása lehet. Jobb esetben megúszod egy kis bőrirritációval, rosszabb esetben viszont akár allergiás vagy asztmás tüneteid is támadhatnak.

Milyen problémás anyagok lehetnek az ágyban?

Elhalt bőrsejtek

Egy átlagos ember naponta mintegy másfél gramm keratinocitát (így nevezik a bőr legkülső rétegének domináns sejttípusát) hagy maga után. Ez közel másfél teáskanálnyi elhalt bőrt jelent.

Súrlódás hatására a bőrsejtek külső rétegének nagy része leválik, amihez már az is elegendő lehet, ha éjszaka érintkezel a lepedővel az ágyban.

Baktériumok

Ha az elhalt bőrsejtek a lepedőn maradnak, táplálékul szolgálhatnak a baktériumok számára, amelyek így könnyebben képesek elszaporodni. A baktériumok annyira szeretik a bőrt, hogy valójában több bakteriális organizmus él a testünkben, mint amennyi sejtünk van.

Ha elhanyagolod az ágyneműk mosását, az ágyban felhalmozódó allergének kellemetlen tüneteket okozhatnak
Ha elhanyagolod az ágyneműk mosását, az ágyban felhalmozódó allergének kellemetlen tüneteket okozhatnakRyanKing999 / Getty Images Hungary

Poratkák

A poratkák túl kicsik ahhoz, hogy szabad szemmel láthatóak legyenek, de tudni kell, hogy az Antarktisz kivételével a Föld összes kontinensén megtalálhatók. Az apró kis nyolclábú lények a pókok rokonai, és arról ismertek, hogy az elhalt bőrsejtekkel táplálkoznak.

„Az elhalt bőrből egy nap alatt akár egymillió poratka is lakmározhat. Bár nem csípnek úgy, mint az ágyi poloskák, és nem is fúrják be magukat a bőr alá, mint a rüh, nemkívánatos egészségügyi problémákat okozhatnak.”

Állati szőrök

Ha hagyod a kutyád vagy a macskád az ágyadban aludni, vedd figyelembe, hogy négylábú barátaid vonzó célpontok lehetnek az atkák és gombák számára, amelyek különféle bőrproblémákat – köztük ótvart vagy akár rühöt – okozhatnak.

Számos további parazita létezik, amelyek a kisállatokról a gazdikra kerülhetnek, ezért nekik gyakrabban kell mosniuk az ágyneműt.

Vannak más szennyeződések is?

Vannak bizony, általában a következők:

 • Testnedvek: Egy átlagos ember évente 98 liternyi izzadságot termel az ágyban. És akkor a testből származó olajokról, illetve a nyálról még nem is beszéltünk.
 • Szépségápolási termékek: Még ha lefekvés előtt le is mosod az arcod, akkor is előfordulhat, hogy a sminked és a testápolód maradványai beszennyezik az ágyat.
 • Morzsák: Ha szokásod, hogy az ágyban eszel, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb morzsás lesz a lepedőd.
 • Egyéb szennyeződések: Amennyiben kedvenceidet beengeded az ágyadba, a gombákon és aktákon kívül különféle szennyeződéseket, például alomdarabokat és a szabadból származó anyagokat hozhatnak magukkal.

Ezek szintén hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a baktériumok életképesek maradjanak és el tudjanak szaporodni.

Mi történik, ha nem mosom ki az ágyneműt?

A szennyezett, baktériumokkal teli ágynemű hosszú távon különféle egészségügyi problémákat idézhet elő. A legjellemzőbbek a következők:

 • Allergiás tünetek: Sokan allergiásak a poratkákra, amelyek nemcsak viszketést okoznak, hanem súlyos esetben akár asztmás rohamot vagy szezonális allergiát is.
 • Légzési problémák: Ha asztmás vagy, hajlamosabb lehetsz a poratka-allergiára. De még enélkül is jelentkezhetnek olyan tünetek, mint a sípoló légzés vagy a zihálás.
 • Kiütések: Ha túl sok poratka érintkezik a bőröddel, abból kiütések származhatnak. Ilyen hatást válthatnak ki egyes baktériumok is.
 • Ekcéma: Az ekcéma a bőrkiütések egyik leggyakoribb típusa, amiért a bőr szárazságának és a baktériumok elszaporodásának kombinációja felelős.
 • Tüszőgyulladás: Ha baktériumokkal fertőzött ágyban alszol, megnövekedhet a tüszők gyulladásának, megfertőződésének vagy irritációjának esélye.

Mi a helyzet a párnákkal és a takarókkal?

A jó hír, hogy a takarókat és a párnákat nem kell olyan gyakran kimosni, de a bőrsejtek, baktériumok és poratkák ezeket sem kímélik, ezért nagyjából féléves időközönként ajánlott gondoskodnod a tisztításukról. Ha gyermekeid plüssállatokkal alszanak, időnként azokat is mosd ki, mert a poratkák és baktériumok melegágyai lehetnek.

A körülményektől függően az ágyneműket 1-2 hetente érdemes kimosni
A körülményektől függően az ágyneműket 1-2 hetente érdemes kimosni eleonora galli / Getty Images Hungary

Milyen gyakran kell az ágyneműket kimosni?

Ha egyedül élsz és nincsenek kedvenceid, akkor az ágyneműidet elegendő lehet kéthetente kimosnod. Ha viszont az alábbi feltételek valamelyike igaz rád, akkor próbálj meg egyhetes tisztítási rutint kialakítani:

 • Vannak kedvenceid (főleg, ha az ágyadban alszanak).
 • Meleg helyen élsz.
 • Sokat izzadsz alvás közben.
 • Felépülőben vagy egy betegségből vagy fertőzésből.
 • Allergiás vagy asztmás vagy.
 • Meztelenül alszol.

Hogyan tartsam tisztán az ágyam?

Bár egy komoly bakteriális fertőzés kialakulására kicsi az esély, érdemes kiemelt figyelmet fordítanod a higiéniára, hogy a bakteriális ökoszisztéma ne is alakuljon ki. Itt van néhány tipp, ami segíthet:

 • Ne feledd, rendszeresen, 1-2 hetente cseréld le az ágyneműt. Minden mást (pl. a párnákat, takarókat) elég lehet félévente kimosni.
 • Az ágyneműk mosásához magas hőfokú programot használj, amely elpusztítja a poratkákat, és eltávolítja a mélyen beivódott szennyeződéseket is.
 • Ne vesd be az ágyat – különösen, ha éjszaka megizzadtál. Ezzel elvághatod a poratkákat és a baktériumokat a nedvességtől, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy el tudjanak szaporodni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra