13 dolog, aminél jobban kéne ügyelned a higiéniára

Ezekben a vészterhes időkben az ember nem lehet elég óvatos. Mutatjuk, mire figyelj, hogy hatékonyabban védekezhess a baktériumokkal és a vírusokkal szemben.

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy egészséges maradj, a rendszeres kézmosás, illetve fertőtlenítés. Vannak azonban olyan tárgyak is, amelyekről talán nem is hinnéd, hogy fenyegetést jelenthetnek. A One Good Thing ezért is szedte össze azokat a területeket, amelyek fokozott elővigyázatosságot igényelnek.

1. Vágódeszka

Mind a műanyag, mind a fa vágódeszkák csábítóak lehetnek a baktériumok számára, különösképpen, ha nem megfelelően lettek megtisztítva. Az előbbiekkel könnyebb a dolgod, hiszen mehetnek egyből a mosogatógépbe, utóbbiak viszont nagyobb óvatosságot igényelnek.

A fa vágódeszkát rendszeresen dörzsöld át szappanos vízzel, majd töröld át ecettel, hogy elpusztíthasd a baktériumokat és semlegesíthesd a szagokat is. Ha igazán elővigyázatos szeretnél lenni, nem árthat az sem, ha egy vékony műanyag vágódeszkát teszel a fa alá, amikor nyers hússal dolgozol.

2. Kézi törölköző

Sajnos elképzelhető, hogy nem mindenki van birtokában a tökéletes kézmosó technikának, aki a törölköződet használja. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül olyan tiszta, ahogy hiszed, ezért a biztonság kedvéért néhány naponta érdemes lecserélned.

3. Kulcsok

Gondolj csak bele. Vissza tudsz emlékezni akár egyetlen alkalomra is, amikor megtisztítottad a kocsid vagy a lakásod kulcsait? Pedig amilyen sűrűn használod őket, mostanra már egy csomó baktérium tanyázhat rajtuk, ezért ideje lenne átmenned rajtuk egy fertőtlenítő törlőkendővel.

4. Bevásárlókocsik

A bevásárlókocsik fogantyúja megint csak tele lehet baktériumokkal, hiszen nap mint nap rengeteg ember nyúl hozzájuk, ezért ha vásárolni mész, legyen a kezed ügyében kézfertőtlenítő is.

5. Újrahasználható bevásárlótáskák

Ha már a bevásárlásnál tartunk, ne feledkezz meg az újrahasználható táskákról és szatyrokról sem, melyek a pénztárnál lévő futószalaggal és más szennyezett felületekkel érintkezve számos baktériumot gyűjthetnek össze. Ahhoz, hogy leszámolhass velük, a műanyagból készült darabokat töröld át hidrogén-peroxiddal, míg a szöveteket dobd be a mosógépbe.

Most fontosabb, mint bármikor eddig
Most fontosabb, mint bármikor eddigPanuwat Dangsungnoen / Getty Images Hungary

6. Szivacsok

Egy 2017-es tanulmány alapján a használt konyhai szivacsokon százmilliónyi baktérium rejtőzhet négyzetcentiméterenként. Ezért is fontos minél gyakrabban lecserélned, illetve időnként kimosnod őket a mosógépben (a forralás szintén működik!).

7. Mobiltelefonok

A mobilok azok közé a tárgyak közé tartoznak, amelyek a leggyakrabban érintkeznek a kezünkkel és arcunkkal, így nem is csoda, hogy a leghírhedtebb bacitanyaként emlegetik őket. Fertőtlenítésüknek nemrégiben egy külön cikket szenteltünk.

8. Szemüvegek

A szemüveged meglepően piszkossá válhat, miközben többször fel- és leveszed. Megtisztításához törölgesd meg a lencséjét egy puha, mikroszálas törlőkendővel, a keretét pedig alkoholos törlővel, hogy szembeszállhass a baktériumokkal és a zsíros szennyeződésekkel.

9. Gombok, billentyűk

Egy átlagos napon az ATM-től kezdve a parkolóautomatán át a liftekig rengeteg tárgy gombjaival érintkezel, amiket nem épp a tisztaság jellemez. A megoldást itt is a kézfertőtlenítő jelenti, amit szükség esetén bármikor előkaphatsz a táskádból.

10. Pénz

A pénz egyik ismert jellemzője, hogy sűrűn cserél tulajdonost, ezért nem is meglepő, hogy szerepel ezen a listán. Egy 2017-es tanulmány szerint egy érmén százával hemzseghetnek a különféle mikroorganizmusok, a baktériumokat, gombákat, sőt az állati DNS-t is beleértve. Ha viszont rendszeresen kezet mosol és ügyelsz a higiéniára, nincs mitől félned.

11. Fogantyúk és korlátok

Ennek is nyilvánvalónak kéne lennie, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy azok a felületek, melyekkel számos ember kerül kontaktusba – különös tekintettel a korlátokra, fogantyúkra, kilincsekre és a tömegközlekedési járművek kapaszkodóira – baktériumokat és vírusokat hordozhatnak, ezért elengedhetetlen, hogy megérintésük után kézfertőtlenítőt használj, vagy moss kezet.

12. Étlapok

Ha papírból készült, attól kevésbé kell félned, ám ha műanyagból, az már kockázatosabb, ezért étkezés előtt ajánlott megtenned a szükséges higiéniai lépéseket.

13. Tárgyak az orvosi rendelőben

Talán ezt sem kell annyira megmagyarázni, hiszen az orvosi váróban és rendelőben egy csomó beteg ember fordulhat meg, ezért ha nem vigyázol, nem a nátha a legrosszabb, amit elkaphatsz tőlük. Ha jót akarsz magadnak, távozás előtt feltétlenül mosd meg a kezed a mosdóban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek