Sajnáljuk, de undorító a fogkeféd

Minden használat után leöblíted a fogkeféd, és azt hiszed, hogy ezzel mindent megtettél a higiéniáért? Van egy tényező, amivel bizonyára nem számolsz.

A CNET szerint minden alkalommal, amikor lehúzod a vécét, láthatatlan felhő indul útnak, ami baktériumok hadaival és mikroszkopikus méretű székletmaradványokkal teríti be a fürdőszobát – természetesen ha a vécé nem külön helyiségben található. Vajon mit lehet tenni, hogy ne jussanak a fogkefédre, és hogyan lehet fertőtleníteni azt, ha már megtörtént a baj? Cikkünkből minden kiderül.

Hogy kerül a széklet a fogkefére?

A vízörvény, ami lenyomja a WC-csésze tartalmát a csatornába, egy mikroszkopikus méretű székletrészecskéket tartalmazó felhőt hoz létre, melynek tartalma szétszóródik a fürdőszobában, és szinte minden felületen leülepedik, beleértve a fogkeféd sörtéit is.

A jelenséget először 1975-ben írták körül egy tanulmányban, ami a Journal of Applied Microbiology folyóiratban jelent meg, a további kutatások pedig megerősítették, hogy a vécében lévő folyadék fertőző aeroszolokat terjeszt a fürdőszobában, köztük a Clostridium difficile baktériumot is, ami akár halálos is lehet.

Ha a vécé és a mosdó egy helyiségben van, semmi jóra nem számíthatsz
Ha a vécé és a mosdó egy helyiségben van, semmi jóra nem számíthatszDoucefleur / Getty Images Hungary

Hogy lehet fertőtleníteni?

Bár az Amerikai Fogorvosok Szövetsége (American Dental Association) elismeri, hogy kevés bizonyíték támasztja alá, hogy a fogkefén tanyázó baktériumok valóban megbetegíthetnek, a szervezet azt is elismeri, hogy jelenlétük sokak számára visszataszító lehet, ezért ajánlásában több lehetőséget is kínál a fertőtlenítésére:

• Germicid lámpák
Az ilyen típusú lámpák ultraibolya fény segítségével pusztítják el a kórokozókat.

• Hidrogén-peroxid
Ez kevésbé költséges megoldás. Ha 3 százalékos hidrogén-peroxid oldatba áztatod a fogkeféd, az ADA szerint megszabadulhatsz a baktériumok 85 százalékától.

• Szájvíz
Az ADA itt is hasonló aránnyal kalkulál. Ha fertőtlenítő szájvízbe áztatod a fogkeféd, megölheted a baktériumok 85 százalékát.

Bármit is teszel azonban, semmiképp ne tedd be a fogkefét a mikrohullámú sütőbe vagy a mosogatógépbe, mert a magas hőtől megolvadhat és tönkremehetnek a sörtéi.

Tehetek valamit megelőzés gyanánt?

Ugyan csábítónak tűnhet a gondolat, hogy a székletesőtől tartva a fiókban tartsd a fogkeféd, ez szöges ellentétben áll azzal, amit az ADA ajánl. Az analízisek alapján ugyanis mindig a fogkefetartóban, fedetlenül érdemes tárolni, hogy a szabad levegőn meg tudjon száradni. Ez végső soron azt jelenti, hogy a legjobb, amit tehetsz, hogy a részecskéket bezárod oda, ahová tartoznak, vagyis minden öblítésnél lecsukod a vécé fedelét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek