Ide vezet, ha nem tisztítod a kávéfőződ

Olvasási idő kb. 4 perc

Ha lelkes kávéfogyasztó vagy, akkor valószínűleg naponta több alkalommal is felkeresed a konyhát, hogy feltöltsd a koffeinkészletedet. De elgondolkoztál már rajta, hogy az otthoni (vagy az irodai) kávéfőző mennyire szennyezett lehet ilyen tartós használat után?

Az USA Today szerint teljesen mindegy, hogy egy hagyományos kávéfőzőt vagy egy modern eszpresszókészítőt nyúzol, elengedhetetlenül fontos, hogy rendszeresen időt szakíts a megtisztítására. Ellenkező esetben ugyanis baktériumok, élesztőgombák verhetnek benne tanyát, sőt akár a penész megjelenésével is számolnod kell.

A víztartályban szaporodnak

Lisa Yakas, az NSF International termékmenedzsere szerint a készülékek mindaddig veszélytelenek maradnak, amíg a fogyasztók pontosan követik a gyártók tisztításra vonatkozó utasításait. Ha azonban nem foglalkoznak ezzel, idővel elfajulhat a helyzet. A szakember egyenesen arra figyelmeztet, hogy rendszeres takarítás nélkül a kávéfőző víztartálya a konyha egyik legszennyezettebb pontjává léphet elő.

Hogy mennyire gyakori problémáról van szó, azt jól mutatja, hogy a szervezet 2001-es kutatása a vizsgált kávéfőzők 50 százalékából mutatta ki penész vagy élesztőgombák nyomait. Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) szerint ez nemcsak az allergiában szenvedőkre nézve jelenthet veszélyt, hanem akár fertőzéseket is okozhat.

Yakas megelőzés gyanánt azt ajánlja, hogy mindig ürítsd ki a maradék vizet a tartályból, illetve ne rakd vissza a fedelét, amíg a belseje ki nem szárad. Mint elmondta, a szóban fogó organizmusok egy része a párás, nedves helyeket kedveli, így ha sikerül kiküszöbölnöd a nedvességet, nem fognak tudni elszaporodni sem.

Rossz ötlet elhanyagolni
Rossz ötlet elhanyagolniLeoPatrizi / Getty Images Hungary

Az irodában sem jobb a helyzet

Chuck Gerba, az Arizona Egyetem mikrobiológiával foglalkozó professzora szerint az irodai kávéfőzőknek általában a fogantyúja a legszennyezettebb pontja, miközben a kapszulás gépeknél a felső részen tanyázik a legtöbb baktérium, ahová a kapszulát kell helyezni.

Amikor használod a géped, ezek a baktériumok a kávédba kerülhetnek.

Gerba hozzátette, a baktériumok másik fő forrásának a kávéscsészék számítanak, főleg, ha a dolgozók közösen használják őket. Riasztó belegondolni, de egy 1997-es vizsgálat E. coli baktériumot és ürüléket talált egyes bögrékben. Mivel a szennyeződések a mosogatásukhoz használt szivacson keresztül is terjedhetnek, Gerba azt javasolja, hogy ahol van mosogatógép, inkább azzal érdemes mosogatni, hiszen magas hőmérsékleten működik és szárító funkciója is van. Ha a szivacsot mégsem lehet elkerülni, akkor legalább töröld szárazra a csészét egy papírtörlővel, ahelyett hogy konyharuhát használnál, vagy egyszerűen kitennéd a szárítóra.

Mi a teendő?

Gerba és Yakas egyaránt úgy véli, hogy a kávéfőzőből származó hő elpusztíthatja a legtöbb baktériumot, de ez nem helyettesítheti a rendszeres tisztítást és/vagy vízkőmentesítést, melynek a gyártó ajánlásaitól függően 1-6 havonta kéne megtörténnie.

„Bár elképzelhető, hogy a hő valóban megöl valamennyi mikrobát, de miért kockáztatnál? Úgy gondoljuk, hogy a legjobb, ha a forrásnál avatkozol be, és tisztán tartod a kávéfőzőt.”

Ami a gyakorlatot illeti, Gerba szerint ecet segítségével ugyan megszabadulhatsz a penész és az élesztő nagyobb részétől, de tudni kell, hogy az ecet hivatalosan nincs elismerve fertőtlenítőszerként, vagyis nem pusztít el minden baktériumot, ami megbetegedést okozhat. Yakas ezért jobb megoldásnak tartja szétszedni a kávéfőzőt, és egyenként, kézzel megtisztítani az alkatrészeit, melyek egy része általában mosogatógében is mosható. Ha nem akarsz kísérletezni, egyszerűen kövesd a gyártó utasításait.

Az irodában a kávéscsészék is szennyezettek lehetnek
Az irodában a kávéscsészék is szennyezettek lehetnekvictorass88 / Getty Images Hungary

Miről van fura íze a kávémnak?

Ha nem stimmel valami a kávéd ízével, az nem csak abból eredhet, hogy koszos a kávéfőződ. A CoffeeMakersAdvisor a lehetséges okok között említi a rosszul pörkölt kávét, a kávébabok oxidációját, de az ízeket a rossz minőségű víz, a kávé fajtája, elkészítési módja, a felhasznált összetevők aránya, az őrlés finomsága és a víz hőmérséklete is befolyásolhatja. Hibát követsz el akkor is, ha a reggeli adag lefőzése után túl sokáig hagyod a melegítőlapon a maradékot – ez biztosan nem fog jó tenni neki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek