Smacklevesek tesztje, ahol az eredmény minket is meglepett

Szerkesztőségünkben több rajongója is akad a műfajnak, ezért a nyomásnak engedve megnéztük, mit tudnak a csirkés ízesítésű tésztalevesek.

Jó, a tésztaleves nyilván nem a gasztronómia ékköve, de ha sebtiben szeretnél bekapni valamit, mert nincs időd főzni, vagy kirohanni ebédelni az irodából, arra azért alkalmas lehet, hogy megmentsen az éhhaláltól. Legalábbis mi alapvetően ezt gondoltuk – egészen addig, amíg végig nem kóstoltuk mind a nyolc terméket, amit a boltokban találtunk. Volt olyan köztük, amit az ellenségeinknek sem kívánnánk, de még a jobbak is csak a közepes szintet ütötték meg.

A tésztaleves vajon mi?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a tésztaleveseket értelemszerűen nem lehet egy napon említeni a házi levesekkel, de praktikusságuk miatt igen elterjedtek. Legnagyobb előnyük ugyanis éppen az, hogy pár perc alatt meleg étel készíthető belőlük. Ennek azonban megvan az ára: gyártásukhoz jellemzően adalékanyagokat, aromákat használnak, amelyek alapvetően biztonságosnak tekinthetők, ám nagy mennyiségű fogyasztásuk hosszú távon nem feltétlenül előnyös.

A szakember rámutatott, hogy a levesek tésztarésze a hagyományos tésztákhoz hasonlít, de a gazdaságosság és a felhasználási mód érdekében a liszt mellett számos adalékanyagot, többnyire ízfokozókat is tartalmaz. A különböző ízesítésű termékeket a mellékelt fűszercsomag különbözteti meg, amelybe a fűszereken túl aromák kerülnek. A gyakorlatban ezt úgy kell elképzelni, hogy miközben egy „marhahúsleves” valóban marhahúsból készül, addig egy „marhahúsízű leves” valószínűleg soha nem látott marhát. 

Olyan rossz, hogy már jó
Olyan rossz, hogy már jóRuzsovics Dorina

Mit keresnek benne puhatestűek?

Ugye hogy már benned is megfogalmazódott a fenti kérdés? Többet nem kell kétségek között őrlődnöd, mert erről is kifaggattuk az élelmiszermérnököt. A furán csengő figyelmeztetés kapcsán szerinte elsősorban azt érdemes tudni, hogy a hatályos szabályozás értelmében a gyártók kötelesek feltüntetni az allergénnek minősülő alapanyagokat az összetevők felsorolásánál. A „Nyomokban... tartalmazhat” feliratot pedig az indokolja, hogy az üzemben, ahol az ízesítőporokat keverik és csomagolják, más élelmiszereket is előállítanak, amelyek allergén anyagok – például puhatestűek, rákfélék, szezám – felhasználásával készülnek.

Mivel nem lehet teljes biztonsággal garantálni, hogy ezek még ha kis mennyiségben is, de ne kerüljenek át más termékekbe, a gyártók külön felhívják rá a fogyasztók figyelmét. Így ha valaki allergiás, maga döntheti el, hogy vállalja-e a kockázatot. Traszkovics Zsolt hozzátette, ezzel lényegében a fogyasztókra hárítják a felelősséget.

Összefoglalva: a tésztalevesek nem igazán arról híresek, hogy természetes alapanyagokból készülnek, viszont praktikusságuk miatt alkalmanként biztonsággal fogyaszthatók.

Hogyan teszteltünk?

Először is felkutattuk a nagy láncok aktuális kínálatában kapható tésztaleveseket – azokon belül is a csirkés ízesítésűeket –, majd tesztkonyhánkban a csomagoláson lévő útmutató alapján készítettük el őket. Itt meg is mutatkozott az, amiről szakértőnk beszélt. Ahhoz, hogy a zacskó tartalmából leves legyen, mindössze forró víz és átlagosan 3 perc szükséges. Persze kíváncsiak voltunk, hogy a kategória leghíresebb terméke hogyan teljesít majd a trónkövetelőkkel szemben, de nem egészen az az eredmény született, amire számítottunk.

Nyolcféle termékkel tettünk próbát
Nyolcféle termékkel tettünk próbátRuzsovics Dorina

Szerkesztőségünk tagjai hagyományainkhoz híven vakteszt keretében kóstolták végig a termékeket, melyekről szigorúan szubjektív szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán mondtak ítéletet. Az összesítés és átlagolás után ebből született meg az alábbi végeredmény.

...vagy nézd meg videónkat a YouTube-on!

3. helyezett: Tesco tésztaleves sültcsirke-ízesítéssel – 3,07 pont (145 forint/65 g)

Összetevők: tészta (85%) [búzaliszt, pálmaolaj, étkezési só, ízfokozó (nátrium-glutamát), cukor, savanyúságot szabályozó anyag (nátrium-karbonátok, kálium-karbonátok), sűrítőanyag (guargumi)], ízesítő (15%) [maltodextrin, étkezési só, ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-5'-ribonukleotidok) burgonyakeményítő, aroma (tojást tartalmaz), cukor, hidrolizált szójafehérje, vöröshagyma (4,5%), fokhagyma (4%), pálmazsír, napraforgóolaj, fűszerkeverék (kurkuma, csili, rozmaring), fermentált szójabab, fermentált búzaliszt, petrezselyem (0,5%), tyúkhúsleves [csirkemell (0,4%), maltodextrin], ivóvíz, színezék (szulfitos-ammóniás-karamell), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav).

IMG 4430
Ruzsovics Dorina

A Tesco terméke mindenkiben máshogy hagyott nyomot. Pozitívumként felmerült, hogy kellemes a fűszerezése, illetve valóban mutat némi csirkeízt (bár nem túl természeteset, mert aromákból fakad), viszont vízszínű a leve és szivacs állagú a tésztája. Érdekes volt, na.

  • Ebbe beletettek egy gumicsirkét. :(
  • Pont kellemesen fűszeres.
  • Vízszínű a leve.
  • Húslevesízű, érezhető benne némi csirkés aroma.
  • Nem rossz!
  • Vegetás fűszerezés szivacsállagú tésztával.
  • Az az íz, amit itthon kínainak mondanak.

2. helyezett: Nissin Cup Noodles instant tésztaleves csirkehús-ízesítéssel – 3,14 pont (299 forint/63 g)

Összetevők: tészta (89%) [búzaliszt, pálma olaj, ízfokozó E621, lisztkezelő szerek (E500, E451), antioxidáns E306, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav], csirkehúskocka (1,7%), hidrolizált növényi fehérje, sárgarépa, kukorica, só, cukor, ízfokozó E621, aromák (ízfokozók: E627, E631; búza, szója), zöldbab, glükózszirup, élesztőkivonat, fokhagymapor, fűszerek (mustár, búza), vöröshagymapor, pálmaolaj, repceolaj, csomósodást gátló anyag E551, tejfehérje.

IMG 4436
Ruzsovics Dorina

A Nissin versenyzője némiképp különbözik a mezőny többi szerepelőjétől. Poharas kiszerelésben kapható, és a műfaj megszokott határait feszegetve zöldségek, így kukorica is került bele. Hogy ez mennyire volt jó ötlet, arról megoszlott tesztelőink véleménye. A tésztája viszont legalább megfelelt a követelményeknek: egészen finom volt. 

  • Hogy kerül ebbe kukorica?
  • Nagyon finom, szokatlan, hogy zöldségek is vannak benne.
  • Miért van egy instant levesben kukorica?
  • Édeskés, tök jó, hogy vannak benne zöldségek.
  • Íztelen.
  • A csirkekockák elég undorítóak, és én a kukoricát is kihagynám belőle. A tészta viszont gusztának tűnik. Az illata nem rossz.
  • A tésztája legalább jópofa.

1. helyezett: Shanghai Garden instant tésztaleves csirkeízesítéssel – 3,21 pont (76 forint/60 g)

Összetevők: tészta (93%) [búzaliszt, pálmaolaj, étkezési só, ízfokozó (nátrium-glutamát), cukor, savanyúságot szabályozó anyagok (nátrium-hidrogén-karbonát, kálium-karbonátok), sűrítőanyag (guargumi)], ízesítő (7%) [étkezési só, maltodextrin, ízfokozók (nátrium-glutamát, dinátrium-5'-ribonukleotidok), szárított zöldségek (sárgarépa, vöröshagyma, paszternák, fokhagyma, petrezselyem), cukor, aroma, kurkuma, élesztőkivonat].

IMG 4406
Ruzsovics Dorina

A Tesco által forgalmazott Shanghai Garden termék egyik legmeglepőbb tulajdonsága az ára volt. Ki gondolta volna, hogy egy 76 forintos (vagyis a legolcsóbb) tésztaleves képes lehet elhalászni a győzelmet!? Azt azért gyorsan hozzátennénk, hogy ízlelőbimbóink itt sem járhattak örömtáncot. Már annak is tudtunk örülni, hogy puha a tésztája, megfelelően van fűszerezve, sőt tényleg tetten érhető rajta a csirkeíz, de ahogy a pontszáma is tükrözi, összességében nem dobtunk tőle hátast.

  • Hagyományos Vifon-jellegű íz. A tészta túl puha.
  • Pont kellemesen van fűszerezve, nem túl kemény a tészta.
  • A kategóriájában egész jó.
  • Húsleveses ízű, nem túl jó.
  • Kicsit íztelen.
  • Ez összességében talán a legélvezhetőbb. Kicsit maradhatott volna több leve.
  • Szétpunnyadt tészta.

Futottak még

4. helyezett: Rollton instant tésztaleves csirkeízesítéssel – 2,78 pont (89 forint/60 g)

A Rollton levesének elég jellegtelen íze volt, de kóstolóink ezt inkább pozitívumként, mint negatívumként élték meg. Még mindig jobb, mintha rossz lett volna! „Fel lehet javítani legalább” – jegyezte meg valaki.

4. helyezett: Lidl Mikado instant tésztaleves tyúkhúsízű – 2,78 pont (89 forint/71 g)

A Lidl termékét tesztelőink a menzás húsleves és a leveskocka ízéhez hasonlították, ami önmagában még talán nem lett volna akkora tragédia, de hozzátették, hogy nagyon sós, és kiérződik belőle a tartósítószer is. „Kategóriájában nem is olyan rettenetes” – foglalta össze egyik résztvevőnk.

6. helyezett: Vifon tyúkhús-ízesítésű instant tésztaleves – 2,57 pont (109 forint/60 g)

A Vifon tésztalevese már csak egyvalakitől kapott magas pontot, aki amúgy is szereti, ezért felismerte az ízét. A többiek viszont úgy nyilatkoztak, hogy szörnyen műízű és különben is rágós a tésztája.

7. helyezett: Maggi Pasta Oriental csirkés ízű tésztaleves – 2,42 pont (179 forint/71 g)

A rossz szó összesen öt értékelésben szerepelt, ami nagyjából sejteti, hogy milyennek hatott a Maggi terméke: rossznak. Ez főleg az ízére vonatkozott, de az sem vált a javára, hogy a tészta állaga is furának tűnt. Tesztelőink olyasmiket mondtak róla, hogy „szétpunnyadt”, „összeállt” és „ruganyos”.

8. helyezett: Nissin Smack instant tésztaleves csirkeízesítéssel – 2 pont (199 forint/100 g)

A Nissin másik terméke, a klasszikus Smack leves meglepő módon csak az utolsó helyig jutott. Egy tesztelőnknek mondjuk ízlett, a csapat további része azonban íztelennek, Vegeta- és olajízűnek, vagy szimplán csak rettentőnek és borzalmasnak nevezte. Az sem aratott osztatlan sikert, hogy a tésztája szinte az összes levet felszívta.

Kíváncsi vagy, hogy a zacskós levesek valamivel jobbak-e? Spoiler: sajnos nem. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek