Hogy takarítsam le az indukciós főzőlapot?

Az indukciós főzőlap egészen másfajta bánásmódot igényel, mint például a gáztűzhely.

Attól, hogy lapos és egyszerűnek tűnik, semmiképp sem biztatnánk arra, hogy elkezdd sikálni. Ha nem akarod összekaristolni, az indukciós főzőlap tisztítása mindenképpen kíméletes megközelítést kíván. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kéne írnod, a megfelelő tudás birtokában ugyanis még sokáig gyönyörködhetsz karcmentes látványában. A következőkben a CNET útmutatója alapján vezetünk végig a legfontosabb lépéseken.

Cukor = veszély

Sokan járnak közöttünk, akik megvárják a főzés végét, majd csak utána takarítják fel a kifröccsent ételt. Ha valamilyen cukros dolog, például karamellszósz ömlik ki, véletlenül se kövesd a példájukat, és azon nyomban töröld fel, mert kárt tehet a főzőlapban.

Ha a folt a főzőfelületen található, előbb kapcsold ki a készüléket, és várj egy kicsit, amíg lehűl, vagy legalább húzz sütőkesztyűt. Ezután már bátran letörölheted a szennyeződést egy puha ronggyal, amit előzetesen benedvesítettél.

A többi, kevésbé makacs ételfolt felszámolása már nem ennyire sürgető. Ha épp időszűkében vagy, akár a soron következő takarítást is megvárhatod vele.

A cukros foltokat azonnal töröld le
A cukros foltokat azonnal töröld leAndreyPopov / Getty Images Hungary

Ne súrolgasd

Az indukciós főzőlap kényes darab. Ha nem vagy elég óvatos, könnyen megsérülhet, ezért a súrolószereket és a dörzsszivacsot kapásból felejtsd el. A legjobban akkor jársz, ha kifejezetten az indukciós főzőlaphoz ajánlott tisztítószereket, illetve mosogatórongyot használsz.

Akármi mellett is döntesz, a végén szaladj végig a főzőlapon egy nedves ronggyal is, nehogy foltokat hagyjon maga után, majd töröld szárazra. 

Kaparni ér

Ha meggyűlik a bajod a főzőlapra száradt ételmaradékokkal, dörzsölgetés helyett egy gittkéssel vagy egyenes pengével próbáld lekaparni róla. Mondanunk sem kell, a művelet kellő körültekintést igényel, mivel magában hordozza egy esetleges karcolódás lehetőségét.

Ennek elkerüléséhez 30 fokos szögben tartsd a pengét és csak minimális erőkifejtést alkalmazz, vagyis ne nagyon nyomd rá a főzőlapra. Ha a kés sok szennyeződést „szed fel”, közben távolítsd el róla, a végén pedig iktass be egy levezető törölgetést nedves ronggyal.

Nem szabad erősen rányomni
Nem szabad erősen rányomniCunaplus_M.Faba / Getty Images Hungary

Ne feledkezz meg a vízfoltokról

A kemény víz okozta foltok eltávolításához egy hagyományos tisztítószer nem feltétlenül elegendő. Amit keresel, az a desztillált ecet. Csak nedvesíts be vele egy törlőkendőt, menj végig a foltokon, majd töröld le a maradék ecetet egy desztillált vizes ruhával.

Az indukciós főzőlapok előnyeiről és hátrányairól itt írtunk bővebben: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek