10 trükk, amivel a gyorséttermek megetetnek

Előfordult már, hogy csak egy sajtburgerre pályáztál, mégis kikérted a nagy menüt? Ne csak magadban keresd a hibát, a gyorsétteremnek is benne lehet a keze a dologban.

A gyorséttermi élmény – attól kezdve, hogy betoppansz az ajtón, átmazsolázod az aktuális ajánlatokat, majd a pultnál ácsorgó mosolygós dolgozó kérdésözönét megválaszolva leadod a rendelésed, egészen addig, hogy a kényelmetlen széktől és a hangos zenétől menekülve elhagyod az üzlethelyiséget – jellemzően csak egy célt szolgál. Hogy minél több pénzt hagyj a kasszánál, aztán add át a helyet a következő jómadárnak. A 10 legjellemzőbb trükkről most a Daily Meal rántotta le a leplet.

1. A jellegzetes illat

Amikor egy gyorsétterembe lépve megcsap a sült krumpli és a hamburger illatának jellegzetes elegye, egyből beugrik a legutóbbi zabálásod emléke. Ilyenkor meg kell próbálnod erősnek maradni, mert egy pillanatnyi megingás is elegendő lehet, hogy a kísértésnek engedve romba döntsd aktuális diétád.

Beleszagolsz a levegőbe, és véged!
Beleszagolsz a levegőbe, és véged!Fotó: Shutterstock

2. Túlméretezett üdítők

Ha visszautazhatnál az időben 25 évet, hogy egy tetszőleges gyorsétteremben kikérj magadnak egy nagy üdítőt, valószínűleg te lepődnél meg a legjobban, hogy a „nagy” mennyire mást jelentett akkor, mint manapság. Az ok rém egyszerű: a vendégek még örülnek is neki, hogy némi pluszpénzért egy gigantikus pohárral kaphatnak (csak győzzék meginni!), a cégnek meg szinte semmibe nem kerül az a pár deci, ezért csak nyer rajta.

3. Csábító óriásplakátok

Hiába tudod, hogy az ínycsiklandó kajafotók viszonylag ritkán vágnak össze a valósággal, amikor elsuhansz egy 10 méteres hamburgert ábrázoló hirdetőtábla mellett, nem feltétlenül fogsz az agyadra hallgatni – sokkal inkább a gyomrodra. Mielőtt egyáltalán felfognád, hogy mi történik, már félre is állsz, hogy rövid úton rátehesd a mancsod.

4. „Egészséges” saláták

Azzal nyugtatod magad, hogy úgyis csak egy salátát kérsz? Azért nem árt, ha megnézed, mi van benne! Lehet, hogy több zöldséggel kecsegtet egy mezei burgernél, de az öntet, a sajt és/vagy a rántott csirke egy csomó kalóriát tartalmazhat, ami könnyen átbillentheti a mérleg nyelvét.

A fiatalságot játékokkal próbálják behálózni
A fiatalságot játékokkal próbálják behálózniFotó: Shutterstock

5. Játékok a gyereknek

Azok az ízek, amiket gyermekként megkedvelsz, végigkísérhetik az életed, a gyorséttermek pedig jól tudják, hogy a gyerekmenühöz kínált figurákkal és színes-szagos játszóterekkel becsábított fiatalokból idővel fizetőképes vásárlók lesznek.

6. Ellenállhatatlan akciók

Egy baconnel és sajttal megpakolt emeletes hamburger már önmagában is tartalmaz annyi kalóriát, hogy semmi szükséged mellé az olajban tocsogó krumplira vagy a cukorral teli szénsavas üdítőre. Amikor azonban szembesülsz vele, hogy pár száz forinttal drágábban menüben is kapható, úgy vagy vele, hogy „miért ne”, egy ilyen ajánlatot vétek lenne kihagyni! Pedig nem az!

7. Hangzatos jelzők

Szaftos marhahúspogácsa, friss cheddar sajt, ropogós bacon, krémes majonéz és füstös BBQ-szósz. Ismerős? A gyorséttermek szándékosan játszanak a szavakkal, hogy fokozott várakozásokkal tekints  ételeikre.

8. Túlzó adagok

Erről fentebb már szó esett az üdítők vonatkozásában. Ha például azt olvasod, hogy a reggeli szenyóhoz most dupla adag tojás jár, úgy gondolod, hogy remek üzletet csinálsz, ezért kevésbé fáj kiadni ugyanazt az összeget, amit másra talán sajnálnál.

9. Az étlap elrendezése

Nehogy azt hidd, hogy az étlap elrendezése a véletlenül műve. Az, hogy mi hova kerül rajta, gondos tervezés eredménye. A gyorséttermek tisztában vannak vele, hogy először a jobb felső sarokba vándorol a tekinteted, és nem félnek kihasználni ezt.

10. Kiemelt ajánlatok

Szintén elterjedt módszer, hogy a gyorséttermek kiemelt ajánlatokkal bombáznak. Ezeket keresztbe-kasul kiplakátolják az üzlettérben, külön nyomatékosítva, hogy az adott különlegesség csak időszakos jelleggel kapható. A bökkenő csak az, hogy általában az áruk sem szokványos, vagyis minden másnál drágábbak.

Apropó, befolyásolás. Ha eddig nem tetted volna, ideje, hogy megismerkedj a szupermarketek trükkjeivel is!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.