10 macskahack a tetovált cicasuttogótól

Megérkezett Jackson Galaxy legújabb könyve, mi pedig kimazsoláztunk pár jó tanácsot. De mi köze van a mojitónak és John Travoltának a cicákhoz?

Ami a kutyásoknak Cesar Millan, az a macskásoknak Jackson Galaxy, és ha valaki nem olyan nagy állatbarát, akkor is biztosan belefutott már a tévében vagy az interneten a kopasz, szemüveges, gondosra fazonírozott szakállal és lenyűgöző inggyűjteménnyel rendelkező, gitártokját mindenhova magával cipelő viselkedés-szakértőbe.

A lényeg, ami a lényeg, nemrég jelent meg magyarul Galaxy legújabb könyve, a Macskamágia - Útmutató a cicaenergia működéséhez, aminek Mikel Maria Delgado a társszerzője. A szerkesztőség állatfelelőseként engem ért a megtiszteltetés, hogy átlapozhassam, és azzal a nem titkolt szándékkal vállalkoztam erre a feladatra, hogy  hátha tudok még új trükköket mutatnia 11 éves macskámnak (fotó a hajtás után!). 

Ki is Jackson Galaxy?

A világszerte ismert macskaguru (aki állítólag apai ágon magyar származású, nahát) Richard Kurschnerként látta meg a napvilágot New Yorkban 1966 áprilisában, és valószínűleg gyerekként nem gondolta volna, hogy főállású cicaszakértő lesz majd, hiszen színészetet tanult, és rockzenészként is kipróbálta magát. A fordulat akkor következett be, amikor állatmenhelyeken kezdett el dolgozni még valamikor a 1990-es években a coloradói Boulderben. 2002-ben praxist nyitott Dr. Jean Hofve állatorvossal, majd 2007-ben Los Angelesbe költözött, és egyedül próbált segíteni a kétségbeesett macskatulajdonosokon.

Viselkedési szakértőként számos televíziós műsorban feltűnt, majd 2011-ben elindult az Animal Planeten a Pokoli macskák (My cat from hell) című sorozat az ő főszereplésével. Jackson "Cat Daddy" Galaxy persze saját Youtube-csatornát is indított, van saját alapítványa, webshopja, és ahogyan az illik, több könyvet is írt, amikből kettő (Cicásítás és Macskák a házban) best seller lett a New York Times listáján. 

Egy mojitocica rendel!

Ahogyan a kutyáknak, a macskáknak is van személyiségük, és bármennyire is kiismerhetetlennek tűnnek, azért meg lehet próbálkozni azzal, hogy besoroljuk őket valahova, és így talán könnyebben megtaláljuk az utat ahhoz, hogy mindenki jól érezze magát a kapcsolatban. Jackson Galaxy, aki állítása szerint nem híve a beskatulyázásnak, a könyvében három típust sorol fel, van a mojitocica, a Napóleon-cica és a levegőcica. 

Álljunk meg? Mi az a mojitomacska? Nos, először nézd meg ezt a jelenetet a Szombat esti láz című filmből, ugyanis Galaxy is ennek segítségével magyarázta el a mojo lényegét, amikor egy dél-amerikai előadáson nem igazán értették, miről is beszél. (A mojo szót Galaxy egyébként Muddy Waters egyik számából vette kölcsön.) 

Ha magabiztosság a szó, ami az eszedbe jut, akkor jó helyen kapisgálsz, és ennek forrása a terület megkérdőjelezhetetlen birtoklása, és az olyan, az ősőktől származó, az ösztönökbe kódolt feladatok teljesítése mint a vadászat, becserkészés, gyilkolás, táplálkozás, tisztálkodás és pihenés. És akkor térjünk vissza az előbb említett típusokhoz:

  • a mojitocicánál minden rendben van a mojóval, jól érzi magát a bőrében, és ezt nem fél kimutatni, ha valaki belép otthonába (bocsánat, otthonhotokba), jó házigazdaként feltartott farokkal, kidüllesztett mellkassal, előre álló fülekkel közelít, és fogadja a köszöntésed, ahogyan kell, és büszkén körbemutatja a lakást, ő a társaság középpontja
  • a Napóleon-cica túlféltő, ha találkoztok, méreget, agresszív pózzal fogad, hajlamos lesből támadni, valamint jelölni,és hiába lenne szükségük több együttérzésre, szeretetre, viselkedésük miatt ebből nem kapnak szinte semmit
  • a levegőcica az áldozat, aki szellemként közlekedik a lakásban, és azért nem írtam otthont, mert ő nem annak érzi, ha teheti, elbújik valamilyen biztonságos helyre, és extrém esetben még akkor sem hagyja el azt, ha éhes vagy el akarja végezni a dolgát

Galaxy szerint könnyen úgy tűnhet, hogy a mojitocicák alfák vagy dominánsak, de csak arról van szó, hogy többet foglalkoznak a külvilággal, míg a többiek a belső szorongásaikkal vannak elfoglalva.

Hackeld meg a macskád!

Helyreállítani vagy megtartani a macskaenergiát nem egyszerű dolog, az alapja mindenképpen a szereteten, és nem a birtokláson alapuló kapcsolat, és hiba azt gondolni, hogy a macskákat csak úgy hagyni kell létezni, mert ők már csak olyan független lények, a rutinok, rituálék és a ritmus nagyon is fontos ahhoz, hogy áramoljon a mojo, hogy kedvencünk harmóniában legyen a környezetével. 

Galaxy és Mikel Maria Delgado minden területet érint a könyvben, amivel macskatartóként szembesülhetünk a megismerkedéstől kezdve odáig, hogyan kezeljük az együttélés során keletkező problémékat és kihívásokat (pl. új családtag), illetve mikor és hogyan kell elengedni legjobb barátunkat, ha itt az idő. És igen, 11 évnyi macskatartás után is lehet belőle tanulni (azért örülök, hogy kiderült, a dolgok többségét ösztönösen jól csináltuk), az utolsó pontnál pedig garantáltan előkerülnek a zsebkendők. A teljes képhez nyilván érdemes elolvasni a Macskamágiát, de ezért kiszemezgettünk pár tippet kedvcsinálónak, íme:

1. Hello! Kezdjük a köszöntéssel. Galaxy ahol csak tudja, mindig elmondja, hogy mi ennek a megfelelő menete. Az első lépés: egy lassú pillantás, amit jó esetben a macska is viszonoz. A második lépés: óvatosan nyújts neki oda valamilyen személyes tárgyat, mondjuk a szemüveged, amiről szagmintát vehet. A harmadik lépés: nyújtsd ki az egyik ujjad, és hagyd, hogy hozzádörgölőzzön, ha pedig ez megvolt, hagyd, hogy "megsimogasson".

2. Szabadság? Kell ez nekem? Örök vita az, hogy kinek jobb, a kijárós macskáknak (az énekesmadarak szerint biztos nem), vagy azzal jár jobban mindenki, ha a négy fal között élik le életüket. Érvek és ellenérvek mindkét oldalon vannak, Galaxy inkább arra hajlik, hogy egy cicának a lakásban a helye, de csak akkor, ha ki tudja élni az ösztöneit, például biztosítjuk neki a macskatévét (vagyis ablakokat, ahonnan mozizhat, ha ebből nincs elég, akkor egy akvárium is jól jöhet), és néha vállaljuk a zsákmány szerepét, vagyis rendszeresen játszunk velük. És nem, a kezed nem lehet játékszer.

3. Plusz egy alom! Annak, hogy a macskád nem a megfelelő helyre végzi a dolgát, több oka is lehet, az egyik az, hogy nincs megelégedve a lehetőségekkel. Hogyan lehet javítani a helyzeten? Mindig legyen eggyel több alomtálca mint macska, válassz megfelelő helyet neki, ami mondjuk nem túl forgalmas, és ahonnan könnyen el tud menekülni, ha sarokba szorítják, a szagminta miatt kerüld az illatosított almokat, és próbálj ki többet is, hagyd, hogy a cica válasszon, ne töltsd túl a tálcát és ne használj tálcabélelőt, de tartsd tisztán. Ja, és még valami az alomtácla ideális esetben legyen másfélszer nagyobb használójánál.

4. Szépségápolásról. A tisztálkodás a mojo egyik forrása. Ha egy macska nem mosakodik vagy túlzásba viszi, az nem sok jót jelent, ha pedig szegény próbálkozik, de a háta és a feneke kimarad, az annak a jele, hogy elhízott, és nem éri el azokat a részeket. A kefélés a hosszú szőrű fajtáknál kötelező, a többieknél pedig ajánlott, a fürdés azonban kerülendő, kivéve ha nagyon büdös és koszos a szőrük, az idős és elhízott cicáknál pedig elegendő, ha egy nedves törlőkendővel segítünk a tisztálkodásban. A szépségápolásba belefér a karomvágás is, de -  itthon szerencsére nem engedélyezett beavatkozás - a karomeltávolítás tilos, rengeteg szenvedéssel jár ez az állatnak.

5. Kiterjesztett valóság. Egy macskabarát otthonban a cica a padlótól a plafonig fel tudja fedezni a lakást, ehhez több sávra, fel- és lehajtókra, csomópontokra is szükség lesz. Ha kellően vonzó kilátóhelyeket sikerült kialakítani, akkor nem kell aggódni amiatt, hogy ráugrik majd a konyhapultra, hogy ki akar majd szökni az ajtón és így tovább. 

6. Kaparófa kisokos. Ehhez nyomozni kell egy kicsit, de sebaj, ennyit megér az, hogy ne kelljen évente cserélni az ülőgarnitúrát, nem? Szóval. Nem mindegy a helyszín, térképezd fel, hogy hol kapar szívesen, és oda helyezd el az alkalmatosságot. Nincs értelme eldugni, mert akkor nem fogja használni. Nem mindegy az anyag, szerencsére van miből választani, a juta, parafa, karton, fa és a szőnyeg is kedvenc. Nem mindegy a dőlésszög, van, amelyik macska a függőleges felületeket szereti, van, amelyik a ferdét és van, amelyik a vízszinteset. És lényeges a méret is, meg a stabilitás, hiszen nem akarjuk, hogy a kaparófa rádőljön szegény állatra.

7. Nyugodalmas jó éjszakát. Nos, a macskák nem éjszakai állatok, reggel és este vadásznak valójában, persze ennek ellenére sem biztos, hogy zavartalan lesz az alvás egy cica társaságában, Galaxy hallott olyan esetről is, hogy valaki inkább a kint parkoló autójában aludt, mert kedvence nem hagyta nyugton. Mit lehet tenni ez ellen? Este fáradsz ki, majd lefekvés előtt másfél órával etesd meg, és amire te ágyba bújsz, már ő is fellövi a pizsit, a lényeg, hogy az energiaszintetek mindig egyforma legyen. Ha pedig éjszaka mégis felébreszt, ne foglalkozz vele, kemény napok lesznek, amíg meg nem szokja, hogy rá sem hederítesz, de megéri türelmesnek lenni, Kizárni egyébként nem tanácsos őket, főleg, ha az szokták meg, hogy veletek alszanak.

8. Orvoshoz menni márpedig muszáj. Megkapta a kölyökkori oltásokat és ivartalanítva is lett? Remek, ám a lakásban tartott cicák többsége azután soha többet nem lát állatorvost, legalábbis, amíg nincs nagyobb baj, pedig Galaxy szerint egy éves vizsgálatra mindenképpen szükség van, hogy időben tudjunk cselekedni. Ezek az intőjelek, amikre két szűrés között figyelni kell: nyávogás az alomtálcában, alomhasználat utáni rohangálás, bűzös széklet, véres, sötét vizelet és a tisztálkodás hiánya.

9. Hogyan válasszak másik macskát? Nem könnyű új családtagot bemutatni kedvencünknek, és elég komoly procedúra lehet az ismerkedés, de jöjjön pár szempont, ami segíthet az első lépésnél: 10 évesnél idősebb macska mellé ne válassz fiatalt, ha mégsem tudsz ellenállni az apróságoknak, akkor válassz kettőt, ők lefoglalják egymást az idő nagy részében, a nem és a kor is lehet szempont, de nincs igazi recept. És mi a helyzet a FIV-es cicákkal? Ha nem agresszívek, akkor nyugodtan befogadhatjuk őket akkor is, ha a többi macskánk nem fertőzött. A lényeg, ne magadnak válassz őj macskát, hanem a kedvencednek egy megfelelő társat.

10. Babaváró A könyvben részletesen leírják azt is, mit kell tenni akkor, ha baba érkezik a családba, vagy egy kisgyermeknek választunk új barátot. Most az első szituációra koncentrálunk. Fontos, hogy a macskát ne tiltsuk ki a gyerekszobából, legyen neki ott is egy alaptábor, helyezzünk el a helyiségben szagmintákat, tápot, fekhelyet, alakítsunk ki cicaszupersztrádát, így nem a bölcső vagy kiságy lesz a legvonzóbb hely, majd - mielőtt az új jövevény megérkezne - szoktassuk hozzá az új szagokhoz (kérjünk kölcsön valamilyen babaholmit egy másik anyukától), hangokhoz (az interneten biztos találsz megfelelő videókat), ritmushoz és rituálékhoz, de ne erőltessünk semmit, hagyjuk, hogy a maga tempójában ismerkedjen az új helyzettel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek