10 növény, amit még te sem tudsz megölni

Olvasási idő kb. 6 perc

Unod, hogy növényeid földi pályafutása csak hetekben, netán napokban mérhető? Hiába erőlködsz, csakis a legellenállóbb kaktuszok képesek megmaradni nálad? Mutatunk néhány strapabíró alternatívát, hogy többé ne kelljen végignézned a cserepeidben zajló minduntalan haláltusát.

Nem minden növénynek elegendő, hogy kirakod az ablakba, vagy elülteted a gödörben, amit a kutyád hozott létre a kertben, majd meglocsolod, amikor éppen eszedbe jut. Vannak fajták, melyek speciális körülményeket igényelnek, ezért megfelelő hőmérséklet, páratartalom és fényviszonyok hiányában (az időnkénti tápoldatozásról, átültetésről és adott esetben a kártevők likvidálásáról nem is beszélve) viszonylag rövid életciklusra számíthatnak. A helyzet akkor sem reménytelen, ha nincs időd/energiád a gondozásukkal pepecselni. A Homelife ajánlásait követve minimális törődést követelő növényekkel bástyázhatod körül magad, így beszerzésükkel elkerülheted, hogy otthonod kopár pusztasággá váljon.

1. Anyósnyelv

Ne tévesszen meg a név, az anyósodhoz legfeljebb annyi köze van, hogy szinte lehetetlen elpusztítani. Abban viszont kevésbé hasonlít rá, hogy kevés fénnyel és szórványos öntözéssel is életben tarthatod. Ez az örökzöld évelő Nyugat-Afrikából származik, és tényleg anyósnyelvnek, vagy más néven szobai tigrislevélnek hívják. Notórius növény-sorozatgyilkosként megnyugvással szolgálhat, hogy télen csupán kéthavi (!) rendszerességgel szükséges a locsolásával vesződni. Egyetlen hátránya, hogy szaponint tartalmaz, ami enyhén mérgező, ezért fenyegetést jelenthet gyermekeidre, kedvenceidre nézve.

shutterstock 679786570

2. Lantlevelű fikusz

A nagyméretű fikuszok családjának legkönnyebben nevelhető tagja csak szűrt fényt igényel, és öntözni sem kell túl gyakran – megvárhatod, amíg kiszárad a földje, anélkül hogy utolérné a végzete. Impozáns, lant formájú leveleivel az afrikai növény lakásod egyik ékessége lehet, de készülj fel rá, hogy tágas térben hajlamos terebélyes méreteket ölteni, és levélnedve ennek is mérgező.

shutterstock 697995415

3. Aloe vera

Az orvosi aloé kivonatait széles körben használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatban. Nem véletlenül: nyugtató, fiatalító, sejtregeneráló és immunerősítő hatást tulajdonítanak neki. Ez a növény egy cserépben is eléldegél, és nincs vele sok macera. Szereti a napsütést és a meleget, ezért nyugodtan kiteheted az ablakba. Nyáron elég hetente, kéthetente, télen pedig majdnem havonta locsolni.

shutterstock 321021023

4. Vitorlavirág

A trópusi eredetű vitorlavirág, vagyis a békeliliom pompás látványt nyújt, ám teljesen igénytelen. Beéri kevés fénnyel, ezért akár a fürdőszobába is száműzheted. Ott nem feltétlenül tud észbontó virágokat hozni, ám mivel magas páratartalomban érzi jól magát, így legalább megúszhatod állandó permetezését.

shutterstock 583508770

5. Záporvirág

A Dél-Afrikából származó záporvirág az évelő növények táborát erősíti, hazánkban egynyáriként nevelik, a telet ugyanis nem bírja. Főleg akkor bizonyulhat jó választásnak, ha sziklakertbe, virágágyásba, balkonládába szánod, tehát olyan helyekre, ahol erős napfény éri. Már alapvetően is ellenálló fajtának minősül, ráadásul remekül tűri a száraz körülményeket, ami számodra azért örvendetes hír, mert kevés öntözésre és tápanyagra van szüksége.

shutterstock 430426261

6. Kánna

A trópusi hangulatot árasztó kánnát kerti növényként tartják, de egy nagyobb cserép vagy dézsa birtokában is megpróbálkozhatsz nevelésével. Csak ne feledkezz meg a teleltetéséről! A kánna a meleg, napos körülményeket favorizálja, és csekély gondozás mellett sem romlanak életkilátásai. A bő locsolgatás csupán fejlődési szakaszában indokolt, a továbbiakban rábízhatod az esőre.

shutterstock 709520833

7. Afrikai szerelemvirág

A hazánkban is egyre népszerűbb dél-afrikai származású balkonnövény életben tartásához sem muszáj Bálint gazdának lenned, mindössze teleltetésre és megfelelő vízellátására kell figyelned: ha bőségesen öntözöd és napos helyre ülteted, már ezzel garantálhatod túlélését.

shutterstock 583082272

8. Kínai selyemvirágfa

Az Ázsiában őshonos díszcsere gyönyörű, liláspiros színekben pompázó virágaival kelt feltűnést. Fagytűrésre nemesítették, ezért mínusz 15 Celsius-fokig tolerálja a hideget, habár az igazán kemény teleken tanácsos betakarni a tövét. A nyári hónapokban keress neki egy napos, meleg helyet. Az ültetés után néhány hétig naponta ajánlatos meglocsolni, de két-három hét múlva már gond nélkül ritkíthatsz a gyakoriságon.

shutterstock 571646569

9. Kerti sarkantyúka

A gyógynövényként is ismert kerti sarkantyúka igazi főnyereménynek számít. A napfürdőt kedvelő egynyári virág alig igényel gondozást, minden évben előbukkan, és hamar elszaporodik. Cserépben vagy ládában nevelve könnyedén felfuttathatod a falra. Csupán egy dologra érdemes ügyelned: hogy sűrűn öntözd.

shutterstock 613696802

10. Csillagjázmin

A Délkelet-Ázsiából származó örökzöld kúszónövény úgy fejlődik, ahogy a hajtásaid igazítod: kúszhat a földön, vagy csünghet is valahonnan. Előnye, hogy jól viseli a szárazságot, a fagyot és a meleget, illetve hogy napos és árnyékos helyeken egyaránt elvan. A növekedési időszakban folyamatosan nyirkos legyen a földje, télen azonban csak akkor kell locsolókannát ragadnod, ha az jól láthatóan kiszáradt.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek