Temetői mécseseket teszteltünk, lakástűz lett belőle

Az egész úgy indult, hogy egyre több helyen láttam kiírva a temetői mécsesek ismertetőjén az információt, hogy melyik hány órán keresztül ég. Gondoltuk, ezt úgysem tesztelte le senki, itt az ideje. Aztán nagyon hamar lakástűz lett a vége, pedig mindent az előírásnak megfelelően csináltam – csak éppen arra nem gondoltam, hogy a temetői mécsesben nem a gyertya a leggyúlékonyabb elem. 

Először nem értettem miért terjednek ilyen futótűzszerűen azok a kiírások, hogy melyik mécses meddig ég, hiszen senki nem áll 12 órát vagy még többet a sír mellett. Aztán rájöttem, hogy ez olyan információ, ami azoknak hasznos, akik aszerint választanak: legyen minél olcsóbb és égjen minél tovább. Illetve azoknak, akik  vidékiek, mint én, ott ugyanis még az is fontos, hogy ki mikor ment ki a temetőbe és mennyi mécses ég a síron még este is. Éppen ezért megnéztük, hogy mennyire lehet hinni az ígéreteknek ha a temetői mécses üzemidejéről van szó. 

Az előkészületek

Nem állítom, hogy profi vagyok, de volt tűzoltó a szűkebb családban és a temetőben sem gyújtottam még magamra egyszer sem a télikabátot. Mivel az időjárás nem igazán engedte, hogy órákig a mécsesek mellett üljünk a szabadban, lakásban teszteltük, mint ahogyan sokan teszik ugyanezt olyanok, akik nem tudnak eljutni a temetőbe, de meggyújtanak egy mécsest otthon a szeretteik emlékére. Mivel biztosra akartunk menni, a könnyen olvadó műanyag mécseseket már első körben elvetettük, maradtak az üveg falúak, abból is az akciósak, hiszen a legtöbben ezeket választják. 

A mécsesek

Olyan darabokat választottunk, amelyek maximum 12 órás égést ígérnek, merthogy tüzet nem hagyunk őrizetlenül. Mindegyik mécses fedeles  volt és mindegyiket barkácsáruházban vettük, azzal a felkiáltással, hogy ahol villanykapcsolót és motorosfűrészt, meg több évtizedre tervezett betörésbiztos bejárati ajtókat árulnak, ott nyilván adnak a minőségre. Nos, a mécsesekére nem. 

A fő probléma nem az égési idő

Nem is azzal van a gond, hogy a 12 órásra ígért mécses 3 óra alatt elalszik. Idegesítő, de ezt még túl lehet élni. A gond az, amikor azt gondolja az ember, hogy egy fedeles mécses fedele az úgy lett tervezve, hogy nem eshet senkinek bántódása. Merthogy olyannyira nem úgy lett tervezve, hogy kis híján az egész lakás leégett és ugyanez simán előfordulhat a temetőben is bárkivel. Előre szólunk ne lepődjön meg, ha Halottak napja után elmegy rendbe tenni a sírt, de csak koszorúmaradványokat és hamut talál. 

A tűz

A temetői mécses, abból is a legdizájnosabb, gyémánt alakú verzió alattomosan és gyorsan gyullad meg. Mármint nem a gyertya, mert azzal nincs semmi gond. Hanem a fedél. Az viszont nagyjából három percet bír ki, aztán nem olvadozik, hanem furcsa hangokat ad, majd  ezzel egy időben fellángol és kilő lángcsóvástól. Arra nem nehéz rájönni, hogy ez tűzvédelmi szempontból gyakorlatilag kivédhetetlen és hihetetlenül veszélyes. A fedél nem csak simán elolvadt, a parkettába égett, ha kicsit más irányba lő ki - például a szőnyegre- akkor egészen biztos, hogy a tűzoltókat kellett volna hívni, ugyanis így is fellángolt egy papírdoboz, de szerencsére sikerült időben eloltani. 

A teszt

De térjünk vissza a lényegre, vagyis, hogy melyik mécses meddig bírja. A kudarc után ugyan teljesen elképzelhetetlenné vált, hogy a 12 óránál hosszabb ideig működő mécseseket teszteljük, hiszen nemhogy aludni, de még WC-re sem mertem elmozdulni mellőlük a tűzeset után. A galériában azért megmutatjuk mire jutottunk a maradékkal. Az egyik 12 órás három órán keresztül sem bírta, a nyolc órás hat órán keresztül égett, cserébe viszont találtunk egy olyat, ami 12 óra helyett 14 órán keresztül működött.

A tanulság annyi, hogy semmi értelme nincs aszerint válogatni, hogy mit írnak rá, mert sokszor a bolti tájékoztató és a terméken található cetli sincs összhangban. Az meg végképp nincs, hogy valójában meddig ég a mécses, hiszen talán még az egyórás hibahatárt is megbocsátanánk, bár az sem kevés. A fő tanulság talán mégis az, hogy csak akkor tegye rá a fedeles mécsesre a fedelet, ha úgy érzi, meg meri kockáztatni, hogy leég a szerettei síremléke. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra