Ésszel vegyen porszívót!

Szeptember elejétől elvileg könnyebb dolga lesz annak, aki porszívót szeretne venni, hiszen hiába szüntetik be egy EU-rendelet keretében az egymással versengő, minél nagyobb teljesítményű készülékek gyártását, az új címkére viszont számos olyan információ kerül a jövőben, ami sokkal lényegesebb a takarításnál, mint hogy mekkora a gép teljesítménye. Még egy porszívógyárba is elmentünk, hogy testközelből nézzük meg, hogyan készül, és hogy minél pontosabban el tudjuk mondani, mire figyeljen, ha új készüléket vesz.

Változások

Az új EU-s szabályok szerint a porszívók is hasonló energiacímkét kapnak, mint mondjuk a hűtők, csak itt értelemszerűen más információk is szerepelnek majd, ezzel is segítve a döntést. Ráadásul a nagy teljesítményű (és emiatt nagyobb fogyasztású) gépek forgalmazása is megszűnik, a terv az, hogy ezzel az Európai Unión belül 2020-ra többel fog csökkenni az energiafelhasználás, mint Szlovénia teljes éves elektromos energiafelhasználása (az új szabályozás csak a száraz porszívókra vonatkozik, így a takarítógépeket, az akkumulátoros, a robot és a nedves-száraz készülékeket nem érinti a változás).  

A  száraz porszívók esetében a teljesítményplafon 1600 W lesz, de ettől ne ijedjen meg senki, ugyanis a teljesítmény és a szívóerő nem járnak kéz a kézben. Nagyjából úgy képzelje ezt el, hogy a hűtőből sem az hűt jobban, ami zabálja az áramot, és mosógépben sem az a jó, ami több köbméter vizet fogyaszt. A porszívóknál pedig a szívóhatás a valódi tényező, az pedig energiatakarékosan is lehet kiváló.

Az új címke

A porszívók csomagolásán elhelyezett címkéről elég sok minden fog kiderülni tényszerűen. Ott nem lesz mellébeszélés mindenfajta humbugokról, meg speciális kefékről és olyan porszívócsövekről, amik közben aromaterápiás tenyérápolást végeznek, ezzel szemben tények szerepelnek rajta. Egyrészt az éves energiafogyasztás kap majd rajta helyet; kWh-ban lesz feltüntetve, és az értékek majd egy 87 négyzetméter területű padló 50 alkalommal történő felporszívózására lesznek kalibrálva a nemzetközi szabvány szerint. Talál majd rajta rajta három betűt, amiből kettő a porfelszedési hatékonyságot mutatja meg kemény padlón illetve puha padlón (tipikusan parkettán és szőnyegen), egy pedig a porkibocsátást. Itt A-G-ig lehet jelölve, ahol az A mindig a leghatékonyabb kategória, a G pedig az, amikor gyakorlatilag alig szív valamit a készülék, vagy mindent visszaenged hátul a levegőbe. Lesz egy nagyobb betű is ez az energiahatékonyságot jelöli és ugyanolyan színes sávok felett fogja megtalálni, mint például a hűtők esetében. Ez az érték a porfelszedő képességhez viszonyított energiafogyasztást jelöli, itt is az A a legjobb, vagyis az a legjobb készülék, ami sok port szed össze és közben keveset fogyaszt. Talál majd rajta egy zajszintet jelölő számot is decibelben megadva, hogy tudja mennyire zúg a készülék.

Hogyan készül?

Egészen Jászberényig mentünk, hogy testközelben lássunk egy porszívógyárat. A látogatásnak persze más apropója is volt, nevezetesen hogy az Electrolux designporszívója 10 éves lett, és a tízmilliomodik darab is most jött le a gyártósorról. Ez az a porszívó, ami annyira trendi, hogy színben passzoló OPI körömlakkok is vannak hozzá  sőt a 2008-as Sao Paolo-i Divathétre kollekciót is inspirált, de számos Red Dot és Plus X design díjat is nyert. Egyébként nemcsak ezt, hanem további 16 típust gyártanak Magyarországon, és a fél világot innen szolgálják ki porszívókkal úgy, hogy az itt gyártott típusokban maximum a kábelfelcsévélő, néhány csavar és esetleg a kerék azonos néhány változatnál.

Vass Attila gyárigazgató vitt minket körbe a munkaterületen, és magyarázta el az egész gyártást, mely során kiderült, hogy a porszívóknak is van szezonja, mégpedig a karácsony (ahogy azt mi is megmondtuk tavaly), ami előtt egy nap akár 10-12 ezer porszívót is készítenek naponta a gyárban úgy, hogy tényleg az utolsó kis rugóig itt kerül bele minden. Sőt azt is megtudtuk, hogy ha netalán elromlott a készüléke és visszaviszi garanciális javításra, akkor a problémamegoldás nem áll meg ott, hogy kicserélik a rossz alkatrészt (maximum csak önnek mint a fogyasztónak), a háttérben ugyanis további hibaelemzések zajlanak. A porszívóknak egyedi gyári számuk van, és a komolyabb alkatrészek (például motor, vezérlés stb.) esetében egy vonalkódot rendelnek ezekhez az alkatrészekhez, így egészen a beszállítóig visszavezethető, hogy az adott gyári számmal, adott vonalkóddal meghibásodott alkatrész mikor érkezett a gyárba, honnan jött, és hogy mikor szerelték be a porszívóba, így sokkal egyszerűbb minimalizálni a további hibalehetőségeket. A két műszakos (szezonban non-stop) munkarendben a kisebb forrasztásoktól a végső ellenőrzésen át minden munkafolyamat végbemegy. Minden egyes porszívót bekapcsolnak és géppel ellenőrzik az értékeket, és persze a külsőt is átnézik, hogy a gyárból hibás, karcos darab ne mehessen ki.

Milyet vegyünk?

Ha már porszívógyárban jártunk, akkor azt is kiderítettük, mire figyeljen, ha mégis inkább most venne készüléket, mik a sarkalatos pontok, és egyáltalán: mit mondanak azok, akik reggeltől estig porszívókat szerelnek. Ahogy feljebb már írtuk, az új kártyákat érdemes lesz áttanulmányozni, hiszen csak úgy lehet feltüntetni az adatokat rajtuk, ha valóban megfelelnek a nemzetközi minősítésnek. Alapjáraton tehát azt tudjuk tanácsolni, keresse azt, amin a legtöbb A minősítés van (összesen 4-et kell látnia), és aminek alacsony a decibelszintje. Innen már csak finomítani lehet a keresést olyanokkal, hogy:

  • Legyen benne HEPA-szűrő. Ez a nagyon finom szemcséjű kiáramló port szűri, ami a porszívó hátán távozik és visszakerül a légtérbe. Minél nagyobb ez a szám, annál jobb a készülék és annál kevesebb por kerül vissza. Az allergiásoknak egyébként ez nagy segítség lehet.
  • A zajszintnél két dologra figyeljen. Az egyik az, hogy a decibel esetében egy-két decibelnyi változás is észrevehető, ezért tényleg érdemes azt venni, ami alacsonyabb számot mutat. A másik, hogy kalkulálja bele, hogy összeszerelt állapotban a porszívó mindig hangosabb, mintha a csövek bedugása nélkül a boltban bekapcsolja.
  • Mielőtt megveszi a készüléket, nézze meg, hogy tartalék porzsákot adnak-e hozzá, milyen szűrők és plusz kefék vannak a csomagban, és hogy mennyibe fog kerülni utána az új zsák és az új szűrő. Ezt a költséget csökkentheti ha porzsák nélküli, vagy mosható szűrős terméket választ. A porzsákos megoldás egyébként a szakértők szerint jobb a társasházi lakásokba. Az ok nagyon egyszerű: ha lakásban üríti a porzsák nélküli készüléket és simán a kukába önti a tartót, akkor közben óhatatlanul egy csomó por visszakerül a levegőbe. Kivéve persze ha lebandukol szépen a ház elé a porszívóval együtt és a járdán végzi el ezt a műveletet a szomszédok és járókelők legnagyobb örömére, majd visszacipeli a készüléket a lakásába. A porzsákot ezzel szemben sokkal higiénikusabban lehet cserélni.
  • Nézze meg a teleszkópos cső minőségét. Ha gagyi műanyag, vagy már a boltban is nehezen illeszthető, esetleg lötyög vagy nyikorog, akkor az a porszívó nem jó választás. Műanyag csövek esetében figyelni kell arra is, hogy könnyebben reped vagy törik, mint alumínium vagy fém társaik.
  • Jó ha adnak hozzá külön padlóra és szőnyegre való kefét, és azt is nézze meg, hogy a szívófej mennyire elfordítható és egyáltalán milyen vastag. Sokkal egyszerűbb a dolga olyannal, ami befér az ágy vagy a bútorok alá és nem kell az egész bútort elhúzni, ha porszívózni akar.
  • Nézze meg, milyen hosszú a zsinór és gondoljon bele, mennyire fogja utálni, ha akár egy szobán belül is konnektort kell váltania, azon logikázva, hogy mit húzzon ki éppen a konnektorból.
  • Ha már leellenőrizte a zsinór hosszát, akkor azt is próbálja ki, hogy a kábelfelcsévélő mennyire szépen, egyenletesen működik. Ha az utolsó 1-2 méter akadozik, nehezen megy, akkor szintén nem jó választás a készülék, mert ez biztos, hogy idővel csak rosszabb lesz.
  • Végül vegye szemügyre a kerekeket, amiken ide-oda fogja húzgálni a padlón. Keressen olyan porszívót, aminek a kerekeit gumival vonták be, mert az biztos, hogy nem fogja karcolni a padlót. A kerekeknél is nézze meg hogy forog, mennyire lehet vele egyszerűen manőverezni és mennyire könnyű húzni. 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra