Kérjen porszívót karácsonyra!

A karácsonyi ajándéklistát sok háziasszony arra használja, hogy olyan háztartási berendezést kérjen, amivel egyszerűbbé teszi a mindennapjait és hamarabb letudja a házimunkát. Az egyik ilyen lehet a porszívó, amit a családtagok mellett gyakran a szomszédok is a pokolba kívánnak a zaj miatt, így hát körbenéztünk, vannak-e kímélő változatok. Ki is próbáltunk néhányat.

Porszívót választani elég összetett feladat, és nemcsak azért, mert fontos a szívóerősség (ami amúgy a teljesítménytől is függ), hanem mert ezen kívül van még egy rakat tényező, amire oda kell figyelni, ha meg akarjuk találni az ideális eszközt. Rögtön ott vannak például a szűrők (ezektől függ, hogy a szőnyeg aljáról is ki tudja-e szedni a koszt), és az sem mindegy, hogy porzsákosat vagy porzsák nélkülit veszünk-e.

LG Kompressor Elite porszívó

LG kompressor

Ez a gőzfejes porszívó eléggé megosztotta a szerkesztőséget: többen is próbáltuk, de egyikünk csúfos kudarcot vallott. Nagysága abban rejlik, hogy egyszerre porszívózhat és moshat fel vele, de az eleinte nem volt teljesen egyértelmű, mi van abban az esetben, ha csak az egyik funkciót szeretnénk használni. Az igazi kezdeti nehézségek csak ezután következtek. „Biztos, én vagyok a túl szőke, de ahelyett, hogy elindult volna, rögtön iszonyatosan pittyegni kezdett, pedig pont azt akartam tesztelni, felébred-e a család a szuper porszívó hangjára. Így várni kellett újra a teszttel, konyha közepén a porszívóval. Aztán a férfitagok is összedugták a fejüket, de ők sem tudták, hogy miért nem működik a porszívó, azaz miért pittyeg” – osztotta meg tapasztalait terméktesztelő kolléganőnk.

Később azért sikerrel jártunk, de ha ilyen porszívót vesz, kezdje a használati útmutatóval. A porszívónak egyébként 2050 W a teljesítménye, a szívóereje pedig 300 W, ami a gőztisztítóval együtt remekül tisztít, ezért allergiásoknak is kiváló választás – persze, ha be tudják kapcsolni.

A nevében jelzett kompresszor egyébként a portömítésre vonatkozik: összetömbösíti a magába szívott port és koszt, ami aztán a tartály ürítésekor egyben kiesik, mint egy porkocka. Ugyehogy már nem is olyan szörnyű a porszívózás? Árban viszont sajna elég húzós, hiszen 77 000 forint körül juthat hozzá ehhez a típushoz, de ne feledje, ezért egy gőztisztítót is kap! És még pittyeg is. 

LG Cyking porszívó

LG Cyking (2)

Szintén porzsák nélküli változat. A leírás szerint "ciklon légáramlási rendszer" működik benne, ami egyenletesebb szívóerőt eredményez, valamint megszűri a legapróbb porszemcséket is, így azok nem szennyezik a porszívó többi részét sem, HEPA szűrője pedig azt is megakadályozza, hogy ezek a nagyon finom porszemcsék a porszívóból kijutva visszakerüljenek a levegőbe. A tartálya baromi egyszerűen üríthető, nagyon könnyű kiszedni a készülékből, ugyanakor két részét is ki kell pucolni, mert a por és a kosz, ami a ciklonhatás eredményeképp kicsapódik, egy külön részben marad. A szétválasztást okkal találták ki: azt a célt szolgálja, hogy sehol és sehogy ne kerüljön vissza a levegőbe a por és a kosz. A tartály kiürítésekor azért érdemes kimenni a szabadba, de legalább a lakás elé.

A tartály takarítása egyébként elsőre nyűglődősnek tűnhet, de tesztelőnk szerint még mindig leányálom a hagyományos, 5-6 éves porzsákjához képest. "A saját  porszívóm porzsákjának kitarkarításánál nem nagyon tudok undorítóbb dolgot mondani. Meggyőződésem, hogy az összegyűlt kosz és por legalább negyede kerül a tüdőmbe, a többi csak szépen rám rakódik. A papír porzsák sem jobb, mert vagy kidobom, amikor még a fele üres, vagy egyáltalán nem szív a porszívó. Utálom. Ezt viszont, miután kiürítettem, csak át kell öblíteni, és olyan tiszta lesz, mint új korában." Ez a típus egyébként hangosabb az előző darabnál, 82 decibelen működik, de legalább nem csipog, viszont könnyebb is. Árban igazán kedvező, nagyjából 25 000 forint körül juthat hozzá.

Samsung VC21F50HUDU

Samsung 3

Így, ezzel a kódsorral ne kérje a boltban, mert nem biztos, hogy értik, elég, ha annyit mond, hogy az új, állatszőrgyilkos Samsung porszívót keresi. Ha cica-, kutya, vagy egyéb kisállat-tulajdonos, ez a porszívó a legjobb barátja: csak annyit mondunk, hogy a sima porszívófej és a mini turbókefe mellé speciális állatszőr kefe is jár hozzá. Aki egy szőrös állattal él, az tudja, mekkora kínszenvedés ragacsos hengerrel szőrteleníteni a pulóvereket, nadrágokat – és akkor az otthoni berendezésekről, fotelről vagy kanapéról nem is beszéltünk.

Kolléganőnk Oszkár, a nyúl segítségével tesztelte a funkciót, mindketten kiborultak. Oszkár a porszívó hangjától érezte magát kellemetlenül, kolléganőnk meg attól, hogy honnan szedett össze a porszívó még egy nyúlnyi szőrt, és rengeteg koszt egy addig tisztának hitt szőnyegből. Mindenkit megnyugtatunk, Oszkár nem szenvedett maradandó halláskárosodást és azóta is boldogan éli mindennapjait, viszont mi még mindig nem tudjuk, honnan a sok nyúlszőr.

Nos, itt is ciklonerő működik a porszívóban, ráadásul a 450 W szívóerő is megteszi a hatását – legyen szó állatszőrről vagy sima koszról, ezzel a típussal azt is ki tudja szedni a szőnyegből vagy a kárpitból, amit szabad szemmel nem is lát. A készülék mosható HEPA szűrővel rendelkezik, amit az allergiások áldani fognak, mert megkönnyíti az életüket. Porzsákja ennek sincs, viszont a tisztítása végtelenül egyszerű, cserébe viszont hangos. A rossz hír, hogy az ára felső-középkategóriás: legolcsóbban 59 990 forintért tudja megvásárolni.

Mi az a HEPA szűrő?

És miért örülnének annyira ennek az allergiások? A HEPA a High Efficiency Particulate Air rövidítése, magyarra fordítva mindez nagy hatékonyságú részecskeszűrőt jelent. Ez eddig nagyjából olyan, mintha a Star Trek egyik részét próbálná megérteni, de segítünk. Mindez arra jó, és azért örülnek ennyire ennek az allergiások és az asztmások, mert ez felfogja a finom porrészecskéket, amik a legtöbb allergiás tünetet váltják ki. A HEPA szűrőknek van száma. Minél nagyobb ez a szám, annál több részecskét szűr ki, tehát annál nagyobb biztonságban érezheti magát. Viszont a szűrő nem minden, fontos, hogy maga a porszívó is jól zárjon, hogy ne kerüljenek vissza a levegőbe ezek a kis apró porszemcsék.                 

Electrolux Ultra Silencer

Az Electrolux porszívóit azoknak ajánljuk, akik nemcsak a koszt, de a hangzavart is nagyon utálják. Az Ultra Silencer tervezésénél még arra is odafigyeltek, hogy a hangja ne idegesítő, hanem nyugtató legyen, ehhez pedig – na, most figyeljenek! – hangdizájnereket hívtak segítségül. Ha még így sem lenne elég vonzó, akkor megjegyezzük, hogy környezetbarát, újrahasznosított anyagokból készült. Működés közben 61 decibel a zajszintje, energiatakarékos, és a tesztelt készülékek közül ennek volt a leghosszabb a kábele a maga 12 méterével. Kipróbáltuk, beleszerettünk, főleg, miután láttuk, hogy Nenszike, a yorkshire terrier is jobban bírta a strapát, mint Oszkár, a nyúl.

Electrolux 2

"Bevallom, kétkedve bontogattam a leírása szerint extra csendes porszívó csomagolását, ugyanis azt feltételeztem, hogy ez az egész csak egy újabb marketingfogás. Aztán összeraktam az egyébként jól kinéző porszívó darabjait (amiket kis túlzással egy csecsemő is össze tudna illeszteni), majd üzembe helyeztem, és akkor jött a csoda. Ez tényleg nem hangos, sőt. Soha nem használtam még ennyire jó porszívót, mint ez, és nem azért mondom ezt, mert esetleg jobban szív, vagy sok kis kütyü van hozzá (pl.: szőnyeg- és kárpittisztítófej, stb.), hanem mert tényleg annyira halk, hogy még Nenszike sem riadt meg a hangjától, csak magától a porszívótól. Nem a legolcsóbb készülék, viszont mint minden háztartási eszköz, ez is olyan kisgép, amit évekig használ az ember és megéri befektetni rá, ha talál egy igazán jót. Egyébként én rohadtul utálok takarítani, de gyorsabban ráveszem magam a porszívó használatára, ha nem zúg, mint az állat" – írta tesztelőnk. Ezt a típust szintén 59 990 forinttól szerezheti be a boltokban. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra