Kétévente be kell dobni a törülközőt

A háztartási dolgok többségét az ember akkor cseréli le, ha már nem működik, és nem is lehet megszerelni, vagy lejárt a szavatossági ideje. Viszont mi van azokkal a dolgokkal, amik lejárati ideje nem ennyire egyértelmű? Azokat vajon milyen gyakran kell lecserélni? Összeszedtük, meddig húzhatja az új dolgok vásárlását.

Matrac

A kényelmes és pihentető alvás nagyon fontos, ehhez egyik alapvető kellék, hogy legyen egy jó matracunk. Azt sokan tudják, hogy az ágyukon a matracot legalább félévente, bár a lelkesebbek arra esküsznek, hogy havonta meg kell fordítani, hogy mindkét oldalát megfelelően érje a terhelés.  Kösse össze például az óraállítással, mikor úgy is végig kell járni a lakás összes óráját, hogy egy órával előre vagy vissza állítsa, ilyenkor fordítsa meg a matracokat is, mintegy az új időszámítás részeként. Ezzel lehet növelni az élettartamukat, de ez sem segít örökre. Általában 7-10 év után kezdenek teljesen elhasználódni, vagyis már nem támasztják ugyanúgy a gerincet, besüppednek, az alvás rajtuk nem lesz annyira pihentető, sőt akár a háta, dereka is megfájdulhat tőlük.

shutterstock 65787958

Párna

Egy kellemes alvás másik alapja a kényelmes és jó párna. És persze csend is kell hozzá, de arról itt már írtunk. A párnák átlagos használati ideje 2 év. Ez az, amit valószínűleg csak nagyon kevesen tartanak be, és lássuk be, nagymamáink tollpárnáit valóban nagy vétek lenne kidobni. A rossz hír az, hogy ennyi idő éppen elég arra, hogy az atkák nemcsak hogy megtelepedjenek, de lakótelepet építsenek ki a párnákban, ami egészségügyi szempontból egyáltalán nem jó. A jó hír viszont az, hogy egyre több helyen vállalják, hogy a párnákból, dunyhákból a tollat megtisztítják, és új huzatba töltik. A másik megoldás, hogy nem tollpárnát használunk, hanem mosható töltetűt, az atkák ugyanis nem szeretik a főzőmosást.

Törülköző

Ez attól is függ, hogy milyen gyakran használja ugyanazt a darabot. Az átlagos használati idejük ezeknek is két év, utána már nem lesz olyan puha, néhány helyen szakadozni kezdhet, és ami a legfontosabb, hogy nem szívják jól a nedvességet. Ha önnek sok van, és gyakran cserélgeti őket, akkor persze tovább is bírják, de ha már inkább csak szétkeni a vizet önön, mintsem szárazra törölné, akkor szabaduljon meg régi törülközőjétől.

shutterstock 99213881

Fogkefe

Fogkefét napi szinten használ mindenki, többször is, ezért nem meglepő, hogy viszonylag gyakran, három havonta érdemes újat venni, mert a baktériumok hamar  megtelepednek rajta. Ha ön az a típus, aki annyira vadul sikálja a fogait, hogy a sörték már pár nap után össze-vissza állnak, akkor gyakrabban tegye ezt meg. Előtte pedig olvassa el, hogy a gyakori fogmosás mennyire veszélyes.

Mosogatószivacs

Ez semmiképp sem egy életre szóló háztartási eszköz. Ha minden nap ezt használja a legolajosabb serpenyők tisztítására is, akkor is két hetente cserélje le. Persze lehet bajlódni gőzöléssel, mikrózással, és mindenfajta fertőtlenítő megoldással, de ez nem olyan nagy tétel egy háztartásban, hogy két hetente ne lehetne egy újat használni. Figyeljen mindig arra, hogy megfelelően szárítsa ki, és ha elszíneződik, vagy szaga lesz, akkor hamarabb szabaduljon meg tőle.

Sminkecset

Azt remélhetőleg mindenki tudja már, hogy a sminkecsetek folyamatos tisztítást igényelnek: legjobb, ha minden használat után kitisztítja, nem csak, akkor mikor rá van kényszerítve, mert új színt szeretne használni. Bár sajnos a profi sminkecsetek egyáltalán nem olcsók, mégis azt javasolják, hogy két évente vegyen újat.

Melltartó

Ha jól bánik vele és úgy vigyáz rá mosás közben mint a selyemblúzára, vagy nem is hordja, akkor talán tovább is bírja, de átlagosan 2 – 3 évente cserélje le melltartóját, mert a legtöbb ennyit bír. Ha kopik, vagy ha a kosara eldeformálódott, akkor vegyen helyette újat, akármennyire is meg kell küzdeni érte. Nézze meg, hogy mennyire tart még a varrás, és azt is fontos tudni, hogy a rugalmassága mennyit vesztett az eredetihez képest.

shutterstock 75237016

Edzőcipő

Ha futásról van szó, akkor 500-800 km után kell megfontolnia, hogy beszerez egy új cipőt, sima edzőcipőknél pedig nagyjából két évente. Ha a cipője deformálódik, talpa lekopik, vagy már nem tartja megfelelően a lábát, akkor sokkal nagyobb a sérülésveszély, és a testedzése korántsem lesz már egészséges.

Oszd meg másokkal is!
Mustra