10 jel, ami azt mutatja, túl sokat vásárol

A Dívány egyik blogja a Shopaholic, azaz vásárlásmániás névre hallgat – ennyi túlzás azért belefér egy fogyasztással kapcsolatos és fogyasztóvédelmi témákat feldolgozó blognál, gondoltuk névadáskor. A vásárlási mánia viszont valódi túlzásokkal jár, és azért is veszélyes, mert nehéz felismerni: hiszen ki ne érezne örömöt, mikor meglepi magát egy kis aprósággal, ez csak nem baj? Nos, ez még nem, de vannak egyéb jelek, amelyek fennállása esetén már gyanakodhatunk. A US News összeszedte a legjellegzetesebb tüneteket.

Ha eltitkolja friss szerzeményeit

Akik vásárlásfüggőségben szenvednek, gyakran rejtegetik családjuk előtt aktuális szerzeményeiket, vagy úgy viselkednek, mint az már valami régi darab lenne, Amennyiben olykor észreveszi magán, hogy rejtegeti az újonnan megvásárolt holmijait, mutathatja, hogy valami nincs rendben.

Ha már titkolja a vásárlási szokásait is

A vásárlás rabjai legtöbbször nemcsak a zsákmányaikat titkolják, de már azt se mondják el, ha vásárolni voltak, vagy készülnek menni. Valószínű, hogy tudatában vannak függőségüknek, de  szégyellik problémájukat a családjuk és ismerőseik előtt, és nem akarják, hogy bárki is tudomást szerezzen róla, és esetleg (akár csak segítő szándékkal is, de) beleavatkozzon az életükbe.

Ha már a kapcsolatai rovására megy

Amikor a vásárlási mánia súlyos méreteket ölt, akkor a folytonos hazudozások, illetve a titkos adósságfelhalmozások miatt az illető kapcsolatai is könnyen megromolhatnak. Amikor a család és a barátok észreveszik, hogy szerettüknek gondja van, természetesen megpróbálnak rajta segíteni, azonban sokszor nem tudják, hogyan is tennének vele jót, ezért sokszor vitába torkollik egy-egy beszélgetés. Ha már ennyire súlyos a helyzet, érdemes szakemberhez fordulni, de még jobb ezt még minél előbb megtenni.

Ha mindig egyedül vásárol

Rossz jel lehet továbbá az is, ha valaki csakis egyedül szeret vásárolni, pedig lehet, hogy egy jó barát valamennyire kordában tudná tartani a költekezést. A vásárlásmániások azonban segítséget csak ritkán kérnek, és általában egyedül járják az üzleteket, mivel nem szeretnék, ha bárki is szemtanúja volna költekezésük valós nagyságrendjének.

Ha csak hobbyként gondol a vásárlásra

Sokaknál a vásárlás a különféle szabadidős tevékenységek fénypontja, és így persze könnyű beszippantódni. A szakemberek azt szokták ilyenkor tanácsolni a vásárlásfüggőknek, hogy keressenek maguknak valami más elfoglaltságot vagy hobbyt, olyat, amit szívesen csinálnak szabadidejükben, viszont nem jár költekezéssel. Mivel a vásárlásfüggőség többnyire pótcselekvés, így a legegyszerűbb, ha kiváltjuk valamivel, ami kevésbé költséges. Amennyiben így is csöbörből vödörbe kerülünk, akkor bizony érdemes pszichológus segítségét kérni.

Ha azért vásárol, mert jobban érzi tőle magát

Ha veszünk magunknak pár divatos ruhát, vagy cipőt, akkor természetes, hogy jól érezzük magunkat és boldogok vagyunk. A baj ott kezdődik, ha már azért vásárolunk, hogy jól érezzük magunkat, mert csakis ebben találjuk meg az örömünket és magabiztosságunkat. Akik kényszeresen vásárolnak, sokszor számolnak be arról, hogy ilyenkor egy jó nagy adag önbizalomlöketet kapnak. Éppen ezért jellemző a vásárlásmánia azokra, akiknek alacsony az önértékelésük.

Ha valóságos eufóriát érez egy szimpla vásárlástól

Az ember minden tettét az határozza meg, hogy mi teszi őt a legboldoggabbá. Amikor valaki vásárol, természetes, hogy örül az új szerzeményénk. Ha azonban vásárlásmániás, ez az öröm lehet akkora, hogy kevésbé tudja kontrollálni magát. A szakemberek tippje erre az, hogy a vásárlásfüggők nagyon kerüljék azokat a szituációkat, amikor sokat lehet költeni (például egy fantasztikus leárazáson), illetve ha mégis nagyon szeretnének megvenni valamit, akkor várjanak 24 órát, és csak utána menjenek vissza az üzletbe az áhított termékért.

Ha már akadályozza a hosszú távú céljait

Az, aki egészségesen viszonyul a pénzügyeihez, fel tud állítani magának egy alapvető fontossági sorrendet. Ha azonban valaki vásárlásmániás, azzal gyakran fordul elő, hogy ott és akkor hirtelen sürgetőbbnek érzi, hogy megvegyen magának valamit (aminek sokszor ráadásul semmi értelme), mint azt, hogy visszafizesse a tartozásait, vagy vegyen egy saját lakást.

Ha hitelkártyákat használ a vásárlások fedezésére

A kényszeres vásárlók előbb-utóbb szembesülnek a ténnyel, hogy elfogyott a pénzük. Jobb esetben ilyenkor a fejükhöz kapnak és megálljt parancsolnak maguknak végre, de van, hogy ekkor indul be igazán a hitelek és adósságok körforgása. A legjobb, ha készpénzt használunk, amikor úgy érezzük, végképp lehetetlen volna ezt a terméket a boltban hagyni, ha pedig kifogytunk a készpénzes vésztartalékból, akkor próbáljunk nem nyúlni a kártyánkhoz!

Ha nem tudja, hova tűnt a fizetése

A vásárlásmániában szenvedőkben sokszor nem is tudatosul, mikor vásárolnak öncélúan, csak csodálkoznak, amikor a hónap közepén kiderül, elfogyott a pénzük. Éppen ezért érdemes vezetniük kiadásaikat, ami azért is jó taktika, mert így talán azt is beláthatják, mennyi felesleges dologra költöttek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra