Miért Last Christmas? – Minden, amit nem tudtál a Wham! slágeréről

GettyImages-85986680

Minden idők egyik legnagyobb karácsonyi slágere – ami teljesen kikerülhetetlen, ha az emberi vásárol, rádiót hallgat, vagy csupán kimozdul otthonról az ünnepi időszakban – valójában nem is a karácsonyról szól, hanem egy fájdalmas szakításnak állít emléket. Minden, amit nem tudtál a Wham! és George Michael 1984-es sikerdaláról.

Az 1981-ben a kelet-angliai Bushey városában alapított Wham! alig három év leforgása alatt a világ egyik legnépszerűbb és legjobban kereső popzenei formációjává avanzsált, a két középiskolai barát, George Michael és Andrew Ridgeley duója három szerzeménnyel – Wake Me Up Before You Go-Go, Everything She Wants, Careless Whisper – is az amerikai slágerlisták élén végzett. Időközben azonban folyamatosak voltak a konfliktusok, mind a duón belül, mind a kiadókkal szemben, akik egyértelműen jóval tehetségesebbnek látták a mindössze 21 éves Michaelt társánál (nem véletlen, hogy a Careless Whispert kvázi-szólófelvételként reklámozták).

Egy szomorú dal

A Last Christmas (helyesen: A legutóbbi karácsony / Tavaly karácsony és nem Utolsó karácsony) nem az ünnepi szezonban, hanem 1984 nyarán született, amikor a két zenész éppen hazalátogatott Észak-Angliába: beugrottak egy kis időre Michael szüleihez, aki – Ridgeley elmondása szerint – felment megnézni gyerekkori szobáját, egy órával később pedig teljes átszellemültségben megjelent a dal kottájával és szövegével.

A nosztalgia ihlette varázslatos pillanatban keletkezett szám egy szerelemről szól, amely tavaly karácsonykor szökött szárba, másnap azonban a hölgy már el is árulta imádóját, aki emiatt fájó szívvel néz elébe az idei ünnepeknek – talán éppen ez a szomorkás hangnem, a hagyományos karácsonyi slágerek szirupos jó kedélyével merőben szembemenő rezignáltság a titka, miért aratott világszerte sikert a Last Christmas, melyet egy ízben még a legszomorúbb ünnepi dalnak is megválasztottak.

Michael annyira személyes projektnek fogta fel a dalt, hogy saját magán kívül kizárólag a hangmérnököt és két asszisztensét engedte be a stúdióba, amikor augusztusban sor került a felvételre: minden hangszeren ő maga játszott az ütősök kivételével, melyeket dobgép helyettesített, a megfelelő hangulat érdekében pedig karácsonyi égőkkel és más dekorációkkal díszítette fel a helyiséget.

Egy másik karácsonyi sláger miatt nem lett slágerlistaelső

A kislemez – melyet Wham! néven adtak ki, annak ellenére, hogy Ridgeley semmilyen formában nem működött közre – természetesen decemberben jelent meg, és azonnal bomba siker lett, a brit slágerlista első helyére mégsem tudott felérni, azt ugyanis egy másik karácsonyi sláger, a Bob Geldof által életre hívott, afrikai éhezőket segítő Band Aid Do They Know It’s Christmas? (Vajon tudják, hogy karácsony van?) című szerzeménye foglalta el. Michael – aki a rivális dalban is közreműködött – és Ridgeley egyébként a Last Christmas kislemez után járó bevételeket etióp gyerekek megsegítésére ajánlották fel.

A dal mellett a videóklip is jelentős sikert aratott, érdekesség, hogy George Michael ebben látható utoljára szakáll nélkül: a kisfilmet a svájci Alpok egyik népszerű síparadicsomában, Saas-Feeben rögzítették, a duón kívül pedig Kathy Hill modell alakítja a legfontosabb szerepet benne. Az elmúlt majd’ negyven évben rengeteg más előadó, többek között Kylie Minogue, Gwen Stefani, Ariana Grande, Taylor Swift és a Coldplay is feldolgozta az örökbecsű karácsonyi slágert, amely máig mintegy 2 millió példányban kelt el világszerte.

A Wham! azonban még két évvel sem élte túl a Last Christmas sikerét: 1986 júniusában egy 72 ezer néző által megtekintett wembley-beli koncerten a páros elbúcsúzott a közönségtől, George Michael szólóban folytatta a zenei pályát, míg Andrew Ridgeley inkább Forma–3-as autóversenyzőként próbált szerencsét, ez, illetve újabb zenei próbálkozásai azonban nem hoztak számára különösebb sikert.

Oszd meg másokkal is!
Mustra