Fesztivál és szex: egy barátnőm terhes lett

Mindenki tudja, hogy a Szigetre sokan ismerkedni járnak, mondta Nena, a burgundi hajú, tejfölfehér bőrű holland lány üdítőitalt kortyolgatva. Az viszont talán kevésbé egyértelmű, hogy a fesztivál stresszben a párkapcsolati konfliktusok gyakran felszínre kerülnek, és az önkéntes pszichológusoknak – a szexuális felvilágosítás mellett – olykor krízishelyzeteket kell orvosolniuk.

Az alkohol magával hozza a csajozást

„Mindenfelé hallom az embereket arról beszélni, hogy az éjjel összejöttek valakivel,” illusztrálta feltevését Nena, aki szerint fesztiválon ismerkedni roppant egyszerű.

Leyna és Nena (balról)
Leyna és Nena (balról)

Arra, hogy a hirtelen támadt vágyból aztán valódi kapcsolat váljék, fele-fele esély van, tette hozzá barátnője, Leyna.

„Egy fesztiválon elég esélyes, hogy olyan emberrel keveredsz össze, akivel hasonlítotok egymásra, mert itt mindenki hasonló zenéket szeret.”

Martin
Martin

A holland Martin is egyszerűnek tartja a szigetes ismerkedést és szerinte a fiatalok általában visznek magukkal óvszert. „Az emberek nem ismerik elég jól egymást, és ha már lefekszel valakivel, az biztonságos legyen.”

„Az alkohol és a nemtörődömség magával vonzza a csajozás lényegét,” mondta a harminc közeli menedzser, Tamás, aki szerint a fesztiválérzés „áthidal téged azon, hogy lehet, hogy a csajnak kicsit nagyobb a segge vagy kicsit kisebb a cicije.” A dübörgő zene volt korábbi könnyed élményének bónusza. „A Party Aréna mellett volt a sátor, ütemre lehetett dugni, másnap meg felvettem az inget, és bementem a bankba dolgozni,” mesélte.

Nemkívánt partigyerek

Maayka (jobbra) és barátnője
Maayka (jobbra) és barátnője

Az öröm azonban egy törtütem alatt szertefoszlik mondjuk óvszerszakadás esetén, vagy ha satuba szorított fejjel próbáljuk az emlékeinkből előkotorni, hogy egész pontosan mi történt a második liter bor után.

„Az egyik barátnőmmel megesett, hogy egy holland fesztiválon lefeküdt két fiúval, majd rájött, hogy terhes, és nem tudta, hogy melyiküktől,” mesélte a szőke és szeplős Maayka. Ismerőse végül megtartotta a babát, és máig együtt él az apasági teszt nyertesével.

A kamaszkorú szülőkről itt bővebben írunk.

Erőszak idén még nem történt

„Sürgősségi fogamzásgátlás miatt és nőgyógyászati panaszokkal is minden évben fordulnak látogatók az elsősegélyhelyhez”, mondta kérdésünkre Dr. Szeles Géza, a Sziget egészségügyi ellátásának vezetője, hozzátéve, hogy erőszakos szexuális cselekmény idén még nem, bár tavaly történt.

Dr. Szeles szerint a magyarok egyszerűbben megoldják maguknak az elhamarkodott szex utánkövetését a saját nőgyógyászukkal, és inkább a külföldiek azok, akik felvilágosítást igényelnek többek között az esemény utáni tablettáról.

Az orvos hozzátette, hogy a körülbelül 5000 forintba kerülő, vényköteles tabletta mellékhatásai rendkívül kemények, hiszen „beavatkozik a hormonháztartásba nagyon durván – egy hormonrúgás lényegében, de még mindig jobb, mint egy terhességmegszakítás vagy egy nemkívánt terhességből születő gyermek”.

Aki a Szigeten veszti el a szüzességét

Nyilván nemcsak testi, de lelki vonzata is van annak, ha például valaki a Sziget sűrűjében veszti el a szüzességét vagy itt jön rá, hogy képtelen tovább tolerálni, a barátja milyen gusztustalanul eszi a hotdogot.

A Drogprevenciós sátorhoz tartozó Lélekambulancia pszichológus hallgatói számos párkapcsolati krízissel találkoznak minden évben, sőt, három éve visszajáró klienseik is vannak. Gajda András pszichológus, a drogprevenciós csapat vezetője elmondta, hogy munkájuk egy része felvilágosító jellegű, a kríziskezelés mellett.

„Gyakran jönnek be olyan fiatalok, akik (...) gyakran nagyon alap dolgokkal nincsenek tisztában, például, hogy hogyan esik valaki teherbe, vagy hogy a megszakított közösülés nem feltétlenül véd meg.”

Extrém krízisorvoslás

Hiánypótló szolgáltatás az a kortárs segítői beszélgetés, amelyet a krízisben levő vagy ahhoz közel álló fesztiválozók nonstop igénybe vehetnek.

„Amikor extrém a környezet, nagyon sok a stressz, zaj, alváshiány, alkohol, akkor a rejtett problémák – mondjuk amik hétköznap még úgy-ahogy kezelhetőek – nagyon gyakran kirobbannak,” mondta Gajda, hozzátéve, hogy a fiataloknak a Szigeten könnyebb segítségért fordulniuk, míg nem biztos, hogy egy hétköznap elmennének pszichológushoz.

Példaként egy külföldi párt említett, akik megbeszéltek egy szigeti randevút, ám a fiú nem jelent meg. A lány két órán keresztül várta fel-alá járkálva, mígnem belelépett egy gödörbe és kificamította a bokáját, amiért az elsősegélyhelyre került.

Nem a bokája fájt, a lelke

A segítővel folytatott beszélgetés során a lány fejében összekapcsolódott a bokaficam és a párkapcsolati krízise, vagyis, hogy félrelépett, mondta a pszichológus. „Nem a bokája fájt igazából, hanem a lelke fájt, meg az, hogy a fiú nem jött el.”

A prevenciós csapat hosszú órákon át kezelte a helyzetet, hiszen a cél minden esetben az, hogy a látogató vissza tudjon térni a krízisből a szórakozáshoz.

„Ez egy szép példája volt annak, hogy a test és a lélek nem két teljesen különböző dolog, hanem a szomatikus problémák mögött szinte száz százalékban meghúzódik valamilyen lelki probléma is,” tette hozzá Gajda András.

Ismerkedni a VOLT fesztiválon: Először láttam a fiút, amikor megcsókolt

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek