Piacmustra 3. - ahol a hentes a partiarc

piac3_mPiacmustra sorozatunk harmadik részében a helyi igényeket kiszolgáló, hangulatos Kolosy téri,  és az önmaga árnyékaként tengődő Garay téri piacot teszteltük.

Az első részben a Fény utcai piacot és a Lehel Csarnokot, a másodikban az Újpesti Vásárcsarnokot kerestük fel.Kolosy téri piac: az epernagyhatalom

A Kolosy téri piac egy kis helyi piac, ami a környéken lakók kiszolgálására rendezkedett be. Az egyszintes, szépen felújított épület belső udvarán található a szigorú értelemben vett piac, az emeleten üzlet- és bazársort alakítottak ki.

kolosy_4

Sok nézelődéssel 15 perc alatt végig lehet látogatni a standokat, melyeken hétköznap kizárólag kereskedők kínálják árujukat. Öt-hat zöldség-gyümölcs és néhány virágos stand található csupán a piacon. A bejárat mellett jobbra egy főleg baromfiárura szakosodott hentes üzemel, és működik itt egy házi tejtermékeket árusító üzlet is, ahol nagyon finom juhtúrót kaphat az, aki szemfüles (vagy bennfentes), és akkor érkezik, amikor a friss áru. Gyorsan elkapkodják a finom túrót.

kolosy

Van még egy kifőzde (átlagos felhozatallal) és egy savanyúságokat árusító kis üzlet.
A héten az eper és a zöldborsó szolgálnak útmutatóul az árak összehasonlításában. A Kolosyn az eper 898-1180 forint között mozog. A zöldborsót 550-700 forintért kínálják.

Amiért esetleg külön kitérőt érdemes errefelé tenni, az az eper. Amikor a környéken dolgoztam, minden reggel beugrottam érte a Kolosy téri piacra, mert annyira finom és szép epret árulnak. Idén sajnos nem kedvez az időjárás ennek a csodálatos gyümölcsnek - amit most lehet kapni, az még nem szabadföldi, hanem fólia alatt nevelt eper, a szabadföldi a kevés napsütés miatt még zöld, a rengeteg esőtől viszont kezdenek elrohadni a növények. Így kérdéses, hogy milyen szabadföldi epret, és főleg milyen áron kapunk majd.

kolosy_2

 

A piac két híres intézménye az épület sarkán kapott helyet, és kívülről közelíthetőek meg, ez a Sörpatika, és közvetlen szomszédságában, a tér sarkán, a Fapados Söröző, Poharazó.

Nyitva tartás: H-P 8-20, Szo. 7.30-13. Parokolni csak a környező utcákban, nehezen lehet.

Garay  téri piac: a hentes messziről köszön

Tíz éve, egy nyüzsgő, de kétségtelenül lepusztult piacot zártak be a VII. kerületben a Garay téren. Egy modern, XXI. századi szuper piacot ígértek helyette. A kereskedőket „ideiglenesen” átköltöztették pár utcával arrébb, és sok-sok év csúszással átadtak egy bevásárlóközpontot a piac helyén. Sajnos a kereskedők nem tudták kivárni ezt a rengeteg időt, többségük odébb állt, velük mentek, vagy csak egyszerűen a hipermarketekbe szoktak a vásárlók is.

2010_05_27garai

Most szomorú látvány fogad a piacnak csúfolt bevásárlóközpont alagsorában: csak minden harmadik üzlethelység van kiadva, a középső, eredetileg őstermelőknek szánt részen egy szem zöldség se árválkodik. Pedig a zöldáru szép, és nem is drága, a hús pedig eddig a legolcsóbbnak tűnik a piacok közül. A hentes messziről köszön, a lángosos és a lacikonyhás is mosolyog. Egy sajtos-tejfölös lángos 300, egy adag egytálétel pedig 700 forint. Epret három helyen is látok, 580-780 forint között, de zöldborsót csak egy helyen kapok, itt 480 forintot kérnek kilójáért.

2010_05_27_5garai

Jó lenne, ha a VII. kerületiek visszaszoknának a Garayra, mert így nem sok évet jóslok ennek a pár üzletnek, igaz, a felsőbb szinteken se jobb a helyzet, csak egy presszóban ücsörögnek többen. Egyik zöldséges szerint el van átkozva az épület, de az is igaz, hogy drágán próbálják kiadni az üzlethelységeket. Ha sürgősen nem változik valami, csak egy legenda marad az egykori piac. Péntek délután, és szombaton reggel érdemes menni, akkor még van egy kis élet arrafelé!.

Nyitvatartás: H: 07 - 17, K-P: 06 - 18, Szo: 06-14.

cikk-tipus-linkek

Piacmustra 2. - Újpest és a XI. kerület összecsap

Piacmustra: A pék verseng értünk, a kofák nem

Oszd meg másokkal is!
Mustra