Van mit magadra kenni: mire jó a magyar iszap?

Az iszapkultusz töretlen, hazánk pedig a termálvizek és iszapok paradicsoma. A gyógyiszap olyan élményt kínál, amit mindenkinek ki kell próbálni egyszer az életben. Akár hajpakolás, akár ízületi problémák, akár nőgyógyászati panaszok, az iszap segít. Aki nem szeretne a Holt tengerig utazni egy kezelésért, elég csak Hévíz hatalmas iszaptaváig.

Az iszap jótékony hatású és testet-lelket regenerál. Bifidusz eszenzisz ugyan nincs benne, de azon kívül sok minden más. Az ásványi anyagokban gazdag iszap méregteleníti a bőrt és a szervezetet, fokozza a vérkeringést, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat. A sima iszappakolások hatását gyógyszerek vagy gyógynövények hozzáadásával is lehet tovább fokozni.

Kozmetikai alkalmazása egészséges sejtműködést és feszes bőrt eredményez: már egy néhány perces maszk után is látható a különbség, mert az iszap megtisztítja a bőrt és csökkenti annak zsírosságát, a fakó színt pedig egészségessé varázsolja.

Iszappal a narancsbőr ellen

A testiszap kezelés cellulit elleni krémmel kiegészítve hatékonyan segít a narancsbőr enyhítésében. A testre alkalmazott iszappakolás bőrradírként is működik, csak meg kell várnunk, míg megszárad és már dörzsölhetjük is. A jól megválasztott iszap pótolja a hiányzó nyomelemeket és visszaállítja a bőr egyensúlyát.

Regeneráló hatása abból is fakad, hogy elősegíti a sejtek gyorsabb méregtelenítését. Minden bőrtípus számára alkalmasak, allergiás tüneteket nem okoznak. Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatása miatt a műtéti lábadozás kiváló kelléke. De vigyázat: az iszapfürdő nem alkalmazható visszeresség és heveny gyulladásos megbetegedések esetén.

Iszapvariációk

Alsópáhok (Zala megye) – természetes tőzeg gyógyiszap: fizikai hatását a testet tartósan átmelegítő nagy hőkapacitásának és kis hővezető képességének köszönheti. Kéntartalma az izületekre és a porcszövetekre gyakorol jótékony hatást

Hajdúszoboszló (Hajdú-Bihar megye) – a városi gyógyfürdő iszapja: az egyik leghatékonyabb kezelés a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben az iszappakolás, melyet csak orvosi felügyelet mellett lehet igénybe venni. Saját iszap felhasználásával zajlik a terápia, mely a fúrások hordalékából és a gyógyvíz üledékéből áll. Általában 42 °C- on helyezik fel az iszapot a kezelendő testrészre, 2-3 cm vastagon, majd gumilepedővel és pokróccal fedik.

Hévíz (Zala megye) – Hévízi tó iszapja: jótékony hatással van az egész szervezetre, a tó vize pedig gáznemű anyagokban gazdag, kénhidrogént, szénsavat, metánt és rádiumgázokat tartalmaz. A hévízi iszap a maga nemében páratlan a világon.

Makó (Csongrád megye) – marosi iszap: szürkésfekete színű, jól tapad a bőrre, kiválóan alkalmazható reumás, porckopásos és más mozgásszervi megbetegedésekre, de nőgyógyászati és sebészeti utókezelésre is alkalmas.

Tiszasüly (Jász-Nagykun-Szolnok megye) – kolopi iszap: felhasználása egyenértékű a természetes úton felszínre törő, melegvízű forrásokban való fürdéssel. Az iszappal történő gyógyítást az iszapban lévő ásványanyag tartalom, és annak hőtároló képessége, valamint lassú hőátadása teszi lehetővé. Mélyreható és átmelegítő, merevségoldó és vérbőséget előidéző hatású. Elsősorban az izületi-és gerinc idült degeneratív megbetegedéseknél, köszvénynél, sportsérüléseknél segít.

Nőgyógyászati problémákra is ajánlott

Hazánk, egyedi adottságaiból adódóan a termálvizek paradicsoma. Vizeink gyógyító hatásait nemcsak nálunk ismerik el, hanem szerte Európában.

Idegsebészeti kórképek és műtétek után tapasztalati tény, hogy a beteg állapota javul, panaszai csökkennek, akár már néhány fürdőzés után. Leggyakrabban a mozgásszervi betegségek esetén javasolt a termálvíz-terápia, de a nőgyógyászati problémák közül a krónikus petefészek-gyulladás és a meddőség esetén is megfigyelhető a látványos javulás. Különböző bőrbetegségek, köztük a pikkelysömör, pattanások, illetve műtéti hegek gyógyulását is elősegíti. Ám nem csak külsőleg lehet kihasználni egyes termálvíz gyógyító erejét - ivókúraként alkalmazva, akár több szervre is hathat egyszerre.

Gátolja az öregedést

Az iszap lassítja bőrünk öregedését, és kiválóan alkalmas bizonytalan eredetű allergiás tünetek kezelésére. Kozmetikusok évtizedek óta használják az iszapot különböző pakolásokhoz, hiszen feszesíti, táplálja, hidratálja és élénkíti a bőrt. Kiváló mélytisztító hatással rendelkezik: szinte kiszívja a szennyeződéseket a pórusok mélyéről. Egyúttal fertőtlenít is, plusz leszárítja a mitesszereket és pattanásokat.

Az iszappakolást akár otthon is alkalmazhatjuk, látványos hatása már az első alkalommal jelentkezik. Hajpakolásként alkalmazva erősíti a hajhagymákat, tisztítja a fejbőrt, megszünteti a zsírosodást és a korpásodást. Élénkíti a fáradt és a hajfestéktől károsodott fejbőrt. Szabályozza a túlzott faggyúmirigy-működést, ásványi elemeket juttat a fejbőrbe, javítja a vérkeringést, csökkenti a hajhullást. Kiemelt előnye, hogy minden hajtípusra alkalmazható.

A Holt-tengertől Hévízig

Mivel az iszap hővezető képessége kisebb, jóval magasabb hőmérsékleten is alkalmazható, miközben a természetes gyógyvízeket helyben kell felhasználni, és hőfokukat sem lehet szabályozni. De hogy ne csak hazánk vizeit dicsérjük, egy holt-tengeri iszapkúra például látványosan szünteti meg a pikkelysömört. Ez a betegség öröklődik, de stressz hatására fokozott mértékben jelenik meg.

Aki nem szeretne a Holt-tengerig utazni egy kezelésért, elég csak Hévíz hatalmas iszaptaváig. A víz hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri. Télen a kicsapódó gőzből párfelhő képződik a tó felszínén, ami gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A Hévízi-tó vize klasszikus értelemben vett strandolásra alkalmatlan és egy egészséges ember egy alkalommal maximum 1,5 órát tölthet a vízben. A tóban úszás fárasztó, a szívet és a vérkeringést erősen igénybe veszi.

Hévíz az örök favorit

A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. A tavat körülvevő lápok, forrásbarlang és a tó is védett természeti ritkaság. Az 1975-ben felfedezett, nagyméretű barlangban több hideg- és melegvizes forrás karsztvize keveredik össze egymással. Innen a kevert gyógyvíz egy szűk folyosón halad tovább, majd egyenletes, 38,5 °C-os hőmérsékleten jut a forrásbarlangból a gyógytóba. A kénbaktériumok ként vonnak ki a vízből, más baktériumtörzsek pedig a tőzeg lebontásában és a gyógyiszap kialakításában játszanak fontos szerepet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra